Bildet over: Isak Haltli, Pasi Aalto og John Haddal Mork er klare for å bygge den CNC-styrte fresen.
Bergmoen Snekkerverksted på vei inn i den digitale verden
Bergmoen Snekkerverksted er mest kjent for sitt lange og solide tradisjonshåndverk og produksjon av ulike trapper oftest i tre. Nå satser bedriften både ressurser og kompetanse på å kunne ta i bruk de mest effektive og moderne formene for effektiv digital design og produksjon. Folkene på Bergmoen har klokketro på at kombinasjonen av opparbeid tradisjonell fagkompetanse sammen med moderne digital kompetanse og produksjon vil være den beste og riktige måten å møte framtidens utfordringer på. Bergmoen Snekkerverksted AS er medlem i innovasjon- og kompetansenettverket InnovasjonsTre.
Bedriften har fått innvilget tilskudd fra Innovasjon Norge for utvikling av program og system for produksjon av trapper og andre kompliserte konstruksjoner i tre etter prinsippet Parametrisk design. Når det digitale verktøyet er ferdig utviklet og tatt i bruk, vil kundene i veldig stor grad kunne være med å designe sine egne produkter og dermed sette sitt eget unike særpreg på det fine møbelet som skal så i huset. Dette design- og produksjonsprinsippet gjør det mulig å produsere produkter i ulike utførelser tilnærmet like effektivt som ved en serieproduksjon av mange like enheter – dette beskrives i mange sammenhenger i dag som framtidens produksjonsmetode og har fått betegnelsen «masseprodusert skreddersøm». Utviklingen av det digitale verktøyet skjer i nært samarbeid med Institutt for arkitektur og design ved NTNU.
Torsdag og fredag i uke 1 i år ble det gjennomført et intensivkurs i programmering etter prinsippet parametrisk design samt styring av CNC-maskiner (CNC står for computer numerical control). På fredag ble det til og med bygget og programmert en egen CNC-fres. Fresen kan brukes til produksjon av enkle produkter, og ikke minst til intern opplæring og testing.
Pasi Aalto og John Haddal Mork fra NTNU sto for den teoretiske opplæring og kompetanse, samtidig med at de også deltok aktivt i maskinbygging og testing.
Tekst og foto: Magne Løfaldli, daglig leder Innveno AS.
Her konstaterer daglig leder at fresen fungerer og blir styrt fra datamaskinen.
Konsentrerte og lærevillige elever under teoriundervisningen som foregikk i INNVENO sine lokaler.