Kreative tanker om Svartvassområdet
Tirsdag deltok en rekke interessegrupper på workshop for utvikling av Svartvatnet friområde. Kanskje ser Skeis første aktivitetspark dagens lys om ikke lenge?
Formålet er å gjøre området mer tilgjengelig og attraktivt for alle, opplyser Håvard Stensønes og Berit Okstad fra kommunens Areal- og naturforvaltningsavdeling. Det legges vekt på en universell utforming, så området kan brukes av flest mulig. Okstad påpeker at det er begrenset med steder å oppholde seg i sentrum, og håpet er at Svartvatnet friområde i tillegg til å tilby et oppholdsområde for alle, vil bidra til å gjøre sentrum mer attraktivt som boområde, spesielt for yngre.
Reguleringsplanen for området ble vedtatt helt tilbake i 2008, men det er først de siste årene at det er bygget boliger i området. Håvard Stensønes forklarer at planarbeidet for Svartvatnet friområde ses i sammenheng med boligbygginga, og at det derfor er kommet i gang nærmere ti år senere. Areal- og naturforvaltningsavdelinga fikk bevilget 100.000 av Fylkeskommunen på å ta prosjektet ett steg videre på veien til en langsiktig og helhetlig plan for friområdet, og har blant annet brukt midlene på arkitektkonsulenter.
Landskapsarkitekt Trine Rate fra Asplan Viak viste bilder fra vellykkede parkprosjekter i Trondheim, som Ladeparken og Finalebanen ved St. Olavs Hospital som inspirasjon for de fremmøtte.
Kreativ på kommando
Representanter fra Rådet for likestilling av funksjonshemmede, Ungdomsrådet, Eldrerådet, Surnadal trenings- og velværesenter, Trollheimen Treningssenter samt småbarnsforeldre ble oppfordret til å komme med sine mest kreative innspill. Og workshopdeltakerne viste at de slett ikke hadde problemer med å være kreative på kommando, for snart gikk diskusjonene livlig.
Adkomst, aktiviteter, identitet og kvalitet var stikkord som interessegruppene ble bedt om å ta utgangspunkt i. Bortsett fra turgåing, sykling gjennom området for å komme til skolen og aking i bakkene om vinteren er området lite brukt, mener småbarnsforelder Anders Møkkelgjerd, Jonne Botten fra Surnadal Skateboardklubb og kultursjef Lilli Husby.
- Området ligger jo brakk, fastslår Møkkelgjerd.
Gruppa hadde en rekke idéer for området, deriblant konsertscene, skatepark og klatrejungel i skogen. Flere av gruppene tok integrering av Surnadals festivaler med inn i planene.
F.v. Håvard Stensønes fra Areal- og naturforvaltningsavdelinga, Mari Fiske fra Ungdomsrådet, småbarnsforelder Grete Aune, Odd Asbjørn Bævre fra Rådet for likestilling for funksjonshemmede og Frank Spoon Botten fra Surnadal Skateboardklubb tegner benker langs elva og brygger så funksjonshemmede lettere får tilgang til å fiske.
Etter dagens workshop skal alle muligheter være til stede for at sentrum får sitt eget parkområde. Berit Okstad forteller at Areal- og naturforvaltningsavdelinga nå tar med seg alle innspill inn i det kommende budsjettarbeidet og det videre grunnlaget for utvikling og utbygging av Svartvatnet friområde. Andre interessenter, det være seg næringsliv, barnehager og skoler, vil også få anledning til å komme med innspill.
F.v. Ole Martin Aune Fjeld fra Surnadal Skateboardklubb (og nyinnflyttet fra Trondheim), Ragna Kvendset fra Areal- og naturforvaltningsavdelinga, Bjarne Røen fra Rådet for likestilling av funksjonshemmede, Ann Kristin N. Bruset og Liv Margit Aasen, begge fra STV. Bruset kom godt forberedt, med ferdig utfylt SWOT-analyse!