Surnadal Røde Kors på tur:
Laks, lodge og hverdagsliv
I 26 år har Surnadal Røde Kors arrangert busstur. I år var laksehistoria og hva den har betydd for folk og kultur i Sunndal tema for turen, og 50 glade mennesker fikk en minnerik opplevelse i nabokommunen.
Som oftest går turen siste torsdag i august og mange steder har vært besøkt på disse 26 årene. Årets tur ble lagt til nabokommunen Sunndal. For de fleste av oss er det ofte slik at vi glemmer nærmiljøet når vi skal ut på tur, og dermed går glipp av interessante steder. Både Surnadal og Sunndal har lange tradisjoner for lakseturisme og mang en britisk adelsmann og adelskvinne har tredd på seg vadebuksene og dratt sprellende laks opp av Driva og Surna.
50 glade mennesker ble fordelt i to grupper for at omvisning og traktering skulle gå best mulig. Ved Leikvin bygdemuseum (del av Nordmøre Museum) ble historien om Lady Arbuthnot og hennes menn gjort levende og spennende av Jarle Stavik, museumsbestyrer ved Leikvin. Beretningen ble en hel liten roman, med intriger og sjalusi, utroskap og kjærlighet, rikdom, konkurs og død.
Leikvin Bygdemuseum har en stor samling gjenstander som viser hvordan hverdagslivet i Sunndal var i tidligere tider. For kara i følget var det særlig den store samlingen av fangstredskap som gjorde inntrykk.
Ved innfallsporten til Dovre og Sunndalsfjella Nasjonalpark ligger engelskvillaen Nyheim Lodge. Her ble det servert kaffe, bakels og græt ( vafler og den tradisjonelle hvite Sunndalsgrøten) samtidig som eier og driver Ragnhild Nisja fortalte om folk og aktivitet ved Nyheim Lodge gjennom tidene. Interiøret i bygningen er fortsatt som det var under Crookshank-familiens tid og kombinert med Ragnhilds fortelling kunne enhver forestille seg hvordan hverdagen var her fra tidlig 1900-tallet og tiden utover til den siste brite forsvant ut dørene engang i etterkrigstiden.
Fra Gjøra gikk turen ned til sentrum og en liten handlestopp før begge bussene kjørte sammen til Øksendal og Philipshaugen Lodge. Også Philipshaugen Lodge er en engelskvilla, bygd av Ethelbert Lort-Philips i 1899. Lort-Philips hadde mange eiendommer og flere av disse er fortsatt i drift for turister, for eksempel Todalshytta i Todalen som eies av Kristiansund og Nordmøre Turistforening og drives av Eric Malling.
Ved Philipshaugen Lodge serverte driverne Asgeir og Ragni hjemmelagde kjøttkaker og riskrem før de bød på en liten omvisning i det staselige hovedbygget.
Alle deltakerne har nok vært i Sunndalen før, men bare et fåtall har fått omvisning på Leikvin før og nesten ingen hadde besøkt Nyheim Lodge og Philipshaugen Lodge.
Underveis på turen benyttet vi også anledningen til å få inn tips til turmål for neste år, så vi er så godt som i gang med planleggingen allerede.
Vi ønsker å takke Rema 1000 Surnadal, som sponset matvarer til påsmurt mat og kaffe som vi serverte underveis på turen.
Tekst og foto: Martha Torvik.
Knut Hamnes var en av deltakerne på turen som syntes det var svært interessant å få mer innblikk i historien fra nærområdet.