Ola Ytterdahl og Inger Bolme

Krim og økologisk kjærlighet i Rindal

Ola Ytterdahl ga ut sin første bok, "Sjelefred", tidligere i år. Nylig gikk han av med pensjon og flyttet til Rindal, for å dyrke sitt forfatterskap og økologisk kjærlighet. Men alt ble ikke slik som han hadde tenkt.

Forlagets omtale av boka Sjelefred:

sjelefred.jpg
Sjelefred handler mest om morderen og hans families historie. Og om ofrene – og deres familier.

Alt forandres da han rydder huset etter at faren døde. Han får et innblikk i en familiehistorie han ikke visste noe om. Når han leser disse forfedrenes skildringer får han sin egen historie, som han hadde glemt – eller fortrengt – midt i fleisen.


Musikk det er verd å lytte til i forbindelse med lesingen:

July Morning, Uriah Heep.
The Park, Uriah Heep.
Black Magic Woman, Santana.
Poison, Alice Cooper.
Madman Across the Water, Elton John.


Ola Ytterdahl debuterer med Sjelefred i en alder av 61 år. Han vokste opp på Gjøvik og flyttet til Namsos som 16 åring. De siste 25 årene har han jobbet i kirken i Trondheim, hvor han startet i Nidarosdomen og har de siste årene arbeidet som kirkegårdsarbeider. Som AFP pensjonist vil han bosette seg i Rindal på Nordmøre for å dyrke forfatterskapet og økologisk kjærlighet.

 

En krimbok som jeg selv ville ønsket å lese

Ola Ytterdahl flyttet fra Trondheim til Rindal i månedsskiftet juni/juli i år. Nå bor han sammen med Inger Bolme i hennes idylliske gamle hus i Bolme.

- Jeg har skrevet i mange år, men mest for skriveborddskuffen, smiler Ola.

Boka "Sjelefred" har han jobbet med i tre år. Det har tatt litt tid. Som fersk forfatter måtte han også jobbe litt med språket. Han forteller at han har en tendens til å skrive som han prater, med mange bisetninger. Dette er litt irriterende, men også morsomt, synes samboer Inger. Hun har gått igjennom manus og luket ut noen av bisetningene.

Omslaget til boka er laget av datteren til Inger, June Bolme.

Ola forteller at han har lest mye krim selv. Mest engelsk og svensk krim, men også en del norsk. Ofte har han savnet noe i krimbøkene. Så nå har han selv skrevet en slik bok som selv hadde ønsket å finne i hylla hos bokhandleren. Om han har lykkes er han foreløpig ikke sikker på, men han har i alle fall gjort et forsøk. Han har fått inspirasjon fra nordisk krimbok-kultur, f.eks. Camilla Läckberg.

I "Sjelefred" er det ikke menneskene som er det viktige, men historien bak personene, forklarer han. Det er en slags familiekrønike.

- Historien er for meg viktigere enn selve drapsgåten, sier Ola.

Boka er inndelt i fem kapitler, med titler fra fem kjente låter fra 70- og 80- tallet. Sangene har egentlig ikke noe med innholdet å gjøre, men de er flettet inn i handlingen.

- Dette er sanger som betydde noe for meg på den tida de kom ut, forteller Ola. 

Han synes at boka har blitt godt mottatt så langt. De tilbakemeldingene han har fått har vært positive. Folk oppfordrer han til å fortsette å skrive. Det eneste enkelte har å utsette på boka er at det er med ganske mange personer, slik at de har måttet bla litt tilbake for å plassere alle.

Ola regner med at det blir flere bøker etter hvert. Han har allerede et par nye manus på gang.


Ble invitert til 25-årsjubileet i Nidarosdomen

Ola er født og oppvokst på Gjøvik, men har bodd i Trondheim mesteparten av sitt voksne liv. De siste 25 åra har han vært kirketjener og kirkegårdsarbeider ved kirken i Trondheim, og har blant annet jobbet ved Nidarosdomen.

Han forteller at noe av det første han fikk oppleve som ansatt ved Nidarosdomen var signingen av kongeparet i 1991. Derfor var han invitert til 25 årsjubileet torsdag denne uka. Og Inger fikk være med.

- Det var helt fantastisk! sier Inger - Så mye fin korsang, orgelmusikk og korpsmusikk, og fine taler.

 
Ikke helt som planlagt

Ola hadde planlagt å flytte til i Rindal da han gikk av med AFP. Her skulle han leve av pensjonen, skrive litt og dyrke økologiske grønnsaker sammen med Inger.

Men så kom Inger over en stillingsannonse på Trollheimsporten. Det var ledig en 50% stilling som kirketjener/kirkgårdsarbeider i Rindal.

Man forventer kanskje ikke å få en ny jobb i en alder av 61 år. Men Ola søkte på stillingen, og fikk den. Så 1. september i år starter han i ny jobb. Det blir litt mindre tid til skriving og grønnsakdyrking enn han hadde tenkt, men han gleder seg til å begynne å jobbe igjen.

- Det er jo en utrolig fin måte å møte folk på også, synes han. Det er jo ekstra viktig når man har flyttet til et nytt sted.


En liten rød stue

Inger Bolme kjøpte huset i Bolme som fritidsbolig i 2010. Egentlig hadde hun ønsket seg en hytte på Røros, så det var ganske tilfeldig at hun kom over huset i Rindal, og bestemte seg for å kjøpe det.

- Jeg har alltid ønsket meg en liten rød stue i skogen, sier hun, med vekt på skogen, og ser ser megetsigende rundt. Huset ligger kanskje ikke i skogen, men idyllisk nok, likevel.

Inger har aner fra Rindal. Hun forteller at oldefaren hennes, Ola Ingebrigtsen Bolme, f. 1864, kom fra garden Heimistua som lå mellom Austistua Bolme og Bolmbakken. Han dro til Amerika, men kom senere tilbake og bosatte seg i Trondheim.

Inger bodde fortsatt  i Trondheim i 2013, da det ble utlyst en ledig stilling som lønningsansvarlig i Rindal kommune. Da var hun klar for å prøve noe nytt. Hun fikk jobben i Rindal og flyttet til "hytta", som hun hadde begynt å modernisere. Og Inger slo rot i Rindal.

Hele huset er nå renovert. Nå sist har de tatt andreetasjen og taket. De har også skiftet ut noen vinduer, og har funnet gjenbruk for noen av de gamle vinduene ved å dyrke salat i dem. Å sette et åpent koblavindu som tak over grønnsakene gir også en fin "drivhuseffekt".

grønnsaksbed.jpg
Salaten gror fint i gamle vindusrammer også.
 

Boka "Sjelefred" selges i forlaget Kolofon sin nettbutikk, hos nettbokhandlere, og hos de fleste bokhandlere i Midtbyen i Trondheim. Boka blir også å få kjøpt på Torgdagen i Rindal lørdag 9. juli.

Vi gleder oss til å lese boka!