Bjarne Nordlund og Birgit Reisch

Nok et år med overskudd

Politikerne i Rindal takker hardtarbeidende kommuneansatte for at regnskapet for 2017 viser et driftsresultat på 6,5 millioner. Økonomisjef Bjarne Nordlund er nøktern og ber politikerne om å forberede seg på hardere tider.

Netto driftsresultat er på 6,5 millioner, som er tilsvarende 3% av brutto driftsinntekter. Dette er noe svakere enn 2016. Resultatet i kommunesektoren generelt er på 3,5%. I revidert budsjett ble det forventet et underskudd på 2,4 millioner.

- Dette er et greit, men ikke et strålende regnskap, verken i forhold til oss selv eller kommune-Norge, sier Nordlund.

Han mener fjoråret føyer seg inn i rekken av et par år med heldige svingninger i kommunens favør:

- Det er ingen steder det er store avvik i forhold til regnskap og budsjett, men 2017 føyer seg inn i rekken på noen år hvor tingene stort sett slo vår vei i forhold til budsjett.

Overskuddet gjør at kommunen kan betale ned ganske mye av gammel gjeld, opplyser Nordlund. Egenkapital og fond er styrket gjennom året, og kommunen har en god del mer frie inntekter å disponere pr. innbygger enn landsgjennomsnittet (64.069/53.601).

Nordlund kaller 2017 et «trasig» år med flere utskiftninger i staben, nye ansatte som måtte læres opp, flere sykemeldinger og vakante stillinger. Ansatte har med andre ord levert gode resultater på tross av krevende forhold.

- Vi er litt stolte av at alle trådte til og fikk det til, sier Nordlund.

Han mener det er viktig at det meste av det gode resultatet avsettes i fond da kommunen trenger å bygge opp reservene igjen. Fondet var ved årsskiftet på 3,4 millioner.

Rådmann Birgit Reisch oppsummerer regnskapsåret slik i årsmeldinga:

Det ble et greit resultat for Rindal kommune i 2017 også. Enhetene har som vanlig gjort en svært god jobb med å bidra til dette gode resultatet. Enhetene gikk samlet med ca. 5,5 millioner kroner i mindreforbruk, med skole og helse og omsorg som klart største bidragsytere. Også administrasjon/flyktningintegreringsarbeidet og landbruk/oppmåling hadde vesentlige mindreforbruk. Næring brukte vesentlig mindre midler enn budsjettert, men er «nullet ut» ved å bruke mindre av bundet fond enn budsjettert. Ca. 1,4 millioner kroner i merinntekt fra skatt- og rammeinntekter bidrar også til det gode resultatet.

 

Stolte politikere

Varaordfører Magnar Dalsegg (H) er udelt positiv til resultatet:

- Det er ikke så mye annet å si enn gratulerer. Vi skal være stolte av oss selv, og vi politikere skal være stolte over våre ansatte.

- Vi ligger på snitt med sammenlignbare kommuner, så vi må ikke si at dette er - og blir - så vanskelig, men vi må heller være offensive og håpe det blir enda bedre neste år, fastslår Dalsegg.

Bettina Røen Helgetun, Kirsti Barbro Landsem (begge Sp) og Line Flåtten (Ap) er blant de som gir all honnør til kommuneansatte:  

-  Her er det blitt veldig mye bra. Vi har mange gode, kompetente folk i kommunen som står på hver dag for å gjøre som best de kan, sier Helgetun.

Tove Flåtten (KrF) er imponert over at kommunen har klart å spare så effektivt:

- Dette var moro å lese. På høsten får vi alltid beskjed om at det er trange tider, men så får vi regnskapet og så har det gått bra.

 

Investeringer

Totalt er kommunens investeringer på 12 millioner i fjor, mot 20,4 millioner i 2016. Kommunen investert i fjor i IKT, asfaltering av veier, rehabilitering av svømmebasseng og boligfeltet i Seljebrekka.

Disse har stort sett gått i forhold til plan, men Bjarne Nordlund peker på to prosjekter som han mener kommunestyret vil måtte forholde seg til på et senere tidspunkt; Seljebrekka har en overskridelse på ca. 600.000 kroner i 2017, men økonomisjefen påpeker at det generelt er blitt et langt mer kostbart prosjekt enn først tenkt.

- Ser man over tid, og de årene man har holdt på, er det blitt vanvittig mye mer kostbart enn de kostnadene man først anslo, sier Nordlund.

Han advarer politikerne om at de i kommunens tertialrapport som legges frem på neste kommunestyremøte vil se at det er en del forhold som slår i negativ retning.

- De positive signalene er plutselig snudd til kraftig bekymring, sier økonomisjefen.

 

Fornøyd men nøktern ordfører

Ordfører Ola Heggem (Sp) er enig med økonomisjefen når han sier at kommunen har stort behov for flere år med positive tall for å gjenoppbygge fondene, særlig da man for bare tre år siden «hadde det ganske tøft».

- Jeg vil starte med å gi ros til alle nivå i kommunen for den jobben som er gjort. Vi leverer gode tjenester og det er utrolig lite kritikk å høre. Jeg tror jeg tør å si at innbyggerne er godt fornøyd, sier han.

Inntekt fra eiendomsskatt og kraftverk har gått ned, noe Heggem beskriver som «ganske så krevende» i streben etter å opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå. Kommunen står framfor store utbygginger innenfor helse og omsorg og det er helt nødvendig å bygge en liten buffer, mener ordføreren.

Men Heggem peker også på flere positive utviklinger. Et leilighetsbygg i sentrum er underveis etter å ha vært ønsket i mange år, Rindal er på andreplass i regionen over økning i folketallet de siste kvartalene, nedgangen i elevtall har stagnert noe, og en ny legehjemmel er på plass med oppstart fra 1. august 2018.