Livlig debatt i ei levende bygd
Syv partier stilte til paneldebatt i Bøfjorden grendahus tirsdag kveld. Levende bygdesamfunn og oppvekst ble viktigste tema, og politikerne fikk mye å svare for i Surnadals siste paneldebatt før valget, da de fremmøtte i salen tok en sentral rolle i debatten.
Partirepresentantene som deltok på paneldebatt i Bøfjorden. Miljøpartiet De Grønne: Eli Vullum Kvande, Arbeiderpartiet: Lilly Gunn Nyheim, Senterpartiet: Margrethe Svinvik, Fremskrittspartiet: Nils Petter Tonning, Høyre: Toril Rødsand (stedfortreder for Marit Granhus Langli, som er i Trondheim for å ta juseksamen med spesialisering i kommunerett), Kristelig Folkeparti: Mali H. Settem, Sosialistisk Venstreparti: Eivind Hasle.
Bjørge Aasbø ledet debatten med en god dose humor og stø hånd, mens Mari Bøe tok for seg spørsmål og innspill fra salen. Flere av politikerne, deriblant SVs Eivind Hasle, berømmet bøfjordingene for deres engasjement og evne til å skape aktivitet og positivt omdømme i og for bygda si, noe som gjenspeilte seg i kveldens debatt. Hasle skulle senere selv få førstehånds erfaring med nevnte engasjement.
Tema: levende bygder
Hvordan skal partiene styrke bosetting i bygdene - og i Bøfjorden og Bæverfjord spesielt, spurte Bjørge Aasbø.
Frp og Ap la vekt på å legge til rette for næringslivet. Nils Petter Tonning hadde ingen konkrete forslag til hvordan denne tilretteleggingen skulle foregå, men Lilly Gunn Nyheim pekte på midler fra næringsfondet som støtte til arbeidsplasser i bygdene. Eivind Hasle hevdet at bosetting i bygdene blir problematisk når næringspolitikken ikke henger sammen med bosettingspolitikken.
- Næringene blir sentralisert i stor stil, og da blir det en stor utfordring med bosetting. Det skjer en forgubbing i mange lokalsamfunn i Norge, fastslo Hasle.
Senterpartiets Margrethe Svinvik mener det blir viktig at kommunen legger til rette for boligtomter, og Miljøpartiet De Grønne understreket at Surnadal må være en foregangskommune som tør å satse nytt og grønt. Eli Vullum Kvande mener det er mange unge som stemmer MDG som ønsker å flytte hjem, og da er det viktig å vise at Surnadal tenker grønt.
Toril Rødsand sluttet seg til tanken om at det er det offentliges oppgave er å legge til rette for boligbygging, men mener også det må frivillig innsats og entusiastiske innbyggere til for å skape godt omdømme i ei bygd.
På spørsmål om privatisering av kommunale veier svarte samtlige partier nei til privatisering. Hasle ønsket ikke å si noe absolutt, men sa at SV i utgangspunktet stiller seg skeptisk til privatisering.
Aasbø: Kommunen skal kutte rundt 20 årsverk. Er det grunn til å frykte at det blir kutt på Landbrukskontoret?
Svinvik og Senterpartiet har tidligere gått ut som garantister for at stillingene på Landbrukskontoret blir fredet. Nyheim opplyste om at det er rådmannen som vurderer hvilke stillinger som skal kuttes, og var tydelig på at Ap ikke ønsker å verne enkelte stillinger over andre.
Tema: oppvekst
Som skoleeier kan kommunen påvirke skolehverdagen til barna i grunnskolen. Har noen av partiene noen tanker om hvordan skolen skal være i Surnadal, spurte debattleder Aasbø.
Eli Vullum Kvande fremhevet at relasjonen mellom lærer og elev er det aller viktigste i skolen.
- Miljøpartiet De Grønne vil at kommunen tenker på lærertetthet. Vi vil ha et tak på 15 elever per gruppe i barneskolen, og et tolærersystem i basisfag på ungdomsskolen, sa partiets andrekandidat.
Tonning og Frp har tidligere lansert forslaget om friskole i Bøfjorden, noe som enklere kan gjøres mulig med ny privatskolelov.
- Vi vil beholde grendaskolene slik de er, mens Arbeiderpartiet vil legge ned Bæverfjord og Todalen, sa Tonning.
Nyheim kontret med å opplyse om at prognosene for elevgrunnlaget i Bæverfjord ligger over Kunnskapsdepartementets sårbarhetsgrense på 30 elever, så sannsynligheten er stor for at skolen får bestå. Partiet har programfestet at skolene i kommunen skal være minimum tredelt, og at skoler med elevtall under 30 må vurderes til nedleggelse.
Svinvik mener man ikke bare må se på tall og struktur i skoledebatten.
- Det skaper dårlig motivasjon å etablere seg i bygder som har lave elevtall på skolen. Vi må se på hva som er ønsket i bygda. Det handler om viljen til å få det til, sa Svinvik til applaus fra salen.
Eivind Hasle påpekte at kommunen har særskilte utfordringer med skoleskyss. Han opplyste om at 70% av elevene blir fraktet med buss, mens normen ellers i landet er på 25%.
Debattleder Aasbø viste til en positiv utvikling i elevtallet på Bøfjord/Bæverfjord skole, med 32 elever i 2021. Flesteparten av disse elevene kommer fra Bøfjorden. Aasbø spurte derfor om det var feil skole som ble nedlagt, og om det eventuelt var aktuelt å flytte lokaliseringen av skolen til Bøfjorden?
Hasle hevdet at om ikke Bøfjorden og Bæverfjord ikke klarte å samarbeide i skolesaken, ville skolen helt sikkert stå for fall.
- Da er hele skoletilbudet på denne sida av marka ferdig, fastslo Hasle.
Til dette utspillet fikk Hasle kritikk fra salen. Bernt Venås (Sp) mener skolenedleggelsen er noe av det styggeste han har vært med på, med lovnader og forsikringer som ikke ble fulgt, og var ikke nådig i sin kritikk mot SV-politikeren.
- Å komme med bebreidende ord til bøfjordingene for følelsene de har til skolen sin og å si at man må samarbeide bedre må du holde deg for god for, sa Venås.
Hasle i sin tur beklaget om utspillet ble misforstått, og påpekte at SV aldri ga noe løfte om å beholde skolen. Da fikk snarere Ap og Sp et forklaringsproblem, mener Hasle.
Nyheim forsikret om at nedlegging av skolen i Bøfjorden ikke skulle være et skritt i retning om å legge ned den gjenværende i Bæverfjord.
- Det er viktig å bevare én skole på denne sida av marka, sa Nyheim.
Debatten ble avrundet med åpen spørsmålsrunde. Fra salen oppfordret John Heggem alle til å benytte stemmeretten, for da har man muligheten til å komme i etterkant av valget og stille representantene i kommunestyret til ansvar.
- Det er politikerne som har ansvaret. Husk hva partiene har bestemt om det som angår oss, og husk at dette er et lokalvalg – stemmer du SV får du ikke Audun Lysbakken, men Eivind Hasle, sa Heggem til latter fra salen.
F.v. Ingebrigt Garthe, Sverre Egil Settemsdal, Anders Melling, Nora Vetleseter Bøe og Gunhild Bøklep Bøe i Bøfjorden grendalag var initiativtakere til Surnadals siste paneldebatt før valget. Bjørge Aasbø og Mari Bøe (t.h.) gjorde seg godt som debattleder og "utegående reporter".