images

Leserinnlegg:

Mer Rindalsmatematikk

Både i Halsa og Rindal er det åpnet for ny behandling av kommunereformen, og rådmennene har sagt sitt om hva de tror er best for kommunen sin. 

De to rådmennen skriver i generelle vendinger om hvor dårlig det vil gå hvis vi fortsetter alene, men har ingen belegg for at det vil gå bedre i en sammenslått kommune. De viser ikke til en eneste forskningsrapport eller konsekvensutredning, men konkluderer med sammenslåing likevel.

Begge innstillingene er svært overfladiske og helt uten tanke for hvordan det vil gå med Halsa og Rindal i de nye kommunene.

For det finnes forskning på dette, hvis de hadde undersøkt litt.

Proba skriver at 24 av 39 kommuner som har mistet sentrumet i en sammenslåing opplevde økonomisk tilbakegang og økt fraflytting. Bl.a. har Tustna 3% redusert vekst, 51% færre kommunalt ansatte og 5% større befolkningsnedgang enn sammenlignbare kommuner. Det er 10 år siden de slo seg sammen med Aure.

SSB sier at store, grisgrendte kommuner kan bli dyrere å drifte etter en sammenslåing enn hver for seg.

Det er lov å drømme om at gresset er grønnere på den andre siden av fylkesgrensen, men hadde det ikke vært greit med litt faktabasert kunnskap?

I motsetning til Halsa vil Rindal i det minste oppfylle kravet til å bli en robust kommune, de blir over 20.000 innbyggere. Orkland vil ha behov for mer enn én ansatt i sentrale stillinger, og får større fagmiljøer. Halsa, Hemne og Snillfjod vil kun bli 6.000 innbyggere, og forblir like sårbare som i dag.

Hva blir det igjen i de to kommunene som blir liggende 50 og 57 minutter unna sentrum? Det er det ingen som vet. De fagorganiserte i Halsa estimerer at 15-20 arbeidsplasser forsvinner i 2020, og deretter vil det ene ta det andre. Ingen kommune som Halsa har opplevd vekst etter en kommunesammenslåing hverken i Norge eller Norden, skriver de i sitt brev til kommunen. 

Rådmannen i Rindal forespeiler også besparelser i driften i nykommunen, og det vil selvsagt skje gjennom rasjonalisering og nedbemanning.

Hva med utkantene i dagens kommuner? Mens de tidligere har hatt lokale forkjempere i kommunestyrene, vil det lille av utvikling som ikke legges til Kyrksæterøra og Orkanger, skje på Liabø og i Rindal sentrum. Grendene utenfor er det om få år ingen som kjenner til.

Og dette skjer mot folkeviljen. Eller...?

Halsarådmannen skriver: - Skal man tolke tallene bokstavelig er det et marginalt flertall som ønsker en ny kommune, og marginalt flere som ønsker egen kommune.

Halsa fikk 48,7%, Hemne fikk 45,0 og Surnadal fikk 5,3%. At rådmannen gir Surnadalstemmene til Hemne på denne måten er hverken korrekt eller sannferdig. Kanskje vi må døpe om begrepet Rindalsmatematikk?

Rindalsrådmannen skriver: - I folkeavstemminga var det på hovedspørsmålet et knapt flertall for sammenslåing. Også i innbyggerundersøkelsen var det flertall for de to sammenslåingsalternativa til sammen, enda klarere enn i folkeavstemminga.

Neida, selv om 47% stemte for Rindal som egen kommune, velger rådmannen å tviholde på samme tolkning som i april. Det er tydeligvis viktigere å få viljen sin enn å opptre redelig og demokratisk.

Rindal har drevet godt i 160 år, og i 2017 er det altså ikke liv laga lenger. Halsa har rekordoverskudd, vi har blitt 46 flere hittil i år, men nå er det ikke bryet verdt å fortsette. Selv om det er 71 kommuner som er mindre enn oss. Og selv om vi kan holde på med samme befolkningsutvikling i 100 år til, og likevel være større enn Utsira, Norges minste kommune. 

Einar Vaagland