Mange stakk innom nisjebutikkene
Lørdag var Nisjebutikkenes dag i Rindal. Flere små lokale butikker holdt åpnet denne dagen, som en liten motvekt mot kjøpshysteriet på Black Friday. Inga Dalsegg og gardsbakeriet Hæmstelt delte lokale for anledningen, og de var godt fornøyd med oppslutningen.
Bildet over: Inga Dalsegg, Grete Trønsdal og Martin Trønsdal var fornøyd med samarbeidet på Nisjebutikkenes dag.
Motvekt til Black Friday
Nisjebutikkens dag er en landsomfattene dugnad for å få oppmerksomhet rundt lokale butikker og verdiskapningen de står for. Nisjebutikkens dag er alltid dagen etter Black Friday.
Denne dagen handler om å markere en motstand, eller en motvekt, mot kjøpehysteriet rundt Black Friday. Målet er å sette fokus på kvalitet, service, fagkunnskap og kjøpsopplevelse, mer enn pris.
Lukt av bakst og terpentin
Inga Dalsegg er initiativtaker til nisjebutikkenes dag i Rindal. Denne dagen har gardsbakeriet Hæmstelt flyttet inn på Dalalåven Atelier, og lokker flere kunder enn vanlig med herlig duft av brød, julekake og kanelboller.
Inga forteller at Martin selv luftet tanken om å flytte ned på sentrum denne dagen, og lurte på om noen hadde plass til han.
- Da skyndet jeg meg å kapre han før noen andre gjorde det, ler hun.
Hun synes det er artig å kunne ha noen annet enn vanlig i butikken sin, og hun håper at denne dagen går veldig bra, slik at de kan utvide med enda flere tilbud på Nisjebutikkenes dag nesten år.
Stort marked for bakervarer
Mange kunder har vært innom, og mange setter pris på at gardsbakeriet er på sentrum sammen med de andre butikkene denne dagen. Butikkene drar kunder til hverandre, og det meste er innen gangavstand.
Omsetningen for gardsbakeriet går veldig bra denne dagen, slik det stort sett alltid har gjort når de har salgsdag. Martin Trønsdal har åpent bakeriutsalg hjemme på gården hver fredag ettermiddag, og er i tillegg med på en del messer og arrangementer rundt omkring. Han forteller at han sjelden har bakervarer igjen når salgsdagen er slutt. På Rindalsmessa solgte han alt han hadde på et par timer begge dagene, og måtte dra hjem for å fylle på med mer varer.
Martin forteller at han hadde bestemt seg for å holde på i minst ett år da han startet bakeriet. Nå ser han at det absolutt er et marked for varene hans, og det er ingen grunn til å slutte med det første.
Grete Trønsdal er ikke så ofte med og hjelper broren, men denne dagen er det greit for han å få litt hjelp. Han startet arbeidsdagen kl 2 natt til lørdag, og blir ikke ferdig før varene er utsolgt.
Suksess med dialektplakater
På andre sida av vegen ligger Øvre Dalen, som huser bedriften iTrollheimen og Åse Børset sine dialektplakater. Til nå har Åse laget dialektplakater fra over 60 steder rundt om i landet, fra Vadsø i nord til Kristiansand i sør. Denne dagen jobber hun med å lage en plakat fra Senja.
Dialektplakatene var stort sett bare lokalt kjent før Åse var med på God Morgen Norge på TV2 starten av oktober. Men da tok det helt av! Åse anslår at bedriften har solgt plakater for nærmere 400.000 kr hittil i år, og det meste av dette etter at hun var med på God Morgen Norge. Mange kjøper plakater i julegave, og det kommer inn bestillinger fra hele landet.
Samler dialektord fra hele landet
Åse synes det er morsomt og interessant å jobbe med dialekter, og mener at vi må innse at dialektene er i stadig endring. Inspirasjon og hjelp til nye plakater får hun på facebook, og arbeidet skaper stort engasjement. Facebooksiden Dialektplakat har vokst fra 200 til nesten 3000 følgere på kort tid, og her er det alltid noen som kjenner noen som kan komme med innspill til alle dialekter. Hun alltid ut plakatene på facebooksiden noen dager, for å få dem "kvalitetssikret", før hun sender dem i trykken. Ofte får hun også tilsendt lister av dialektord som folk har samlet fra sitt hjemsted.
Nå trenger ikke bedriften å markedsføre plakatene i det hele tatt. Det går av seg selv, og for tiden har Åse full jobb med å produsere og selge plakater.
Fotostudio og hjemmebakt
Lenger oppe i "gata" i Rindal sentrum holder Mari Næss Bolme åpent med sitt fotostudio. Denne dagen er også Britt G. Moen her, med smaksprøver på hjemmebakte og naturlige godsaker. De synes at dette er en fin dag holde åpent, med litt snø og julestemning både ute inne. Mange har vært innom, samtidig som de også besøker de andre nisjebutikkene.
Mari Næss Bolme har ikke faste åpningstider, men hun synes at det er fint å ha fotostudio i Rindal sentrum. Her er hun godt synlig, og det er ikke noe problem for folk å finne fram.
Britt G. Moen og Mari Næss Bolme ønsket folk velkommen innom.
God omsetning i bruktbutikken
"Brukt og Bakels" er egentlig en sommerbutikk, men har åpent sammen med de andre nisjebutikkene denne lørdagen. Marit Landsem har mengder av flotte aktiviteter i bruktbutikken sin, og denne dagen serverer hun ikke bakels, men gøgg og pepperkaker. Mange har vært innom her også på "nisjebutikkrunden".
Marit forteller at det går bra med omsetningen i bruktbutikken når den er åpen om sommeren, så det vil hun fortsette med neste sommer også. Hun planlegger stor åpning med konsert til våren, slik som hun hadde i år.
Velfylte bord og hyller hos "Brukt og bakels".
Marit Landsem og Ola I. Solem har laget koselig stemning utenfor butikken med bål, gløgg og pepperkaker.
Åpen dag hos Bakken Helse
Bakken Helse holdt også åpent denne lørdagen i slutten av november. Hedvig Bakken har for tiden fødselspermisjon, men denne dagen var hun på plass i bedriften.
Hedvig forteller at det var litt tilfeldig at de valgte akkurat denne dagen som åpen dag. Men det passet bra å kaste seg på markeringen av Nisjebutikkens dag med åpen dag. Denne dagen får alle gratis tilgang til senteret og kan delta på felles treningstimer. I tillegg kan bedriften friste med gode tilbud på trening og velværeprodukter.
Hedvig Bakken var innom på åpen dag, selv om hun har fødselspermisjon. Bakken Helse driver også en aldri så liten nisjebutikk, med te og velværeprodukter.
Denne dagen kunne alle delta på felles treningstimer gratis. Her er det Heidi Hagen som er instruktør.