KS-møte 16

Ønsker sammenslåing - tror det er usannsynlig

Kommunestyret i Surnadal vedtok torsdag å bli en del av en ny kommune – med Halsa, eller både Halsa og Rindal – hvis naboene fatter like vedtak. I tilfelle ikke, blir Surnadal stående alene. Surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim frykter sistnevnte er det mest sannsynlige.

Kommunestyret vedtok følgende:

- Surnadal kommune ønsker å bli en del av en ny kommune sammensatt av Surnadal, Rindal og Halsa.

- Dersom det ikke er flertall for dette trekommunersalternativet i Rindal og Halsa, vil Surnadal kommune fortsette som egen kommune.

 

Signal og tvang

Punktet om å fortsette som egen kommune ble vedtatt mot fire stemmer. Marit Granhus Langli (H) og Bernt Venås (Sp) presenterte tydelige motargumenter. Venås håper Rindal fortsetter som egen kommune, så de to nabokommunene kan fortsette samarbeidet. Han mener punktet om det såkalte nullalternativet er overflødig.

- Vi trenger ikke å sende noe signal til storsamfunnet om at Surnadal ønsker å stå alene.

Granhus Langli ønsker også at Surnadal skal sette samarbeid som førsteprioritet:

- Surnadal vil samarbeide, det er primærstandpunktet vårt. Vi skal ha åpne dører så langt det går. Vi er én dal.

Fra talerstolen oppfordret hun derfor til tvangsekteskap, og ber fylkesmann Lodve om å hjelpe med megling for å bøte på det hun kaller for kjærlighetssorg i et eventuelt brudd mellom "Tuppen og Lillemor". Hun minner om at kommunen har gjennomført en rådgivende folkeavstemning, og at kommunestyret kun skal gi sin uttalelse til videre arbeid på høyere nivåer. Granhus Langli mener folket har bedt om det selv, da flertallet har stemt inn et Storting som ønsker færre kommuner.

 

 

Lite sannsynlig

I både folkeavstemninga og innbyggerundersøkelsen i Halsa havnet sammenslåingsalternativet med Rindal og Surnadal på tredjeplass, etter å bli stående alene på andreplass og sammenslåing med Aure, Hemne og Snillfjord på første. Men på initiativ fra Halsa skrev Surnadal og Halsa en egen intensjonsavtale 9. juni. Det er altså mulighet for at kun disse to kommunene kan slå seg sammen, da dette tredje punktet også ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

Rindal møtte også på møtet, men derfra kom det ingen signal om å være med på akkurat denne avtalen, forteller ordfører Nyheim. Hun frykter at Surnadal blir stående alene med Rindal og Halsa tilhørende andre regioner på hver sin kant, da det er lite trolig at det blir noe av en sammenslåing med én eller begge naboer.

- Sannsynligheten er meget liten. Det ser ut til at flertallet i formannskapet i Halsa går for Hemnealternativet, mens flertallet i Rindal går for Orkdalsalternativet.

Nyheim, som også er prosjektleder, sier hun er stolt av innbyggerne og av arbeidet som er blitt gjort politisk.

- Det er blitt jobbet godt internt, vi har vært rause, imøtekommende og åpne for innspill gjennom hele prosessen.  

 

I Halsa behandles saken fredag 24. juni. Surnadal avventer den politiske behandlingen i Halsa før det eventuelt går til videre behandling av tokommunersalternativet.

Kommunestyret i Rindal behandler saken onsdag 22. juni. Formannskapet i Rindal vedtok onsdag å råde Rindals kommunestyre til å velge sammenslåing gjennom Orkdalsalternativet.