Landbrukskonferanse

Surnadal Sparebanks Landbrukskonferanse

"Mold, menneske og mat"

Surnadal Sparebank inviterer til Landbrukskonferanse 16. november, med temaet "Mold, menneske og mat". 

Bildet over: F.v: Konferansier Svein Sæter, Liv Dalsegg (Surnadal Sparebank), Elin Moen (konsulent, landbrukskontoret), Anne Saltrø Polden (Surnadal Sparebank), Harald Bredesen (Surnadal kommune), og Mona Rosvold (jordbrukssjef).

Surnadal Sparebanks Landbrukskonferanse er et samarbeidsprosjekt mellom banken, Surnadal kommune, Surnadal bondelag og Todalen bondelag, og ble arrangert for første gang i 2007. Etter planen skulle konferansen vært på februar neste år, men ettersom Surnadal Sparebank feirer 175 år i år, velger de å avholde konferansen som en del av jubileumspakken til banken. 

- Dette er ment som en "påfylldag" for en næring som jobber mye hver for seg. Det blir faglig påfyll via foredragsholderne, men noe av det viktigste er også å skape en møteplass for gårdbrukerne. Derfor er det flere pauser og en lang lunsj i løpet av dagen, sier Anne Saltrø Polden i Surnadal Sparebank.

Blant årets foredragsholdere finner vi lokale skikkelser som Guri Heggem, samt Solveig Haglund og Martin Gausen fra Oppistua Øye. 
Guri er utflytta surnadaling, og har blant annet vært daglig leder for Rørosmeieriet, og daglig leder og "utviklingsminister" for Røros mat. Oppistua Øye driver økologisk produksjon av gress, grønnsaker, urter, frukt, bær og blomster, og er kjent for sin satsing på "Inn på tunet". Innledningsvis får vi også høre Allan Troelsen, adm. banksjef i Surnadal Sparebank.

I tillegg får vi høre Dag Jørund Lønning som er sosialantropolog, rektor og professor i nyskaping og bygdeutvikling ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling. Fra Berg Gård på Inderøy kommer Kirsti Farbu og Svein Berfjord, som selger eller serverer alt de produserer, på gården. Lene og Øyvind Havåg forteller om hvordan det gikk når de skulle spise kun norskprodusert mat i ett år, og Jan Erik Aasbø Glåmen, gårdbruker og grûnder, forteller om hva som motiverer ham, og hva han tror kjennetegner et framoverlent miljø.

Det blir også en "sofadialog" med tema "Framtiden for landbruket; Grønn revolusjon eller kampen for tilværelsen?". Her får publikum være med å bidra med sine synspunkt, under ledelse av dagens konferansier Svein Sæter. 

- Det kommer ca. 130 stk til konferansen hvert år, noe som er bra for en såpass liten næring. Vi må også presisere at dette er åpent for alle; man trenger ikke å være primærprodusent for å melde seg på. Det er et mer alternativt program i år enn det har vært før, så her er det noe for alle, sier Polden.

Landbrukskonferansen holdes på Surnadal Kulturhus, og her kan du melde deg på.