Ny tråkkemaskin på Vang skistadion
Mandag denne uka var gleden stor på Vang Skistadion på Kvanne, da det kom ny tråkkemaskin til gards.
Fra venstre: Peder Saltrø, Jostein Hausberg, Nils Magne Røen, Harald Røen og Einar Grønnes. Foto: Gunhild Anne Hyldbakk
– Vi har jobba med dette siden 2016, sier Harald Røen, en av de faste løypekjørerne på Vang.
Maskina kosta 2 400 000, og idrettslaget har brukt 950 000 av egne penger. Utover det har de fått tilskudd fra kommunen, samt grasrotandeler, i tillegg til sponsing fra private bedrifter.
Med denne maskina er det duket for enda bedre løyper.
Kraftig og miljøvennlig
– Den gamle maskina greide seg i og for seg godt på Vang, men vi skal også holde Strengentraseen i god stand, sier Peder Saltrø, leder i skigruppa i Søya IL. Det skal prepareres løyper helt til toppen på Strengen. Den gamle maskina måtte gå på 100 prosent for å komme opp. Det er verken billig eller miljøvennlig, sier Saltrø. Med rundt 350 hestekrefter, kjører den nye maskina lett opp lia. På Strengen kan det fort komme opp til en og en halvmeter snø på en gang, så det kreves godt utsyr.
Den nye maskina bruker adskillig mindre drivstoff enn den gamle. I tillegg er den utstyrt med det nyeste som finnes i renseteknologi, og har dermed lite utslipp.
– Det den slipper ut er mindre forurenset enn lufta i en by, sier Harald Røen.
Ny rekord
Det er en fast gjeng som preparer løypene. De forteller at de ikke har prøvd maskina enda. Og de må nok pent vente på tur. Maskina har en hjerne som registrerer all aktivitet, så det er ikke mulig å ta seg en lysttur. Men Harald Røen tar en liten demonstrasjonstur. Den er stillegående, og inne i den komfortable kupeen er lydnivået omtrent som i en personbil.
Gammelmaskina er havnet i Trøndelag. Den startet sin karriere på Nordmarka. Søya IL kjøpte den i sin tid av Surnadal IL, og har nå videresolgt den til Rindal.
Arbeidsgjengen håper på mye snø i åra som kommer. I år setter de imidlertid ny rekord på Vang.
– Det er meldt mer snø, så nå preparerer vi løyper til 17. Mai. Det har vi aldri gjort før.
God oversikt fra kupèen.
Velvillig sponsing fra privat næringsliv, tilskudd fra kommunen og grasrotandelen, samt egne midler finansierte tråkkemaskina.
Alle foto: Gunhild Anne Hyldbakk