Folkeakademiet Surnadal og Forsvarsforeningen melder:
Krigsopplevelser fra Finnmark og Russland
Torsdag 6. november kommer Anny Søderstrøm Wigum til Surnadal kulturhus for å fortelle om hennes opplevelser fra krigen 1940 - 45, i grenselandet i Finnmark. Inger Tragethon fra Kongsberg skal snakke om sine reiser og opplevelser i Russland.
Noen har møtt og hørt Anny Søderstrøm Wigum før. I disse tider med 70 års frigjørings markering får vi høre Anny fortelle om hennes opplevelser fra krigen 1940 - 45 - Hvordan hun opplevde krigen i grenselandet i Finnmark og Kiberg spesielt, der hun og hennes familie bodde. Flere av hennes familiemedlemmer var aktive i motstanden mot okkupantene og det var bare spørsmål om tid før disse ble tatt. Vi får høre om flukten over havet og om oppholdet på den andre siden. Mennene som ble med i motstanden fra den russiske siden. De fleste ble opplært til telegrafister og ble siden plassert på Finnmarkskysten. Herfra skulle de rapportere om den tyske krigsflåten som kom nordover. Dette bidro til at mange krigsskip av den tyske flåten ble senket. Resten av familiene som endte bak Uralfjellene bodde her under hele resten av krigen i 4 år.
Vi får også høre om tilbakereisen og frigjøringen, om tiden under den kalde krigen som ble både vanskelig og frustrerende for de som hadde overlevd krigen her. Den kalde krigen og stengte grenser varte helt til først på -90 tallet og kom da med perestrojka og glasnost, og det ble gradvis lettere å få kontakt og innsyn i dette lukkede landet som til nå var kalt Sovjet men som nå ble Russland.
Inger Tragethon kommer fra Kongsberg og skal snakke om sine reiser og opplevelser i Russland. Hun er også forfatter, sølvsmed, livskunstner og eventyrer- og en fredsfakkel med håp om og gjøre verden bedre for alle. I sine bøker "Min russiske reise" og "Jakten på det russiske " forteller hun folk hun har møtt, - høy og lav, prester, forretningsfolk, lærere, kunstnere, byråkrater m.fl. Hun skildrer sine innlevelser åpent og følsomt, tett på fattigdom og rikdom, fortid og nåtid. Hun har også oppholdt seg i USA noen år.
Mer om Inger Tragerthon:
Alene gjennom verdens største land - Russland
Når Inger Tragethon får en idé, samme hvor sprø den måtte være, setter hun himmel og jord i bevegelse for å få den gjennomført. Hennes siste store sprell har vært to lange reiser over flere måneder i Russland og som har resultert i to reiseskildringsbøker: ”Min russiske reise” og ”Jakten på det russiske”.
Kvinnen med det gyllengrå håret sitter iført skinnforkle i sitt verksted og graverer sirlig ut et mønster på en sølvslire. Det er en slire til en av hennes håndlagede kniver. Men Inger Tragethon liker å tenke på seg selv mer enn en knivmaker. Hun er også forfatter, livskunstner og eventyrer - en fredsfakkel med håp om å gjøre verden bedre for oss alle. I 1995 og 2004 reiste hun på egen hånd gjennom de tidligere tsarenes veldige rike.
- Hvorfor til Russland av alle steder?
- Tanken på å besøke vårt nabofolk ble en besettelse. Jeg kunne ikke tro på vestlig “propaganda”, som ville ha det til at russerne er et kaldt folkeslag i et grått og forfallent land, gjennomsyret av mafia og annen kriminalitet. Jeg nektet å tro at 140 millioner russere er kjeltringer. Dette ville jeg finne ut av selv, sier Inger. Det gnistrer i øynene hennes mens hun forteller om landet hun er blitt så betatt av.
- Var du aldri redd underveis?
- Jeg er født i stjernetegnet Væren, som har utstyrt meg med entusiasme, mot og en sterk vilje. Dessuten er jeg uredd av natur. Jeg tror på det gode i menneskene og har heller aldri vært ute for alvorlige episoder på tidligere reiser, sier Inger. Hun har en tykk bok med visittkort og adresser fra Russland etter to seksmåndersreiser på egen hånd hos våre store naboer i øst. Reisene har resultert i to bokutgivelser: ”Min russiske reise” og ”Jakten på det russiske”. Her er minner fra høy og lav: fra prester, forretningsfolk, mafiamedlemmer, lærere, kunstnere, byråkrater og en drøss med andre og likevel bare en brøkdel av alle menneskene hun møtte.
I bøkene skildrer hun personer og opplevelser med sterk og nær innlevelse. Inger er der, åpen og følsom. Tett på fattigdom og rikdom, nåtid og fortid.
Inger Tragethon har i flere år arbeidet som sølvsmed. Hun tar vare på det gamle og tradisjonelle håndverket som omfatter kunsten å lage bruks- og staskniver og er godt kjent for sine vakre knivkreasjoner.
Nå kommer Inger Tragethon til Surnadal for å snakke om sine reiser og opplevelser i Russland. Hun har også med seg et knippe fine håndarbeidde bruks- og staskniver.