Kavlveg2

Nå blir det kultursti

Det skjer mye på Åsen bygdemuseum for tiden. Aktiviteten er nå stor rundt det som er et påbegynt arbeid med å kopiere kavlveien. -Etter en lang planleggingsperiode og mye papirarbeid, ser vi endelig at dette nå er på tur til å bli en realitet, sier kultursjef Lilli Husby.

Bilder av Husasnotra i full sving er tatt av Anne Lise With Wullum.

Trollheimsporten møter tre ivrige og engasjerte damer som har gjort en betydelig innsats for at dette prosjektet er kommet så langt som det har gjort. Og det er lett å bli ivrig i samtale med både Lilli Husby, Anne Lise Wullum som er prosjektleder, og Maja Frønes, avdelingsleder ved Nordmøre Museum, som forteller at i løpet av mars vil det bli både kurshelg og åpen dag!

I 2016 ble det bevilget penger til forprosjektet, og i 2018 ble det bevilget penger til igangsetting. I tillegg bidro også fylkeskommunen med midler slik at det ble mulig å ansette Anne Lise Wullum som prosjektleder i 40% stilling.

Anne Lise forteller til Trollheimsporten at prosjektet har blitt ganske stort og omfattende, og forteller videre at det nå er flere og flere som ser verdien i prosjektet og som gjerne vil delta. NTNU har blitt en viktig samarbeidspartner i prosjektet og Raymond Sauvage ved NTNU Vitenskapsmuseet, utarbeider det faglige grunnlaget for rekonstruksjonen basert på arkeologisk forskningsundersøkning av kavlveien.

Bakgrunnen for dette som nå skjer, er at det i Surnadal Kommune er funnet 800 meter av en 1000 år gammel kavlvei. Tidligere var kavlvei en vanlig konstruksjon i ferdselsårer over myrområde, og nå ønsker Surnadal kommune å kopiere dette unike arbeidet og innlemme det i en del av et større prosjekt som skal bli en 3,5 km kultursti!

Kavlveg3.png

Det er Husasnotra, som er ei avdeling i tradisjonshåndverk ved stiftelsen Geitbåtmuseet/Nordmøre Museum, som skal utføre arbeidet på kavlveien, sammen med frivillige.  Ansvarlig her er Torgeir Leivdal.

Hele byggeprosessen vil gå over flere faser, som til slutt skal ende i en kultursti som i første omgang skal gå fra Åsen. Stien vil bestå av kavlvei-kopi, en modifisert kavlvei og grusvei der det er nødvendig. -Kavlvei-kopien vil bli bygd så lang som det er penger til, sier Anne Lise, og målet er en kopi på 500m. På sikt er det tanken at man ved hjelp av spillemidler, skal kunne få til en tursti man kan følge helt fra Grytåfeltet. De tre engasjerte damene har som mål og ønske at dette skal bli et område og en plass som alle kan bruke, og at det også skal bli framkommelig med rullestol og barnevogn.

I løpet av mars er det mye som skal skje rundt kavlveien. Husasnotra har allerede tatt ned mye tømmer som skal brukes. 18.mars vil det fra NTNU Tradisjonelt bygghandverk, komme 15 bachelorstudenter som sammen med sin lærer Roald Renmælmo, skal jobbe i en uke på prosjektet. De har laget eget verktøy til formålet, og de skal i løpet av uken gjenskape hogst og framdrift av tømmer. 19. mars kommer Anders Sæther Moen med arbeidshest for å bidra med tømmerkjøring. – Dette er en viktig del for å gjenskape historien, sier Anne Lise. Hun forteller videre at det også vil bli et informasjonsmøte på Eidet for både naboer og alle andre interesserte.

Skisse kavlveg.png
Skisse kavlvei av Endre Holten.

Den 30. og 31. mars blir det arrangert praktisk kurs i bygging av kavlvei. Det er et ønske om at frivillige skal lære seg denne teknikken og at de da kan delta på bygging av veien. Kurset består av to deler og den andre runden vil bli i juni.  Første delen vil ta for seg tradisjonskunnskap, verdiskapning og friluftsliv knytta til kulturminne. I tillegg får man lære å ta ut hogst og klyve stokker til kavlvei. Alle som har lyst til å delta, oppfordres til å ta kontakt med Anne Lise Wullum.

I forbindelse med kurshelg 30.-31.mars blir det også et åpent arrangement på Åsen søndag ettermiddag.
Da kan folk benytte anledningen til å komme for å se håndverkere i aksjon, og den som vil kan også få prøve seg på barking og klyving. -Kanskje kan det inspirere noen til å verve seg som frivillig i prosjektet? sier Maja. Hun forteller videre at det blir kaffe på svartkjele og vi lager tradisjonell skogsarbeiderkost på bålpanna. -Arrangementet blir nærmere annonsert, sier hun.

Museet arbeider nå hovedsaklig med formidlingsdelen i prosjektet, som skolebesøk, skilting og arrangement. Og i løpet av den uken som studentene fra NTNU er til stede, vil elever ved Stangvik og Todalen Oppvekstsenter komme på besøk. Elevene skal være der hele dagen, og de vil få anledning til å prøve seg på arbeidet som foregår.

Anne Lise, Maja og Lilli.jpg
Tre engasjerte damer. Fra venstre Anne Lise Wullum, Maja Frønes og Lilli Husby.