Om demokrati og søknad om fylkesoverføring
Om demokrati:
Demokrati er en styreform hvor folket har vesentlig innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Ordet betyr folkestyre. Kjennetegn ved demokrati er frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet og at individenes grunnleggende rettigheter ivaretas. (sakset fra https://no.wikipedia.org/wiki/Demokrati )
Det er denne forståelse av demokrati som ligger til grunn for Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess. Aksjonsgruppa leder denne folkeaksjonen. I det etterfølgende belyser vi hvorfor vi opplever søknadsprosessen med fylkesoverføring som udemokratisk.
Søknad om fylkesoverføring sett i lys av demokratiets skrevne og uskrevne regler:
Kommunestyret i Rindal behandlet 19.11.14 saken ”Kommunereformen – lokal prosess og framdrift i arbeidet”. Under behandling av denne saken fremmet ordføreren et forslag om et tilleggspunkt: ”Kommunestyret ber rådmannen forberede en søknad der Rindal kommune søker overføring til Trøndelag”. Se kommunens oppstilling av saksgangen den gang og i etterkant.
Rådmannen ble altså, som følge av et benkeforslag, bedt om å ”forberede en søknad der Rindal søker overføring til Trøndelag”. Det kan ikke herske noen som helst tvil om at det er dette benkeforslaget som er den direkte foranledningen til at Rindal kommune utarbeidet og 21.05.2015 sendte sin søknad om overføring til Trøndelag! Vedtaket som kom 06.05.2015 var i den sammenheng en naturlig oppfølger av vedtaket fra nov. 14.
Dette historiske og svært viktige veivalget for Rindal som kommunestyret da gjorde, oppleves av mange i Rindal som et stort demokratisk problem:
- I partiene sitt valgprogram for 2011-15 finner vi ikke at fylkesoverføring er nevnt. Vi er heller ikke gjort kjent med at de forskjellige partiene har hatt det oppe til behandling i sine medlemsmøter.
- I kommuneplanens samfunnsdel gjør kommunen ingen analyser rundt, eller sier noe aktivt om fylkesoverføring. Denne planen, som er en overordna plan som beskriver hvilken retning vi ønsker at bygda skal utvikle seg i, ble etter grundige høringer vedtatt av kommunestyret så sent som 24.06.2015.
- Det foreligger ingen som helst konsekvensutredning rundt temaet fylkesoverføring.
- Søknaden har blitt til uten noen form for saksbehandling der fordeler og ulemper ved en eventuell fylkesoverføring er bragt fram i lyset og veid opp mot hverandre. Det er slik ikke mulig for folk å vite hva som er det egentlige grunnlaget for søknaden og hvilke avveininger som er gjort. Når det attpåtil ble slik hast med å få sendt søknaden, blir vi som står utenfor enda mer skeptiske – ligger det en taktikk bak som holdes skjult for menigmann?
- Inndelingslovens §10 om innbyggjarhøyring: ”Kommunestyret bør innhente innbyggjarane sine synspunkt på forslag til grenseendring. Høyringa kan skje ved folkerøysting, opinionsundersøking, spørjeundersøking, møte eller på anna måte”. Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2001-06-15-70 kap III.
Hvorfor følges ikke lovfestede spilleregler for involvering av innbyggerne?
Endring av fylkestilhørighet er en svært stor og viktig sak for Rindalssamfunnet. En slik sak MÅ bygge på grundige og åpne avveininger av relevante fakta, og det må være mulig for innbyggerne å delta i den prosessen.
Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess mener at søknaden om fylkesoverføring ikke har fulgt de skrevne og uskrevne regler for demokrati og slik ikke har den forankring i rindalsfolket som den bør og skal ha.
Dessuten mener vi at den kommer på fullstendig feil tidspunkt; først må vi avgjøre hvilken kommunestruktur vi vil gå for, enten Rindal alene, eller som del av en eller flere andre kommuner i nabolaget! Regions- og fylkesstrukturdebatten følger etterpå!
Det at noen partier i etterkant erkjenner at det dessverre ble feil å blande disse to store og viktige prosessene, fortjener ros, ikke harselas!
Rindal, 06.09.2015
Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess
Aksjonsgruppa v/Jon Kristian Aune, Ingrid Rognskog, Terje Børset, Anne Grete Grytbakk, Magne Løfaldli og Johan Helgetun