Lærte om gamle dager
- Det var en gang. Slik begynner eventyra. Og som et eventyr var det også for dagens 3. klassinger å besøke Rindal skimuseum for å høre om hvordan det var i ”gamle dager”. De fikk en spennende dag på skimuseet denne uka.
Rindal skimuseum og Rindal skole er nærmeste naboer og drar gjensidig nytte av hverandre.
Hvert år får skoleelevene tilbud om et besøk på skimuseet med omvisning og litt praktiske oppgaver. I år er temaet ”Skiløperne på 1950-tallet.”
Hva spiste de?
Hvilke klær brukte de?
Hvordan var kommunikasjonene?
Hvordan reiste de og hvordan kommuniserte de?
Hvordan trente de?
Museet har på forhånd laget et intervju med Birgit Landsem, enka etter skiløper Edvin Landsem, om disse temaene. Edvin Landsem var aktiv skiløper på 1950-tallet og deltok i OL i Oslo i 1952. - Når det gjelder mat, gikk det mye i kak’, sa Birgit, heimelaga grovbrød. Pålegget var syltetøy og ost eller ganske enkelt sirup eller sukker. Styrkedrikker var ukjent for datidens skiløpere. På skirenn ble det ofte servert blåbærsuppe, for blåbær er veldig sunt og inneholder masse vitaminer, kostfiber og anitoksidanter. Dette ga skiløperne nye krefter.
Derfor var det naturlig at ungene, etter en omvisning på skimuseet, fikk være med på å lage grovkak’ og blåbærsuppe og avslutte museumsbesøket med et selvlaget måltid.
Dagens unger kjenner til skiløpernavn som Northug, Klæbo og Iversen, men vet lite om at på bestemor/oldemors tid var det gjerne rindalsnavn som Landsem, Kirkholt, Bjørnstad, Fosseide og Røen som toppa resultatlistene fra de store skirenna både innen- og utenlands.
Men etter dette besøket vet de mye om dette. Nå vet de at statuen som står foran kommunehuset er av Sigurd Røen, som ble verdens første offisielle verdensmester på ski. De har sett gullmedaljen hans på skimuseet. De har sett Edvin Landem-dokka på skimuseet med klærne han brukte under OL i 1952 og premiesamlinga hans, de har sett OL-medaljen til Mikal Kirkholt fra 1952 og de har hørt om Even Landsem som laga ski til alle disse flinke skiløperne og serverte blåbærsuppe når det var skirenn.
3. klasse klar for skoleformidling på skimuseet
Avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli forteller om Sigurd Røen som ble "verdens første verdensmester". Her er gullmedaljen han fikk.
Mikal Kirkholt fra Romundstadbygda fikk sølvmedalje under OL i 1952
Samla rundt "Edvin Landsem" i uniformen han fikk til OL i 1952
- Så mange fine premier!
MATLAGING
- Før i tida satte de brøddeigen i trau, forteller Britt Grete Moen
Først laga de deigen, og så fikk alle prøve å lage sine egne rundstykker
Ivrige og interesserte unger!
Ann Elin Hess Brønstad viste hvordan en lager blåbærsuppe
- Blåbærsuppa må jevnes med potetmjøl, sier Ann Elin
Og så er suppa klar!'
GAMMELDAGS KJØKKENUTSTYR
Ann Ingeborg Grimsmo forteller om gammeldags kjøkkenutstyr
Spennende å høre om at oldemor laga og solgte slike trevisper
Kaffekvern. Få av dagens unger vet hva det er og hvordan den brukes. Her får de prøve å male kaffe
Det lukter kaffe!
TID FOR Å SMAKE
Tid for å smake. Enkelt og godt, - nysteikt kak' med sirup eller sukker på (Kanskje ikke mer usunt det enn Nugatti og Sjokade?)
Varm, god blåbærsuppe!
Sirup på kaka.Det var ikke bare godt, det var SUPERGODT!
Museet takker l 3. klasse med lærere og assistenter for besøket! - En kjempetrivelig gjeng med dyktige unger!
Og all ære til damene på museet og medlemmer i venneforeninga for godt gjennomført opplegg!
.