Kvenndalen 006

Med sauebønder til Kvenndalen

Surnadal Sau og Geit inviterte i dag egne medlemmer og kollegaer i Rindal til fellestur til Kvenndalen. Et 40-talls sauebønder med familiemedlemmer, både eldre og unge, var samla til sosialt samvær, litt fagprat og fikk informasjon om lokalhistoria fra Kvenndalen. Og værgudene snudde endelig pensida til i dag.

 

For å komme til Kvenndalen, kjører du en bomveg innover fra Kvennbø i Surnadal. Pensjonert sauebonde og  hytteeier i Kvenndalen, Lars Gudmund Røen (bilde til høyre), tok imot oss ved gapahuken som velforeninga har satt opp innafor Kvennbøen. Der var det grilling i godværet, før turen gikk videre innover mot Kvenndalen.

 

Med usikt mot Kvenndalen delte Lars Gudmund Røen og Erling Myrbostad på å fortelle om dalen. På 1600-tallet har der vært to gardsbruk her inne,  som seinere ble lagt øde, og vi fikk høre om beitebruk, setring og slåttemarker i Kvenndalen i gammel tid.

 

Her ble i gamle dager gras fra både myrer og markaslett slått og tørka til høy. Det ble satt opp høystakker på myrene og i fjellet fins flere "lossementsteiner" som slåttefolket lå under mens de drev utmaksslått.

 

I Kvennbødalen, som i mange andre seterdaler, er gjengroing et problem etter at det ble slutt med setring i området. Antall beitesauer har også gått ned. I dag slepper 4-5 sauebønder sauene sine her, kanskje 500-600 sau til sammen, mens det på 80-tallet gikk om lag 1500 sauer her sommers tid.




Grilling ved gapahuken

Utsikt mot Kvenndalen fra gapahuken. Seterknobben til  venstre, Trollhøtta i midten og Storfjellet til høgre

Erling Myrbostad orienterer om Kvenndalen

Utsikt innover Kvenndalen. Seterknoppen og Trollhøtta på venstre side, Skuggefjellet midt imot og Litj- og Storfjellet på høgre side. Innover i dalen ligger det flere hytter i tillegg  Hopsetra, Haugasetra, Vollasetra og Trettsetra. Gjennom dalen renner elva Kvenndøla.

Sauebønder går sjelden tom for samtaleemner når de møtes. Spesielt ikke på en fin dag som denne.

Anne S.