
Møteplass skole – næringsliv
Prosjektet omfatter alle ungdomsskolene i de tre kommunene, Surnadal videregående skole og bedrifter i alle tre kommunene. Arbeidsgruppe og styringsgruppe har vært i arbeid, og det har vært flere orienteringsmøter. Kommunene har inngått forpliktende avtaler med Surnadal vgs, og flere lokale bedrifter har gjort det samme.
Torsdag var rundt 30 representanter fra alle involverte parter samla til seminar i Surnadal.
Per Kristian Øwre refererte i sitt innlegg til en undersøkelse utført av Kompetanseforum der dagens unge arbeidstakere har andre forventninger enn tidligere. Faglige utfordringer i jobben er like viktig som lønn. Bedriftene må åpne seg, vise at de bryr seg om medarbeiderne, gi de medbestemmelse og interessante arbeidsoppgaver. Morgendagens ledere vil ikke hugge stein, - de vil bygge katedraler, -mao store mål, sa han til slutt.
Rektor Anders Talgø ved Surnadal vgs orienterte om den utadretta virksomheta til skolen og skoleverket gjennom hjemmesidene sine. Der kan både elever og næringsliv orientere seg om hvordan skoleverket fungerer og hva de tilbyr og hvilke planer de arbeider etter. Der fins også et punkt om samspill mellom skole og lokalsamfunn. Surnadal vgs har rullerende planer for slik virksomhet, der karrieredager og næringslivsdager er de nærmeste i høst.
Kjell Larsen fra PipeLife Norge snakka om hvordan en skal bli en attraktiv arbeidsplass. Omdømme, å være solid og forutsigbar er viktig. Av kunde, ansatte og eiere er kunden viktigst, sa han. PipeLife vil markedsføre seg som bedriften som har vann som hovedfag. Vann er viktigere enn olje, sa Larsen, og for at folk skal få livgivende vann trengs det rør. Det vil de levere! Bedriftens miljøprofil er også viktig å presentere i rekrutteringen. PipeLife arbeider for stadig bedre miljøsertifiseringer. De er medlem av Grønt punkt Norge og arbeider kontinuerlig med å forbedre sine klimafotavtrykk(Carbon Footprint). Vi må være miljøbevisste, for det krever kundene, og det rekrutterer!
Martin F. Svarva fra Ideportalen ved NTNU orienterte om samspillet mellom næringslivet og NTNU. Utdanningsinstitusjonen har et samfunnsansvar. Studentene må forberedes på et liv utenfor lesesalene. Derfor er NTNU interessert i godt samarbeid med næringslivet, som på sin side har mye å hente ved å åpne seg for studentene som er de framtidige ledere og medarbeidere. Se gjerne på nettsida ideportalen.no.
Til slutt orienterte Gisle Bakkeli, Profero, om Trainee Indre Nordmøre. Trainee er egentlig en slags lærlingeordning for nyutdannede fra høgre utdanning. Trainee Indre Nordmøre er et regionalt traineeprogram og tenkt som et tiltak for å trekke kunnskapspersoner til området for en tidsbegrenset periode, personer som kan bli framtidige ansatte i kommune eller bedrift her! Dette da du se mer om her: www.tainee.no/sok-trainee .
Etter disse innlegga var det gruppearbeid med utdelte oppgaver. Engasjementet var stort, og etterpå gikk en igjennom spørsmåla. Kanskje noen av ideene dukker opp seinere?
Prosjektet er ikke avslutta, og det blir flere slike møter. Felles møteplass er nødvendig for godt samarbeid, og prosjektperioden skal jo legge grunnlag for varig praksis.