Nattfugløye - en sommerfugllarve

Denne store grønne åma traff Trollheimsporten etter stien rundt Igeltjønna. Det var fleire av sorten og de var mellom 3 og 5 cm lange og tjukke som en lillefinger. Vi er heilt amatører når det gjelder slike åmer og insekter, men vi er svært nysgjerrige. Og vi har fått svar fra Ola Eirik Bolme og Ove Magne Aasen. Større bilder:

Dette er nattpåfugløye - en sommerfugllarve, forteller Ola Eirik Bolme og skriver dette:
 
Kort fra biologien: Larvene lever i juli-august på mange ulike planter. Hos oss finnes den kanskje oftest på blåbærlyng, røsslyng, selje og bjørk. Larvene forpupper seg i en tett pæreformet kokong av brune  silketråder. Kokongen er spunnet fast i vegetasjonen. Puppen overvintrer opptil to ganger. De voksne sommerfuglene flyr fra midten av april og ut juni. Hannene er på vingene om dagen og leter etter hunner. Hunnene flyr om natta og kan lokkes til lys.
Biotop: Kan forekomme i nesten alle slags biotoper, men synes å være vanligst på åpne steder som myr og lynghei. Den går også opp i fjellet.Forekomst i Norge: Arten er funnet helt opp til Finnmark, men hyppigheten varierer sterkt frasted til sted og år til år.
Totalutbredelse: Tvers gjennom Europa til det østlige Sibir.
 
Dette tror jeg kan være nattpåfugløye, Saturnia pavonia. Larvene lever på blant anna lyngplanter, skriver Ove Magne Aasen til Trollheimsporten.
Foto: Willy Karlstrøm