
Suksess med ny satsing for Rindalshytter
Med Rindal Næringsforum på høsttur til NTNU
Årets informative høsttur for medlemmene i Rindal Næringsforum gikk til Trondheim og NTNU, der vi ble godt mottatt av Ole Petter Wullum - industridesigner og førsteamanuensis ved NTNU. Vi fikk høre om hvordan Rindalshytter og Rindal kommune svært bevisst har samarbeidet med tremiljøet og design ved høgskolen. Temaet var design - innovasjon - muligheter, svært spennende og interessant - her ser vi prodekan Fredrik Shetelig snakke om tresatsinga ved NTNU.
Over tre av foredragsholderene på NTNU under høstturen, sammen med leder Nils Stokke i Rindal Næringsforum. Fra venstre Ole Petter Wullum, Nils Stokke, Stig Værnes i Oxygen Design og prodekan Fredrik Shetelig ved NTNU.
Tresatsinga og Kul-Tur-Sti
Den satsinga er Rindal en del av gjennom en avtale mellom NTNU og kommunen; og det er gjennom prosjektet Kul-Tur-Sti vi har sett eksempel på hva NTNU kan bidra med gjennom tresatsinga. Blant anna med badstua ved Igltjønna - og seinere kommer fugletittetårnet, som nå er godkjent.
Men temaet for årets høsttur, som Rindal Næringsforum og Trollheimen NæringsSørvis hadde invitert medlemmene i Rindal Næringsforum til, var design - innovasjon og muligheter. Og det var Ole Petter Wullum (til venstre) som innledet, fortalte litt om NTNU med over 5000 ansatte og over 18 000 studenter.
Han har jobba en god del i Rindal, blant anna med Bodil Korshamn, mye møbelindustri og nå noen år med Rindalshytter. Han fortalte om hvordan han sammen med Per Jarle Eide og Rindalshytter arbeidet seg fram til Lysthus. Du finner alt om Lysthus og Rindalshytter her - medlem av Trollheimsporten med link. Bli medlem - klikk her - alle her. Rindal Næringsforum er medlem med informasjonsside og Trollheimen NæringsSørvis med nettside.
God kjemi og eierskap
Ole Petter Wullum trakk fram den gode kjemien og det gode klimaet mellom design og bedrift. - Det viktige var eierskapet til det nye Rindalshytter greidde å få til blant de ansatte, sa han.
Stig Værnes i Oxygen Design har også vært inne i Rindalshytter og arbeidet med den nye logoen og uttrykket. Han forklarte hvordan de runde linjene egentlig er hentet fra årringer i en trestamme. - Tenk heilhet, var hans oppfordring.
Steinar Skjerdingstad i Rindalshytter (til høyre) fortalte om hvor spennende det var å komme inn i Rindalshytter og få lov til å være med å jobbe med dette. - Nå tar vi det videre, men det er en ting det handler om: Bunnlinja! Samtidig er det utrolig viktig å ta vare på det vi har. Derfor er det ikke snakk om å legge ned bygging av stavlafthytter og hytter i bindingsverk, sa han.
Bygger bru fra tradisjon til nyskaping
- Vi er opptatt av å bygge bru fra tradisjonene siden 1964 med Emil Gåsvand og til nyskaping. Vi bygger drømmer og har fått til eierskap til utviklinga. Både for meg og ansatte gir det noe å gå på arbeid hver dag, sa Steinar Skjerdingstad. Rindalshytter skal være EKTE og naturlig, NYSKAPENDE og enkelt, ENGASJERT og pålitelig. - Og nå har Saltdalshytta, plankebua fra nordnorge, kommet med det samme. Det gjør meg forbanna, men også litt stolt, da de kopierer oss, la han til smilende.
Skjerdingstad fortalte om de fire satsingsområdene til Rindalshytter - Retro - Tradisjon - KLaft - Lysthus; og satsinga på brosjyre og heimeside - sjekk denne her.
Revitaliserer gammel norsk byggetradisjon
- Det vi driver med er revitalisering av gammel norsk byggetradisjon, for gammel norsk byggeskikk gir gode assosiasjoner, sa han og viste hvordan Retro er ei moderne omskriving av det Emil Gåsvand starta med - den enkle lille hytta med ei lita overbygd bod med inngansparti. Nå har den fått større vinduer, men Rindalshytter kan fortsatt bygge med smårutete.
- Vi skal være ledende i et regionalt marked og nisjeleverandør nasjonalt, sa Steinar Skjerdingstad og kunne røpe at et nytt prosjekt alt er på lanseringsstadiet - Smått og smart - der små enheter kan bygges ut til noe større i sammenheng.
Opphus og Langhus
- Det vil vi lansere om en fjorten dagers tid, sa han og fortalte videre om to andre panlagte prosjekter: En moderne omskriving av stabbur, der det morsomme er fleire etasjer og nivå - Opphus som kommer til våren. I tillegg sysler vi med noe vi kaller Langhus med utgangspunkt i trønderlåna - en visjon om å løfte fram det gamle bygdetunet, sa han og kunne fortelle at Lysthus er i ferd med å ta av og bli hovedproduktet for Rindalshytter.
- Men det viktigste salgskanalen for oss er skravla og naboen som har kjøpt seg rindalshytte, sa han.
Innovasjon Noge og Rindal Sparebank
Det var utrolig spennende å høre om Rindalshytter - planer og utvikling. Men all slik utvikling koster penger og Bente Sofie Syversen, designrådgiver i Innovasjon Norge (over til venstre), understreket at design ikke er en kostnad, men en investering. Ho fortalte om mange ulike prosjekt det gikk an å søke på. Samtidig snakka banksjef Odd Inge Løfald i Rindal Sparebank om banken som institusjon og viktig samarbeidspartner. - Vi fokuserer på en løpende dialog og samarbeid. Det viktigste er likviditeten og hvordan det ser ut rundt veggene, smilte Odd Inge Løfald.
Prodekan Fredrik Shetelig (over til høyre) avsluttet ved NTNU med tresatsinga og kunne fortelle at de var heilt avhengig av å samarbeide med kommuner og prosjekter.
Ole Petter Wullum oppsummerte og tok med deltakerne (under) på ei kort omvisning i verkstedet på NTNU (til venstre), før turen ble avsluttet med middag i det roterende Tyholttårnet.