Kommunestyremøte onsdag
I dag var det kommunestyremøte i Rindal. Saker som var oppe til diskusjon var bl.a. den varsla kommunereformen, etablering av snøscooterløyper, kultursti og reservasjonsrett for leger i Rindal.
Rådmann Birgit Reisch og ordfører Ola T. Heggem
De nye rådmannen Birgit Reisch var på plass i rådmannens stol i dagens møte. Sp hadde kalt inn 3 vararepresentanter. Da varaordfører Berit Flåtten hadde meldt forfall ble Kirsti Landsem valgt som settevaraordfører.
Saksdokumentene til dette møtet kan du se her, på Rindal kommune sine nettsider.
Brit Bakken (Sp) spurte om saka om Rindalshallen. I media har det vært satt spørsmålstegn ved om finansieringa er i orden, da Surnadal kommunes bidrag ikke er helt ihht til reglene om interkommunalt prosjekt som gir mer i tippemidler. Ordfører Ola T. Heggem (Sp) svarte at saken skal opp i formannskapet i Surnadal i morgen, og man har en god dialog med Surnadal kommune. Heggem føler seg trygg på at dette vil gå i orden.
Ola T Heggem la fram et notat om den varsla kommunereformen. Han mente at skissen som er lagt fram fra fylkeskommunen, med bare 4 kommuner i Møre og Romsdal, ikke er et reelt alternativ. 28. mars arrangeres et felles kommunestyremøte med Surnadal og Halsa. Der vil plansjefen i Møre og Romsdal fylkeskommune være tilstede, og en representant fra Lokalsamfunnsforeningen. 25. juni blir det temadag omkring dette i kommunestyret. 16. oktober i år arrangeres Nergaardsseminar i Rindal. Der vil det bli fokus på lokaldemokratiet, og man har planlagt å invitere kommunal- og moderniseringsministeren.
Når det gjelder muligheter for kommunesammenslåing poengterte Heggem at det ikke er klart hvilke kommuner vi i så fall ønsker å slå oss sammen med. Det kan være aktuelt å se mot nabokommuner på begge sider av fylkesgrensa. Det vil være best å se an dette litt over tid, slik at man ser hvilke premisser som blir lagt, mente han. Flere representanter gikk på talerstolen og tok til orde for at vi ikke bare må se på alternativet Rindal, Surnadal og evt Halsa, men at vi også må være åpne for alternativ på Trøndelagssida. Flere ytret også ønske om å beholde Rindal som egen kommune. Ola T Heggem nevnte alle de store prosjektene vi har på gang i Rindal nå. Hvem skulle slåss fram disse prosjektene dersom kommunestyret satt et annet sted og det kanskje satt 2-3 rindalinger der? Han nevnte også arbeidet med å få ski-VM i Trondheim i 2021, hvor man ønsker å skape begeistring "fra Bindal til Rindal". Her er regnes vi med som en del av Trøndelag og Trondheimsregionen, selv om en av årsakene selvsagt vil være at stedsnavnene rimer... Heggem fremhevet også det gode samarbeidet Rindal har hatt med Surnadal, spesielt i de siste åra. Årsaker til dette er bl.a. økt pendling mellom kommunene, og det at en stor del av ungdom fra Rindal går videregånde skole i Surnadal. Men Surnadal har også sine bånd mot Trøndelag. Surnadal IL har nå søkt seg til Trøndelag skikrets.
Etter dette sto saka om etablering av snøscooterløyper på dagsorden. Dette er et vedtak som må gjøres dersom Rindal kommune skal være med videre i denne prøveordninga.
Plansjef Sivert Dombu orienterte om saka. Det er i vårt distrikt Rindal, Surnadal, Rennebu og Oppdal som er med i prøveordninga. Hemne kommune er ikke interessert i å delta, noe som utelukker snøscooterløyper over mot Hemne. Det er heller ingen vits i å prøve å foreslå scooterløyper i Trollheimen, så vi står igjen med en mulighet om å samarbeide med Surnadal om løyper i området rundt Skåkleiva. Det er et krevende opplegg som skisseres fra departementet. Her kreves mye arbeid fra kommunens side, og man må regne med å møte betydelig motstand. Første skritt vil være å gå i dialog med de aktuelle grunneierne.
Arild Haugen (Sp) ønsket å støtte rådmannens innstilling. Han mente at det er positivt hvis man kan etablere en mulighet for de som av ulike årsaker ønsker eller trenger en enklere måte å komme seg ut i naturen på. Han så for seg at det på sikt kunne etableres et større løypenett i bygda, gjerne med muligheter for tilgang til fiskevann og isfiske. Han poengterte at dette er en forsøksordning, og at det blir opp til brukerne om dette vil fungere. Løypene må brukes fornuftig, og reglene må følges.
Line Flåtten (Ap) spurte om det har kommet tilbakemeldinger på disse planene fra hyttenæringa og hytteeiere i det aktuelle området. Det er jo ikke tvil om at innføring av scooterløyper vil medføre en del støy. Ola T Heggem svarte til dette at løypene ikke vil bli lagt gjennom hyttefeltene. Men det er enda ikke skissert nøyaktig hvor løypene vil kunne bli lagt. Hytteeierne har så langt ikke engasjert seg i saken, men arbeidet er jo også fortsatt i startgropa.
Ola Bakken (H) mente at mange hytteeiere selv har scooter, så han trodde ikke det ville bli så stort problem for dem. Han spurte om det har kommet noen signaler fra gunneierene så langt. Ola T Heggem svarte at han har vært i dialog med grunneierne og informert dem om planene, men man har så langt ikke bedt om tilbakemeldinger fra dem.
Tove Flåtten (Krf) uttrykte bekymring, da hun har sett hytteeiere og andre som har tatt lett på reglene for scooterkjøring som de er i dag. Og hun håpet at brukerne av snøscooterløyper vil respektere reglene som gjelder for disse.
John Ole Aspli (Ap) mente at nye hytteeiere nå gjerne kjører bil til hytta, og kanskje ikke så mange av dem bruker scooter. Han mente at kommunen har begrensede ressurser for å jobbe med en krevende sak som dette. Det innebærer mye arbeid og store kostnader, påpekte han. Aspli sluttet seg ikke til tanken om et større løypenett, utenfor området rundt Skåkleiva, Det vil han ikke komme til å støtte. Han spurte seg også hvor stort engasjementet fra folk flest egentlig er i denne saka. Han kunne ikke se at scooterentusiaster har engasjert seg så langt. Han anbefalte å legge stor vekt på avklaring mht grunneierne i startfasen. Grunneiernes velvilje er helt avgjørende for om prøveordningen kan innføres. Aspli signaliserte at han støtter rådmannens innstilling.
Ordfører Ola T. Heggem opplyste at det tydeligvis er mye større engasjement for å innføre scooterløyper i Surnadal enn det er i Rindal. Men Surnadal har også sine utfordringer her. Rådmannens innstilling i saka om etablering av scooterløyper ble enstemmig vedtatt.
Så var det tid for saka om kultursti i Rindal. Flere representanter uttrykte at de var glad for at vi nå endelig får bru over Sunna. Dette har folk ventet lenge på, sa Ingunn Tørset (Sp). Rindal Sparebank har nå bidratt slik at prosjektet med bru nå er fullfinansiert.
John Ole Aspli kunne fortelle at saka om bru over Sunna var på dagsorden i kommunestyret allerede i 1991. Han understreka at Rindal kommune er særledes god på å bidra til spleiselag, slik at ulike prosjekter kan gjennomføres. I dette prosjektet er det ikke beregnet driftkostnader for kommunen. Dette er en sak som har engasjert mange flere enn hva saka om scooterløyper har gjort, opplyste Ola T. Heggem. Jo Trønsdal Bævre (Ap) spurte om man nå kan begynne å tenke på neste fase i kulturstiprosjektet. Ola T. Heggem svarte at neste fase også må komme istand i form av et spleiselag, men man vil i alle fall prøve å få stien fram til Rinnvollen så fort det lar seg gjøre.
Også i saka om kultursti ble rådmannens forslag enstemmig vedtatt.
"Tid til å leve" og "Bolyst" var neste punkt på programmet. Dette er på mange måter ei orienteringssak, sa ordføreren. Line Flåtten (Ap) poengterte hvor viktig det er å fortsette arbeidet med boliger. Man må framheve det positive med å bo landlig, sa ho, og vi må arbeide med dette hele tida. Det er ikke nok å bare ha det på papiret. Ho spurte om hvordan ungdomstilbudet er i kommunen i dag, også for de som ikke driver med idrett. Har vi fått tilbakemeldinger fra ungdom på dette, og hva savner de, spurte ho. Vi må opprettholde tjenestetilbudet, slik at vi har fornøyde innbyggere. Alle de store prosjektene som pågår nå må ikke gå ut over tjenestetilbudet, sa ho.
Oddvar Evjen (Sp) satte fokus på befolkningsutviklinga, og hvor viktig mulighetene i arbeidslivet er for denne. I perioder på 60- og 70- tallet hadde vi en positiv befolkningsutvikling i Rindal, sa han, og nevnte ulike årsaker til dette, bl.a. Folldalsutbygginga og etablering av ungdomsskole.
Planssjef Sivert Dombu sa at "Bolyst" og "Tid til å leve" er nær knyttet sammen akkurat nå, og arbeidet med "Tid til å leve" vil fortsette framover. Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
Neste sak var spørsmålet om Rindal kommune skal inn i plankontoret på Berkåk. Her er det Rennebu og Oppdal kommuner som er med fra før. Det fungerer da slik at kr 600.000,- betales inn på forhånd, og plankonotret bruker av disse pengene når de utfører planarbeid for kommunen. Dette er innenfor kommunens budsjett. Noen av representantene stilte spørsmål om behovet for å være med i plankontoret på sikt. Flere så for seg at det vil være ekstra mye planarbeid i 2014 og 2015, men at det deretter vil avta i den grad at kommunen ved plansjef burde kunne klare planarebeidet på egen hånd. Det ble også kommentert at her får vi enda flere nabokommuner å forholde oss til, ved å inngå dette samarbeidet med Rennebu og Oppdal.
Rådmann Birgit Reisch opplyste at vi ved å gå inn i plankontoret vil slippe å legge alle prosjekter ut å anbud. Anbudsrunder er ofte svært tidkrevende. Plansjef Sivert Dombu mente at dette er en svært fleksibel ordning, der man ikke betaler for mer enn det man bruker. Plankontoret har god kompetanse, og har ikke bare oppdrag fra kommunene, men også fra mange andre oppdragsgivere. Rindal kommune har mange store planjobber foran seg, som bl.a. scooterløypene og arbeidet med trafikksituasjonen rundt Rindalshuset/Rindal Skole/Rindalshallen/museet. Men man kan også melde seg ut av ordningen igjen dersom det ikke skulle svare til forventningene.
Rådmannens innstilling ang plankontoret ble enstemmig vedtatt.
Dagens vanskeligste sak var saka om reservasjonsrett for leger. Tove Flåtten (Krf) og Katja Røen (Ap) holdt begge svært gode innlegg. Tove Flåtten refererte bl.a. til Europarådets resolusjon, og siterte derfra. Den sier at leger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort. Tove Flåtten sa at ho synes denne debatten er vondt, og ho opplever at mindretallet ikke vises respekt. Ho påpekte at leger har 6 år utdannelse for å lære å redde liv. Dette er svært vanskelig for noen leger, sa ho. Ho ønska derfor at kommunestyret kunne gå inn for å la leger reservere seg mot å henvise til abort. Ho fremma forslag om dette.
Ola Bakken (H) sa at han sjelden er uenig med Tove, men i denne saken er han uenig. Når man kommer til legen må man få den hjelpa man trenger, mente han.
Katja Røen (Ap) minnet om at denne saken også angår kvinnen. Leger kan også nå reservere seg mot å delta ved selve inngrepet, men ikke mot kontakt med pasienten eller pleie av pasienten. Vi må sørge for at folk får tilgang på de helsetjenestene de har krav på, sa ho. Katja Røen sa også at ho kunne ikke se det etisk høyverdige med å henvise til en annen lege som så henviser til abort. Det er også unødig bruk av ressurser, mente ho.
Tove Flåtten poengterte at man kan henvende seg direkte til sykehus for abort, og at man derfor ikke er avhengig av at fastlegen henviser til abort.
Tove Flåttens motforslag fikk en stemme. Rådmannens innstilling ble vedtatt.
Neste sak var ny pensjonsordning for folkevalgte. Forslaget som var lagt fram i saka ble enstemmig vedtatt. Lønna til ordfører knyttes opp mot Stortingsrepresentant-nivå, med rett til AFP fra 62 år.
I neste sak, om grunnlovsfesting av lokaldemokratiet, ble rådmannens forslag enstemmig vedtatt.
Til slutt var det gjennomgang av referatsaker. En av disse gjaldt "Borgerundersøkelsen 2011-2013", som rådmannen gikk igjennom. Der scorer Rindal kommune svært høyt blant et utvalg av landets kommuner. Innbyggerne i Rindal er tydeligvis svært godt fornøyd med kommunen sin! Rindal var på 10 på topp -lista på svært mange områder. Blant annet når det gjelder tilliten til lokalpolitikerne. Der var Rindal helt i toppen. Dette er nok en av fordelene med små kommuner også, ble det kommentert, med tanke på kommunereformen.
Her ser vi kommunestyret som Rindals befolkning har stor tillit til. Rådmann Birgit Reisch til venste. Rindal kommunestyre bak f.v. John Ole Aspli (Ap), Jo Trønsdal Bævre (Ap), Tove Flåtten (Krf), Petter Baalsrud (Sp), Åge Jonli (Ap), Ola G. Bjørnås (Sp, vara), Ingunn Tørset (Sp, vara), Stein Gunnar Rønningsbakk (Sp), Tore Simonset (Sp), Brit Bakken (Sp) og Arild Haugen (Sp, vara). Foran f.v. Katja Røen (Ap), Line Flåtten (Ap), ordfører Ola T. Heggem (Sp), Kirsti Barbo Landsem (Sp) og Oddvar Evjen (Sp). Ola Bakken (H) kunne desverre ikke bli med på bildet.