Øramartna 2016

Øramartna for 10. gang

Første helga i juli blir det igjen yrende martnasliv på Surnadalsøra når velforeninga inviterer til mat, musikk og loppemarked for 10. gang.

Vi møter den driftige velforeninga på onsdagskaffe på Trudvang. Hver uke samles nemlig et titalls sosiale vesener til kaffe, bakels og en god prat. Eldbjørg Flatekval i Surnadalsøra velforening forteller at det stort sett er «Ørabygg» som deltar, men at det også kommer folk fra Kvanne, Glærum og andre steder i Surnadal.

- Onsdagskaffe er fritt for alle, uansett hvor man bor. Her har vi åpen dør, smiler Flatekval.

 

Samhold og dugnadsånd

I kveld møtes martnaskomiteen for å planlegge det som blir den tiende Øramartnan i rekka. Det er fortsatt mye som står igjen, men hovedkonturene av jubileumsmartnan er på plass.

Foreløpig har de 30 påmeldte utstillere, og flere ventes. Langs den langstrakte Øra vil man som vanlig finne boder tett i tett med kvalitetsmat, antikk og brukt, husflidsprodukter, healing og historie. I tillegg får barna sitt eget marked på Barnas torg, hvor de kan selge gamle leker.  

I anledning jubileet slår velforeninga bokstavelig talt på stortromma, og har invitert Trollheimen Brassband som skal spille i gatene på lørdag. Musikk blir det også på lørdagens bryggedans – men hvem som skal spille da er ikke avgjort enda, forteller Flatekval. Hun røper at hun har nok et ess i ermet for underholdning, men vil ikke avsløre noe foreløpig.

Men det er ikke bare i gatene det blir myldrende liv. På Trudvang finner man det svært populære loppemarkedet, Hammerstuene serverer mat og drikke, og i år vil man også kunne besøke første etasje på billaget. Martnaslotteriet er en klassiker, og vil naturligvis gjentas i år. Tidligere premier inkluderer både sydenturer, hagemøbler og mopeder, men også her må man vente litt i spenning før man får vite hva lotteripremien blir dette året.

Det levner liten tvil om at det ligger en stor dugnadsinnsats bak årets happening på Surnadalsøra. Hvert enkelt komitémedlem har sitt bestemte ansvarsområde, og når martnan nærmer seg utvides dugnadsgjengen ytterligere. Flatekval anslår at velforeninga sysselsetter rundt 60 stykker med store og små arbeidsoppgaver. Hun forteller med et smil om den gode stemningen som brer om seg på Øra når det stekes bakels og settes opp boder. Samholdet er sterkt på den ellers så stille og rolige Øra når den våkner til liv én gang i året.

Øramartnan 2016 arrangeres lørdag 2. og søndag 3. juli. Lørdag er det åpent kl. 11-18, søndag kl. 12-17.

 

Bildet over, f.v.: Brit Lorentsen, Marie Tortoise, Ola Brandsnes, Eldbjørg Flatekval og Eva-Britt Garte.