pål ranes olav rønning_500x674

Løper for å bli Super Birkebeiner

Alle som klarer merket i Birkebeinerrennet, Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet i løpet av et kalenderår blir Super Birkebeiner. 17.september går den siste av de tre konkurransene av stabelen på Lillehammer, og på startstreken står Olav Rønning og Pål Ranes fra Surnadal.

Klarer de å løpe innenfor tiden som kreves for å få merket, får de den gjeve tittelen Super Birkebeiner. Begge har altså tidligere i år klart å skaffe seg merke i skirennet (mars) og i sykkelrittet (august). - Det er en overdrivelse å si at vi klarte det med god margin, men det har heller ingen betydning, sier Ranes.

Pål Ranes deltar for andre gang. I fjor kom han bare to minutter for sent til å klare merket på Birkebeinerrennet. – Men jeg håper og tror at jeg skal lykkes i år. Olav Rønning har deltatt to ganger tidligere, og klart å bli Super Birkebeiner begge gangene. - Premien for å klare dette er en dekketallerken. Nå håper jeg på å få min tredje. For at kona skal bli ekstra fornøyd, satser jeg på å klare den fjerde neste år, smiler Rønning.

Begge er enige om at den verste øvelsen gjenstår. – Løping er rett og slett ei pine for kroppen. Du får aldri hvilt deg underveis, og det gjør fysisk vondt både underveis og ikke minst etter løpet. På den andre siden så har du kun deg selv og kroppen å tenke på. Ingenting kan ødelegge for deg, slik som sykler, ski og smøring kan i de andre konkurransene, sier de to sprekingene som føler de er i rute før løpet – Det har nok vært en fordel med noen flere løpeturer i sommer, men det er ei utfordring at rittet er så tett innpå løpet. Man må prioritere treningsformene, sier Pål Ranes som bestod 3000-testen med glans  – Jeg løp inn på ny personlig rekord; 11.30, det er en god følelse foran det som venter på Lillehammer.

Sa da er spørsmålet; hvorfor utsette seg for en slik ekstrem kraftanstrengelse?
Ja, dette gjør vi altså frivillig, ler begge to. Det er mange gode grunnen til å være med på dette. Og har man først begynt, blir man lett bitt av basillen. I tillegg er det sosialt. Det å dele erfaringene med andre deltakere er noe helt spesielt, sier Ranes. Rønning er helt enig – Man opplever faktisk fellesskapet underveis i konkurransene. Det er mange tusen som deltar, men naturlig nok så havner du sammen med de som er i noenlunde samme form som deg. Da kan vi lett slå av en part med likesinnede du f.eks løper sammen med.

Det er mange surnadalinger som skal delta i Birkebeinerløpet. Både fra Surnadal IL, Trollheimen Sykkelklubb, IL Søya og ØSIL.
Løpet starter på Sjusjøen langrennsarena og har målgang på Lillehammer mellom Kristins Hall og Håkons Hall. Løypa er 21 km lang og har en høydeforskjell mellom start og mål på 600 meter.