Lure Coursing på Ranes
Lørdag 8. oktober samlet en gjeng seg med Olaug Roaldset i spissen seg og kjørte en lure coursing-trening for myndehunder. Det var et greit oppmøte med folk fra både Surnadal og fra Trøndelag, og med god stemning ble det vellykket trening.
Bildet over ser man flere av de som var med.
På lurecoursing.no står sporten definert slik: Lure Coursing er en simulert harejakt som går ut på at mynder jager et kunstig bytte («luren») rundt omkring på et jorde. Luren, som vanligvis er laget av lette plaststrimler, er festet i en tynn line som spoles inn av en vinsj («maskinen»). Lina går i sikksakk på jordet via et antall trinser som er festet i bakken, og hensikten er at hundene skal følge luren til den går i mål.
For å delta i konkurranser må hunden ha lisens, det får den gjennom 3 løp der der lisensdommere dømmer om hunden kan få det. Det må være minst 2 lisensdommere som ser hunden i aksjon.
Det vanligste er at hundene løper i par, der de samarbeider for å ta luren. Denne konkurransen går altså ikke på førstemann. Hundene får poeng for hvor godt de samarbeider under jakten i konkurranser.
Treningen foregikk på en åker på Ranes, der rasene Whippet og spansk Galgo ble representert.
Marit Stene og Gro Thorvaldsen fra Trøndelag driver oppdrett av spansk Galgo og har drevet med sporten lenge. Flere av hundene deres har lisens til å konkurrere på nasjonalt og internasjonalt nivå. De holder også trening i Trøndelag, og forteller at disse treningene og øvingskonkurransene er gøy og sosialt for både hunder og folk.
For Olaug Roaldset, som også stod i spissen for å arrangere treningen, var det første gang for både henne og de to whippet-hundene hennes. Da fikk en og en hund prøve seg på å springe etter luren på en rett strekning. Den ene hunden forstod konseptet med en gang, og fikk prøve seg på bane senere på dagen. Den andre forstod ikke konseptet på første runde.
-Jeg er fornøyd med hvordan de sprang, det gikk som forventet, smiler Roaldset. Hun forteller videre at hun håper at flere blir med senere på treningene, både fra Surnadal, Sunndal og Halsa.
Noen av hundene var mer interessert for menneskene i begynnelsen.
Spansk Galgo
Raske hunder.