LVESVA~1

Lang reise for liten fugl

Hver vår og høst krysser den en glovarm ørken og iskalde alper, den lille fuglen som er like lett som ti flak potetgull. Låvesvala trekker fra det sørlige Afrika og helt til Norge i jakten på føde, en reise på mer enn 10 000 kilometer hver vei.

LVESVA~1.jpg

Foto: Morten Ekker - direktoratet for Naturforvaltning

Låvesvala er en av mange fuglearter som gjennomfører slike trekk to ganger årlig. Mange farer venter en liten fugl på 15 gram på den lange reisen, og dødeligheten blant låvesvaler er svært høy. Kun en av seks fugler overlever det første leveåret.

Årsakene er mange og sammensatte. Eksempler er kulde, tørke og mangel på næring, og de siste tiårene er det gjennomført omfattende sprøyting i flere afrikanske land rettet mot å ta livet av småfugler.

Finner færre hekkeplasser
– De senere årene er antall egnede hekkeplasser for låvesvala også blitt begrenset, og tilgangen på mat i nærheten av reiret er redusert. Tettere driftsbygninger i landbruket og en overgang fra allsidig til ensidig drift, med mindre husdyr på beite i kulturlandskapet, er en viktig årsak, sier
seniorrådgiver Jo Anders Auran i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Det er naturlige oppturer og nedturer i fuglers liv. I tillegg til mangel på mat har de gjennom året utfordringer med været, som store skifter i temperatur under hekkeperioden, og en evig konkurranse med andre arter. Den største utfordringen er nok allikevel det å trekke fra det sørlige Afrika til hekkeområdene i nord og så tilbake igjen på høsten.

 

Tilbringer lite tid i Norge
– Vi betrakter gjerne fugler som, linerle, gulspurv, løvsanger, låvesvale og svart-hvit fluesnapper som norske, men sannheten er at de tilbringer en forholdsvis liten periode av året hos oss. Resten av tiden er de på vandring, eller oppholder seg i vinterområdene. Der er det bedre livsbetingelser, med større tilgang på mat under mer gunstige klimatiske forhold, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen i DN.

Logo trekkfugl.jpgAt fugl trekker vår og høst er en strategi utviklet over tusenvis av år, der artene har tilpasset seg miljøet de lever i. De siste 100 år har flere faktorer enn før forstyrret denne tilpasningen og gjort hverdagen for trekkfuglene mer strabasiøs. Derfor sliter nå svært mange arter som vi tar for gitt skal være en del av våre nærområder når våren kommer.

Du kan llese heile saken her på heimesidene til DN. Meir om låvesvala og verdens trekkfugldag.