Røde kors

Leserinnlegg:

Lokalberedskap på spill

Regjeringen har varslet at de i 2015 skal foreslå en ny fordeling av overskuddet fra Norsk Tipping, som Røde Kors i dag mottar midler fra. For Røde Kors i Surnadal og Rindal kan dette innebære færre ressurser og dermed også en svakere lokalberedskap og et redusert aktivitetsnivå.

I dag bidrar Røde Kors med betydelige ressurser til norsk beredskap og redningstjeneste, og sparer det offentlige for mye penger gjennom vårt frivillige arbeid. Da det brøt ut storbrann på Frøya i fjor vinter kunne Røde Kors mobilisere nærmere 80 frivillige fra 13 hjelpekorps. Røde Kors’ hovedoppgave var å bistå ved evakuering av berørte, og bidro med ambulanser, ambulansepersonell og mannskap til sperreposter. I tillegg sto flere hundre frivillige klare til å motta og ta hånd om evakuerte om nødvendig.

Ingen kunne forutse at det skulle bryte ut storbrann på Frøya. Men Røde Kors trener på uforutsette hendelser. Vår beredskap bygger på lokalkjente frivillige som ulønnet gir av sin fritid og arbeidstid for å hjelpe mennesker i nød. I tillegg kommer det ressurser knyttet til rekruttering, kompetanseheving, oppfølgning og trening av frivillige. Norges Røde Kors er gjennom kongelig resolusjon en formell støtteaktør til norske myndigheter i både krig og fredstid. Vi bistår myndighetene, og gang på gang har vi vist vår beredskapsevne når mennesker er i nød.

For mindre enn fire år siden sto hele Ålen sentrum under vann, etter at elven Gaula gikk over sine bredder. Flere bygninger ble rasert, og broer og veier ble ødelagt. Områder i Holtålen kommune ble helt eller delvis isolert. I følge Kommunal Rapport 16.08.11 uttalte daværende ordfører at kommunen ikke hadde trent på dette i form av øvelser. Det hadde derimot de frivillige i Ålen Røde Kors. Hjelpekorpset rykket ut og bisto politiet med sikring av elvebredden og vakthold av broer. Når det står om liv, kan man i dag stole på at frivillige i Røde Kors stiller opp.

I tiden fremover vil klimaendringene forårsake mer ekstremvær. Flom vil kunne skje oftere. Nedbør, temperatur og vindforhold vil påvirke skredfaren, og trolig føre til flere skred også i nye deler av landet. Høye temperaturer, i kombinasjon med redusert nedbør, kan gi økt fare for skog- og lyngbrann. Med tippemidlene står frivillige i Røde Kors bedre rustet til å møte også fremtidige utfordringer.

Bare i løpet av årets påske bidro Røde Kors-frivillige med 276.000 arbeidstimer, en dugnad våre frivillige ikke får noe betalt for. Hvor mye hadde det kostet om de skulle fått betalt? I følge SSBs lønnsoversikt hadde Røde Kors’ påskeberedskap kostet over 74 millioner kroner med norsk gjennomsnittslønn (SSB: Lønn, alle ansatte, 2014). Det er ingen underdrivelse å hevde at summen blir betydelig høyere for et helt år med dugnadsinnsats fra Røde Kors.

I Sundvoll-erklæringen skriver Høyre-Frp-regjeringen at de vil forsterke den norske redningstjenesten og videreføre de fire grunnleggende prinsippene for beredskapsarbeidet; ansvar, nærhet, likhet og samvirke. Som bidragsyter i dette arbeidet forventer vi i Røde Kors i Surnadal og Rindal at regjeringen holder sitt ord. 

I dag har Sør-Trøndelag Røde Kors over 500 trente medlemmer av hjelpekorpset og 2000 andre frivillige som hver eneste dag gjør en innsats i sine lokalsamfunn. Alle disse kan mobiliseres og assistere Røde Kors i Surnadal og Rindal ved behov. Sammen vil vi være her for å ivareta og bygge ut den frivillige beredskapen, men for å gjøre det trenger vi at dagens fordelingsmodell av tippemidlene beholdes.

 

Reidar Brøske

Leder

Surnadal Røde Kors.

 

Leif Ove Grytbakk

Leder

Rindal Røde Kors



Bildet over er fra storbrannen på Frøya. Foto: Røde kors