Lokaldemokratiet i kommunereformen
Telemarksforskning har lagt frem sin vurdering av konsekvenser for lokaldemokratiet i kommunereformens strukturalternativer for Nordmøre. Det er blant annet tatt hensyn til lokal identitet, politisk representasjon og valgdeltagelse. Her ser du oppsummeringene for alternativene som inkluderer Surnadal og Rindal.
Hva skjer med lokaldemokratiet vårt dersom flere kommuner blir til en? I dag presenterte Telemarksforskning den fjerde og siste delrapporten i kommuneutredningen på Nordmøre. På møtet, som fant sted i Surnadal, fikk politikere og andre fremmøtte også en gjennomgang av delrapport 3 om tjenestetilbud, som ble offentliggjort i september.
Forskerne har sett på en rekke faktorer som kan påvirke lokaldemokratiet i nye kommuner – alt fra hvilke oppgaver en ny kommune kan håndtere til hvor mange partier man kan forvente, forteller prosessleder for kommunereformen på Nordmøre Roland Mauseth. Hvordan man vurderer de ulike alternativene avhenger dermed også av hva man legger mest vekt på, og til dels er det små forskjeller. Samlet sett kommer imidlertid disse alternativene best ut i delrapporten om styrket lokaldemokrati:
- Sunndal og Oppdal
- Eide, Fræna og Averøy
- Kristiansund, Averøy, Eide, Gjemnes, Tingvoll, Aure, Smøla, Halsa og Surnadal
- Sunndal, Nesset, Tingvoll