ola ola og elmer_1024x681

Ola Borten Moe på T-komp

Ola Borten Moe hadde et hektisk program lørdag da han gjestet Rindal i forbindelse med valgkampen som nå er i gang. Etter å ha møtt velgere og SPs listekandidater både på Nybø og på sentrum fikk han en liten omvisning på T-komponenet hos Elmer Talgø. Ola T. ønsket å vise olje og energiministeren ei flott og moderne industrbedrift som viser at Rindal har blitt så mye mer enn bare ei landbruksbygd.

Ola B. var i Surnadal tidligere i vår og fikk med seg Vårsøghelga og et besøk inni Todalen. Han besøkte den gangen Talgøbedriften og brødrene Talgø. Todalen.no hadde denne reportasjen fra det besøket. Denne gangen fikk han møte den siste broren- Elmer.

Tiden var knapp men Elmer rakk likevel å sette olje og energiministeren inn i mye av  bedriftens 20 årige historie. Fra Landsem Skifabrikk ble lagt ned i 1978, via tiden med Landem Laminat til dagens T-komponent hvor siste status er 38 ansatte. Det har handlet om oppturer, nedturer og MYE kreativitet og pågangsmot.

 

 

 

Elmer fortalte ivrig om driften og om produksjonen. At de henter inn råmaterialer fra Sverige. Tørker den selv og videreforedler.Talgø bekler grovt sett de innvendige rommene, mens Møre-Tre tar seg av det som er utendørs. T-komponent har i dag tre hovedproduksjoner. En mot industrien som igjen produserer møbler, dører, trapper ol. En mot byggevareindustrien med materieler til innvendige tak, vegger, golv, benkeplater og hobbylpater osv. Og den siste hovedproduksjonen retter seg mot biomasseprodukter. (fyringsbriketter og dyrestrø) T-komp har kunnet glede seg over en svært kraftig vekst i produktene til byggevareindustrien de siste årene. Et annet marked som er av stor interesse er de store husprodusentene.

 

 

Over en god kaffekopp fikk karene tid til en real og god diskusjon rundt biokraft. Om tilvekst langs vegene og mulighet for å bruke det voksende krattet i vegkantene til biomasse. Teknologien er der, det er bare om å gjort å greie å få til betalingsdyktighet i verdikjeden slik at flere kan gjøre som Skogkompaniet i Surnadal og leve av det.

Elmer ivret også over muligheten til et annet prosjekt som kan være med på å bringe berdiften ett hakk videre framover- nemlig samarbeidet som de har opprettet med NTNU og arkitektstudentene der som driver med industridesign. Dette er absolutt en viktig nytenking som kan gi T-komp og Talgøkonsernet nye muligheter og tilføre bedriften spennende kompetanse. Mange nye og kreative tanker som ikke er tenkt før... Nye kombinasjoner. Gode ideer.