Kommunestyremøte i Rindal
Tirsdag var det kommunestyremøte i Rindal. Blant sakene som ble tatt opp var retningslinjer for skoleskyss, avklaringer om eiendomsskatt og budsjett-tilpasninger for 2019.
Saksdokumentene til møtet finner du på Rindal kommune sin hjemmeside.
17 representanter møtte. Varaordfører Magner Dalsegg hadde meldt forfall, og Kristo Barbo Landsem ble enstemmig valgt til settevaraordfører.
Møtet startet med orienteringer.
Samfunnssikkerhet og beredskap i Trøndelag v/Fylkesmannen
Fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar orienterte om beredskap i Norge, og ROS Trøndelag (risiko- og sårbarhetsanalyser). Kommunene plikter å utarbeide en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse og en overordnet beredskapsplan. Det handler om å kartlegge risiko, om å forebygge det som er kartlagt, og om å håndtere situasjoner som oppstår.
Han oppsummerte også erfaringene fra NATO-øvelsen Trident Jucture i fjor høst, og om beredskapsøvelsen "Øvelse SODD 2019" som gjennomføres denne uka i kommunene i Trøndelag. Øvelsen handler om hvordan man håndterer en pandemi.
Håndtering av misnøye fra noen ansatte i helse- og omsorgstjenesten og utviklingstiltak som er satt i verk
Denne orienteringen er omtalt i en egen sak på Trollheimsporten.
Helsesykepleiertjenesten
Ansvarsområdet for skolehelsesykepleier (tidligere var tittelen skolehelsesøster) har tidligere vært diskutert i kommunestyret. Rådmann Birgit Reisch orienterte om nye retningslinjer og tiltak som omhandler helsesykepleieres arbeidsoppgaver i skolen. Dette skal senere evalueres av skolen og helse- og omsorgstjenesten i samarbeid.
Mette Skjølsvold Aasen (Ap) presiserte at det ikke må oppfattes som kritikk av skolehelsesykepleiers arbeid at denne saken ble tatt opp. Det har aldri vært tvil om at skolehelsesykepleier har gjort en god jobb. Men hensikten med å opprette stillingen som skolehelsesykepleier var at denne ressursen skal komme i tillegg til andre ressurser som allerede var i skolen. Aasen sa at hun er fornøyd med de nye tiltakene som er gjort, og at de skal evalueres til høsten.
Flere representanter påpekte at da denne saken ble tatt opp var det aldri ment som kritikk mot den jobben skolehelsesykepleier har gjort. Det var en diskusjon om hvilket ansvarsområde skolehelsesykepleier formelt tilhører, om det er skole eller helse og omsorg.
Det kom spørsmål fra salen om tilhørere får stille spørsmål i spørretimen.
Line Flåtten (Ap) sa at hun syntes absolutt at andre enn kommunestyrerepresentantene skal få stille spørsmål. Petter Baalsrud (Sp) og Kristin Merethe Bjørnås (H) sa at de er enig i dette.
Møtet ble hevet, og det ble åpnet for spørsmål, også fra tilhørerne.
Line Flåtten (Ap) spurte om det er på tide med evaluering av ordningen med driftsstyre. Hun sa at hun synes at det er uheldig at det nå er færre enn før som deltar i det politiske arbeidet og at hun tror det er enklere å få med folk i lokalpolitikken hvis de har muligheter for å delta i utvalg.
Bettina Røen Helgetun (Sp) spurte om hvordan det går med fylkestilhørighet innen psykisk helse.
Odd Geir Rønningsbakk (Sp) sa at han er enig i at flere burde få mulighet til å delta i det politiske arbeidet.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) var enig i at ordningen med driftstyre bør vurderes. Når det gjelder fylkestilhørighet for psykisk helse så vil dette snart være formelt i orden, slik at Rindal kommer inn under psykiske helsetjenester i Trøndelag også på papiret.
Mette Skjølsvold Aasen (Ap) sa at hun har fått henvendelser fra flere om at gatelysene i Bolme/Sunna-området ikke alltid er på når det er mørkt. Hun lurte på hvorfor.
Enhetsleder ved teknisk avdeling Nils Heggem svarte at det er delvis Statens Vegvesen og delvis kommunen som har ansvare for gatelysa. Det som kommunen har ansvar for, i Sunna-området blir snart reparert.
Solveig Fosseide og Anne Halgunset Røen tok begge ordet og stilte spørsmål. Disse spørsmålene angår orienteringssaken om ansatte i helse og omsorgstjenesten, og omtales i en egen sak her på Trollheimsporten.
Møtet ble satt på nytt.
005/19 - Godkjenning av møtebok
Møteboka ble enstemmig godkjent.
006/19 - Byggeregnskap - EPC-investeringer 2013-2017
Rådmannens innstilling:
Regnskapet/sluttrapporten for EPC-prosjektet/EPC investeringene i perioden 2014- 2017 godkjennes slik det er satt opp og beskrevet i saksframstillingen. Total nettokostnad på prosjektet er kr. 12 081 767,- inkl mva.
Saka ble lagt fram av enhetsleder ved teknisk avdeling Nils Heggem.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
007/19 - Retningslinjer for skoleskyss i Rindal kommune fra august 2019
Rådmannens innstilling:
Vedlagte reviderte forslag til retningslinjer for rett til skoleskyss i Rindal kommune vedtas. Retningslinjene gjøres gjeldende fra august 2019.
Sakset fra saksframlegget (ikke fullstendig):
Per i dag får elever på 2. trinn fri skyss i Rindal dersom de bor mer enn 2 km fra skolen. Dette er en utvidet rett sammenliknet med opplæringsloven/retningslinjer for Trøndelag, som kun gir elever på 1. trinn denne retten. Dersom grensen for fri skyss for 2. trinn skal tilpasses bestemmelsene i opplæringsloven som er 4 km, vil elever i 2. trinn som bor på Moan og ved Bolmeng/Torshall miste retten til fri skyss. Gangavstand til skolen for disse elevene vil være pluss minus 3 km. Andre elever i 2.-4. trinn som bor mer enn 2 km fra skolen, bor langs veistrekninger som mangler gangvei, og vil derfor etter gjeldende lokale retningslinjer ha fri skyss.
Lokale retningslinjer bør tilstrebes å være mest mulig sammenfallende med retningslinjer for Trøndelag. Selv om avstandsgrensen generelt i Trøndelag for elever i 2. trinn er 4 km, foreslår rådmannen at alle elever i 1. og 2. trinn i Rindal fortsatt får fri skyss dersom de bor lengre enn 2 km fra skolen. Konsekvensen av dette er at kommunen betaler skyssen for elever i 2. trinn som har mellom 2 og 4 km skolevei.
Saka ble lagt fram av skolefaglig ansvarlig Gunnhild Strupstad.
Retningslinjene ble sist revidert i 2016, og må nå revideres på nytt siden Rindal har blitt en del av Trøndelag.
I Rindal har det blant annet vært en utvidet rett til skoleskyss for elever i 2. trinn. Det har kommet en del innspill i saken.
Leder i driftsstyret Petter Baalsrud (Sp) fremmet et forslag i samsvar med vedtak i driftsstyret. Forslaget innebærer at elever som bor vest for undergangen ved Torshall og langs vegen på nordsida mot Surnadal får rett til fri skoleskyss.
Tove Flåtten (uavh.) påpekte at fartsgrensa på Romunstadbygdvegen opp til Løsetlia burde vært nedsatt til 60 km/t, siden dette også er skolevei for en del elever.
Rådmannens innstilling med forslaget fra driftsstyret ble enstemmig vedtatt.
008/19 - Eiendomsskatt fra 2020 - avklaringer pga nytt lovverk
Rådmannens innstilling:
1. Kommunestyret tar informasjonen fra rådmann/økonomisjef til orientering.
2. Kommunestyret ber rådmannen komme tilbake til kommunestyret med saken til vedtak så snart de sentrale avklaringer er gitt.
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
Det har blitt vedtatt to endringer i eiendomsskatteloven med virkning fra 2020:
• Maksimal skattesats for boliger og fritidsboliger skal være 5 promille
• Det innføres en obligatorisk reduksjonsfaktor på minimum 30 % i takstene på boliger og fritidsboliger
Endringene berører altså kun utskriving av skatt på boliger og fritidsboliger.
Kommunale takster på boliger og fritidsboliger skal reduseres med 30 prosent før eiendomsskatt skrives ut. Ny bestemmelse uttrykker dette slik at skattegrunnlaget settes til verdien (antatt verdi ved fritt salg) multiplisert med 0,7.
Endringene vil få store konsekvenser for eiendomsskatt-inntektene i Rindal kommune framover. Det er enda ikke klart om kommunene får lov til å ta en ny runde med taksering av eiendommer.
Som et alternativ til kommunal taksering av boligeiendommer kan kommunene benytte Skatteetatens formuesgrunnlag for utskriving av skatt på eiendom. Men i Rindal er det en svært stor andel av eiendommer som ikke har formuesgrunnlag. Det gjelder hytter og landbrukseiendommer. Det vil være en stor jobb å taksere disse. Ved bruk av Skatteetatens formuesgrunnlag vil også verdien bli forholdsvis høy for nye eiendommer, i forhold til markedsverdi. Eldre eiendommer som er renovert kan derimot få kunstig lav verdi når man bruker Skatteetatens formuesgrunnlag. Det kan slik sett oppfattes som en ordning som ikke er rettferdig.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
009/19 - Tilpasning budsjett 2019 OG formelt oppsett budsjett 2019 etter organisasjonsendring
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret tar vedlagte kontrollrapport for 2018 fra Skatteetaten til orientering.
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
På grunn av at lønnsoppgjøret ble større enn budsjettert så vil flere enheter, særlig helse og omsorg, få problemer med å holde budsjettet.
Mulige innsparingstiltak er skissert i saksframlegget.
Petter Baalsrud (Sp) sa at han støtter det framlagte forslaget.
Tovr Flåtten (uavh.) stilte spørsmål om hvor det har blitt av pengene fra innsparing ved skolenedlegging og inntekter av eiendomsskatt.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) svarte at disse pengene i hovedsak har gått med pga. andre inntektsreduksjoner, som mindre statlige overføringer og mindre kraftinntekter.
Høye la inn forslag om innsparing på 100.000 kr i tråd med vedtak i formannskapet.
Rådmannens innstilling og Høyres forslag ble enstemmig vedtatt.
010/19 - Skatteoppkreverfunksjonen i Rindal kommune - kontrollrapport fra skatteetaten for 2018
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret tar vedlagte kontrollrapport for 2018 fra Skatteetaten til orientering.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
011/19 - Årsrapport - skatteoppkreving for 2018 fra Kemnerkontoret
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret tar årsrapport fra Kemnerkontoret/skatteoppkreveren inkl. Rindal kommune sitt skatteregnskap for 2018 til etterretning.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
012/19 - Vertskommuneavtale med Orkland kommune om felles Nav-kontor
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret godkjenner den framlagte vertskommuneavtalen med Orkland kommune om kommunale NAV-tjenester.
Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
013/19 - Trollheimslab AS - nytt tilbud om kjøp av kommunen sine aksjer
Dokumentet er unntatt offentlighet etter § 23 av hensyn til det offentlig sin forhandling.
014/19 - Referatsaker og orienteringer
015/19 - Salg av T-Komponent Bygg AS
Rådmannens innstilling:
Rådmannen får fullmakt til å lyse ut alle aksjene selskapet T-Komponent Bygg AS og/eller eiendommen 18/147 for salg. En framtidig salgsavtale må godkjennes av kommunestyret. Kostnadene skal om mulig dekkes inn av inntekter fra salget, men forskutteres med bruk av innestående midler i Rindal utviklingsfond.
Ola T Heggem, Petter Baalsrud og Åge Jonli var inhabile og ble erstattet med vararepresentanter i denne saka.
Saka ble lagt fram av settevaraordfører Kristi Barbo Landsem (Sp).
Kjetil Løften (Sp) sa at han støtter at bygget blir lagt ut for salg, men ikke for enhver pris. Det som er viktig er at det blir solgt til en næringsaktør som vil skape aktivitet i bygget.
Dersom et salg blir aktuelt kommer saken opp på nytt i kommunestyret, for en endelig avgjørelse.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
Den nye økonomisjefen i Rindal kommune ble presentert for kommunestyret.
Henning Andersen er ansatt som økonomisjef. Han kombinerer nå to jobber i en overgangsperiode, og tiltrer stillingen som økonomisjef i Rindal for fullt innen et par måneder.