Ny bygdebok - endelig!
En stolt og glad bygdebokgjeng kunne torsdag lansere første bind, Åsbøen - Kårvatn, av de nye bygdebøkene for Surnadal.
Boka bygger i all hovedsak på bind to av Hans Hyldbakks Heimar og ætter i Stangvik, men har flere bilder, flere kart, inkluderer flere heimer og flere personer i tillegg til ny layout og nye samt korrigerte opplysninger. I tillegg til "gammelboka" kommer kildemateriale fra kirkebøker og folketellinger, og nyere opplysninger er innhentet fra de ulike heimene. Her kan du lese om arbeidsprosessen.
Innholdsrik og vakker
Det rykende ferske førstebindet er en vakker, oversiktlig og noe annerledes bygdebok.
- Jeg blir grepet og revet med når jeg leser, smiler Lilli Husby, kommunens representant i bygdeboknemda.
Nemnda har bevisst beveget bøkene vekk fra å ta form av generelle bygdesoger og tradisjonelle gårds- og ættesoger. Bøkene har et rikt utvalg bilder og illustrasjoner, og byr blant annet på historiske kapitler for områdene, beskrivelse av gårdene og de som har bodd der, og navn og bosted for utflyttere.
Som alltid med slike prosjekter er det lagt ned et betydelig arbeid fra et stort antall frivillige. Verdien på det frivillige arbeidet som blir lagt ned i bygdebokprosjektet er tidligere beregnet til over 14 millioner kroner, og det inkluderer alt fra fotoarbeid, korrekturlesing, koordinering av spørreskjema til tyding av gotisk skrift.
Salget starter fredag
Nå står Stangvikboka for tur. Den blir nok også større enn først tenkt, slik som Todalsboka, forteller leder i bygdeboknemnda Lars Polden.
- Men nå har vi lagt mye grunnlag for de neste bøkene, sier Husby.
Polden tror neppe bygdebokserien kommer til å stoppe på ti bøker. Det blir i alle fall elleve, mener han.
Men først skal publikum få tak i det etterlengtede førstebindet. Salget av Todalsboka starter fredag. Bygdebokgjengen blir å finne på egen stand ved kulturhuset under laksefestivalen. Ta deg en tur!
Boka vil også bli å få kjøpt under Todalsdagen 2. juli og på Øramartnan 3. juli. Ellers kan boka kjøpes på Surnadal Folkebibliotek.
Ragnhild Ansnes Moe, Ingri Bruset og Inger Johanne Iversen (i midten) er tre av totalt åtte grendekontakter for Todalen.
Gode hjelpere. F.v. Tor Ålbu, Inge Solheim og Sven Olav Svinvik.
Gunnvald Bøe representerte Slektsforum for Indre Nordmøre, som har gjort et svært omfattende arbeid med digitalisering av kirkebøker.
Prosjektkoordinator Siv Oddrun Snekvik oppfordrer leserne til å lese "bruksanvisningen" i innledninga. Der står det blant annet forklaring på bruken av de runelignende ikonene.
En liten smakebit. Legg merke til bumerket.
En trang fødsel, mener Lilli Husby, men det ble et vakkert barn!