Mobiliserer lokale regnskogvoktere

I år skal TV-aksjonen NRK hjelpe Regnskogfondet til å bevare noen av de viktigste regnskogområdene i verden. Fredag var representanter fra Rindal, Halsa, Surnadal og Sunndal samlet for å planlegge hvordan vi alle kan bli regnskogvoktere 18. oktober.

Regnskogaksjon 2015 ingr.JPG

F.v. Dag Hareide fra Regnskogfondet, frivillig for TV-aksjonen i Surnadal Marita Sæter, sekretær for aksjonskomiteen i Surnadal Mariann Hoset, leder for aksjonskomiteen i Surnadal Lilly Gunn Nyheim, innsamlingsansvarlig i Sunndal Nils Ulvund, sekretær for aksjonskomiteen i Halsa Kirsten Baadnes Bøe, sekretær for aksjonskomiteen i Rindal Gro Magnhild Brønstad, Tove Karin Halse Lervik fra Frivilligsentralen i Halsa, Sissel Halset Storslett fra Frivilligsentralen i Sunndal og Marius Hammer fra TV-aksjonen.

 

Dag Hareide fra Regnskogfondet og Marius Hammer fra TV-aksjonen møtte kommunale representanter og frivillige på Vårsøg Hotell for å planlegge og inspirere til lokalt arbeid med årets TV-aksjon. Da Trollheimsporten var innom var det undervisningsopplegg som var tema, og en kunnskapsquiz om regnskogen endte med seier til Lilly Gunn Nyheim. Marius Hammer tror gode undervisningsopplegg om regnskogen vil engasjere barna, som igjen engasjerer foreldrene gjennom samtaler hjemme.

Næringslivets rolle i innsamlingsaksjonen ble også et viktig tema.

- I Surnadal ble det en supersuksess i fjor, mye på grunn av Pipelife, som hadde tilknytning til vanntemaet, sier Hammer.

Både Pipelife og Svorka var blant bedriftene som i stor grad bidro til at Surnadal havnet på tredjeplass i fylket over næringslivets innsats pr. innbygger i kommunen. Rindal endte på en respektabel 10. plass. Også i år blir det spennende å følge med på giverstafett.no, som viser bedrifters, organisasjoners og kommuners bidrag fortløpende. Bedrifter kan utfordre hverandre, og det er både kommune- og storbykamp å følge med på. Men også bøssebærere, skoler, foreninger og menigheter spiller viktige roller i innsamlingsaksjoner, så allerede nå starter arbeidet med å mobilisere givergleden rundt om i kommunene.

 

Høy beskytter for sårbart folk

Dag Hareide fortalte at H.M. Kong Harald er aksjonens høye beskytter, og at de to sammen besøkte regnskogen i Brasil i 2013.

- Kongen er veldig engasjert, sier Hareide.

Og engasjement fungerer. Den aktive naturvernforkjemperen og tidligere lederen i Regnskogfondet opplyser om at raseringen av regnskogen i Brasil er blitt redusert med hele 75% de siste åtte årene.

- Det skyldes at urfolket som har regnskogen som sitt hjem har fått kontroll over sine egne områder. Det er også tatt tak i korrupte styringsmakter i landet, og mafiavirksomheten i regnskogen er minimert.

Hareide understreker at årets TV-aksjon skal bidra til å redde regnskogen i Peru, Brasil, DR Kongo og Ny-Guinea i nært samarbeid med de menneskene som bor der:

- Folket i regnskogen er de viktigste vokterne. De er blant klodens mest sårbare mennesker, og de tar vare på vårt biologiske hovedbibliotek. Vi får med andre ord hjelp av de vi hjelper, også til å redusere klimagassutslipp fordi den lagrer milliarder av tonn karbon i vegetasjonen.

 

Fakta om regnskogen:

- Siden 2. verdenskrig er halvparten av den tropiske regnskogen i verden halvert.

- 260 millioner mennesker har regnskogen som sitt hjem

- 50%-80% av verdens dyre- og plantearter finnes i regnskogen

- Brasil er verdens største regnskogland

- Medisiner som behandler kreft, malaria, hjertesykdommer, bronkitt, dysenteri og tuberkulose er utviklet på basis av virksomme kjemikalier fra planter og dyr som lever i regnskogen

Kilde: regnskogfondet.no.

 

Er DU klar for å gjøre en innsats? På blimed.no kan du finne mer informasjon om hvordan du kan bidra til TV-aksjonen.

Surnadal og Rindal.JPG

Denne gjengen er klare for å verve mange nye regnskogvoktere i Surnadal og Rindal: Mariann Hoset, Lilly Gunn Nyheim, Marita Sæter og Gro Magnhild Brønstad. Bak Dag Hareide og Marius Hammer.