Kropp i et perfeksjonssamfunn
Kropp var tema da en forfatter, en lege, en bikinifitnessutøver og en modell møttes til Drivadebatt fredag ettermiddag i Vårsøghelga.
Oppmøtet er gledelig og over all forventning, sa Driva-redaktør Sigmund Tjelle da han ønsket velkommen til den femte Driva-debatten i rekka. Svorkalsalen var fylt til randen, så årets tema har utvilsomt truffet en nerve både hos ungdom og voksne.
Spesialist i allmennmedisin, Kari Mogstad, åpnet med å snakke om når jakten på det perfekte går på helsa løs.
- Temaet er hyperaktuelt, dessverre, sier Mogstad.
Dagens ungdom bruker mindre rus, skulker mindre og begår sjeldnere kriminelle handlinger, men stadig flere er stresset. Hele én av tre betegnes som kronisk stresset og én av ti som utbrente. Det er jenter som rammes hardest av det Mogstad kaller "perfeksjons- og prestasjonssamfunnet", men tendensen er økende også hos gutter. Det rapporteres at 85% av jentene og 30% av guttene kjenner på kroppspress. Ungdom og barn måles ikke bare opp mot hverandre, men også mot kjendiser - som nærmest utelukkende fremstår i media i retusjert form. Jo flere lettkledde kropper ungdommene ser, jo mer vegrer de seg for å kle av seg, slår Mogstad fast.
- Det er viktig at vi forteller ungdommen vår at det de ser, er ikke det de ser, sier Mogstad og hyller Norske Kvinners Sanitetsforening for deres arbeid for merking av retusjerte bilder. Sanitetskvinnene har samlet inn 30.000 underskrifter for saken.
Unge stemmer
Forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre har skrevet to bøker om selvopplevd depresjon og spiseforstyrrelse. Hun forteller at hun får mange tusen mail fra unge jenter og gutter som har følt en trøst gjennom å lese hennes bøker. Hun mener kroppspresset bare har blitt verre, selv om vi riktignok snakker mer om det.
- Det er vanskeligere å være 13 nå enn det var før, fastslår Myhre.
Myhre beskriver en visuell ungdomskultur, hvor jenter og gutter ned i tiårsalderen legger ut bilder og kommenterer til hverandre. Får man ikke nok likes, oppstår det en sosial forskjell, mener hun.
Rett før jul skapte forfatteren "banandebatt" i forbindelse med et innslag på God Morgen Norge, hvor en profilert personlig trener hevdet at man burde unngå å spise banan fordi det inneholder mye sukker. Da tok Myhre grep. Hun mener både enkeltpersoner og medier må være sin påvirkningskraft bevisst, og da spesielt ovenfor unge som ikke nødvendigvis har nok kunnskap til å avfeie slike påstander.
- Jeg tenker på alle de som sitter og ser på det og tar det for god fisk. Det blir litt feil av et så stort program som God Morgen Norge å ta inn noen som kommer med slike uttalelser.
Kropp er tabu
Kine Paola Sæter påpeker at hun i debatten tituleres ut fra sin hobby som bikinifitnessutøver, i motsetning til de andre i panelet som tituleres ut ifra sitt arbeid.
- Straks det handler om kropp, blir du satt i en bås hvor det er den du er, sier Sæter.
Hun mener det er et særnorsk paradoks, når stress og mas med fotballtrening og langrenn er mer akseptert enn mas med styrketrening. Men har egentlig langrennsutøverne en normal kroppsvekt i det de driver med, spør Sæter.
- Det er ikke noe annerledes for dem i deres sport, enn det er for meg i min sport, det blir bare mye mer lagt merke til fordi det handler om kropp. Det er ikke "lov" å ha en interesse hvor du fokuserer på kropp, mener hun.
Sæter ønsker en dialog om hva som er bra for kroppen på et sunt plan:
- Vi må formidle balansegangen mellom å være frisk, sterk og få til det du vil, og ikke bikke over til å bli sykelig og ekstremt.
Vil ta opp kampen med samfunnsstrukturene
Modell og kunstner Yngvild Sæter ble oppdaget som modell da hun var 12 år. I modellkarrieren opplevde hun at hennes kropp ikke lenger var hennes egen, da hun til stadighet ble målt og veid og fikk kommentarer på hva hun spiste. Sæter forteller at hun hele veien har vært bevisst på at hennes arbeid ikke skal objektivisere kvinner. Reklame og sosiale medier er med på å gjøre problemet verre, men det er ikke der det starter, mener hun:
- For å vite hvorfor dette har så stor påvirkning på unge jenter må vi snakke om det mannsdominerte samfunnet. Det begynner ikke med sosiale medier, det begynner med samfunnsstrukturene.
- Ikke tro at du er noe. Tro at du er noen, fastslår Sæter avslutningsvis.
Ansvaret ligger hos oss alle
Rektor ved Surnadal vidaregåande skole, Mons Otnes, oppsummerte debatten. Både han, paneldeltakerne og salen er klart samstemte i hva man kan gjøre for å komme kroppspresset i perfeksjonssamfunnet til livs. Alle voksenpersoner, enten det er foreldre, pedagoger eller trenere, har et ansvar for å gå foran som rollemodeller, ta grep i vanskelige situasjoner og sette gode, sunne eksempler.
- Jo mer vi kan, jo mer kan vi bidra, slår Kari Mogstad fast.
F.v. redaktør i Driva Sigmund Tjelle, Kari Mogstad, Linnéa Myhre, Kine Paola Sæter, Yngvild Sæter og debattleder Svein Sæter.
Kunnskapsrike og reflektere paneldeltakere fikk mange spørsmål fra salen.
Nystiftede Surnadal Sanitetsforening og søsterforeningene i Todalen og Øvre Surnadal var til stede med en klar oppfordring: Våg å varra de sjøl! Skjønnhetstyranniet har lenge vært en fanesak for Norske Kvinners Sanitetsforening. F.v. Mette Helen Mikkelsen, Elinor Bolme, Astrid Roalset med Ronja, Jorunn Ness og Britt May Hollås som gjerne vil ha flere medlemmer.