Kommunestyremøte i Rindal
Rindal kommunestyre hadde møte i dag. Saklista var kort, så det ble et kort kommunestyremøte. En god del av tida ble brukt til orienteringer av Rune Gjertsen fra GK Inneklima om energispareprosjektet EPC og Trygve Berdal fra HAMOS.
Saker:
Revisjon av vedtektene for Rindal utviklingsfond (RUF)
Ordføreren understreka at Rindal fortsatt har penger i RUF til å støtte næringslivet.
Det framlagte forslaget til nye vedtekter ble enstemmig vedtatt.
Ny lokal forskrift om vann- og avløpsgebyrer
Nils Ole Evjen fra Teknisk Etat orienterte og svarte på spørsmål. Fastsetting av vann- og avløpsgebyr etter areal på eiendom har det alltid vært uenighet om, noe Magnar Dalsegg uttrykte klart. Måler og betaling etter forbruk ville være mest rettferdig. Evjen sa at de aller fleste kommuner har betaling etter areal med mulighet for installering av måler. Måler til alle ville øke kostnaden. Vannet er billig. Det er røropplegget, distribusjonen, som koster.
- Enslige med stort hus vil tjene på å installere måler, sa Evjen. Den nye forskrifta vil føre til forandring i gebyret for de aller fleste, for det blir et mer finmaska systen som bygger på arealet som kom fram ved fastsetting av eiendomsskatten.
Satsene skal vedtas på neste kommunestyremøte. Summen kommunen tar inn i gebyrer skal bare dekke utgiftene, fastsettes etter sjølkostprinsippet.
Kommunestyret vedtok forslaget til ny lokal forskrift om vann- og avløpsgebyrer i Rindal kommune. Forskriften kunngjøres på lovbestemt måte og gjelder fra 1. april 2018.
Selvkost hjemmetjenester og kurdøgnpris Rindal helsetun 2018
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt: Selvkost hjemmetjenester settes til kr 309,- pr. time for 2018 Kurdøgnpris ved Rindal helsetun settes til kr 2708,- for 2018
Retningslinjer for kommunalt tilskudd nydyrking
Uttale fra Rindal produsentlag og Rindal Bondelag ble referert.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt. Se kommunens heimesider.
Referatsaker:
Som referatsaker var det flere brev fra kommunen om fylkestilhørighet, og ordfører Heggem kunne opplyse at de hadde fått svar på det siste brevet, så nå blir det et møte med departementet den 13. februar. Det er ellers god kontakt med Trøndelag fylke.
Det er alt bestemt at Rindal skal være en del av Trøndelag ved valget i 2019, og de politiske partia må forholde seg til det i nominasjonsprosessen.
Ordføreren orienterte også om Fv65 og Orkdalspakken. Det er en viss uenighet om den rekker til kommunegrensa i Aune eller helt til Skei. Det arbeides med å utrede hvilke kritiske punkt som må utbedres for å få bruke 25 meters vogntog etter Fv65.
Gangvegen i Løfald er trukket tilbake av Møre og Romsdal fylke.
- Bra at Fv65 ble asfaltert som det siste Møre og Romsdal fylke gjorde i Rindal, sa ordføreren.
Alle dokumenta til møtet og vedtaka finner du her!
Rune Gjertsen (over) fra GK Inneklima AS orienterte og svarte på spørsmål om energispareprosjektet EPC (Energy Performance Contract). Det er et system for styring av energibruken i kommunale bygg.
Systemet har vært i bruk fra midten av 2016, og kommunen har alt spart over 2 Gwh. Det blir også en god del penger spart.
Før kontrakten med GK Inneklima ble inngått, ble alle bygg og anlegg gjennomgått, og behov for oppgraderinger og investeringer ble kartlagt.
Det er støtteordninger bl.a. fra Enova til slike investeringer, og det er veldig bra for kommunen.
Gjertsen ble konfrontert med problema med temperaturen på sjukeheimen, skolen og kontor. Det ble klaget på at folk syntes det var for kaldt.
- Kulde er en subjektiv følelse, sa han. Vi fikk da forklart at det var forskjell på målt temperatur og følt temperatur. Kroppen registrerer mer enn lufttemperaturen. Også vindu dører og kalde vegger virker på oss.
- 22 grader oppleves kaldt i en gammel bygningskropp, sa Gjertsen. Det kan være vanskelig å få opp temperaturen med gamle vegger.
Temperaturer rundt i rom hadde de undersøkt ved hjelp av temperatursensorer fra El-Watch.
- Vi kan måtte redusere ambisjonene våre på innsparing, men alt i alt blir det spart mye strøm – og penger!
Det er mulig lista for innsparing var lagt høgt nok. - Hadde ho vært litt høgre, så kunne vi gått rakrygga under den, sa Gjertsen med et smil.
Ordfører Heggem konkluderte med å be rådmannen om en rapport på grunnlag av det som kom fram i møtet og med mulige tiltak for forbedringer.
Trygve Berdal (over) fra HAMOS tok så over med en gjennomgang av det store renovasjonskonsernet som Rindal benytter i lag med mange andre kommuner. HAMOS betjener nå over 51 000 innbyggere, og konsernet har omsetning på 200 millioner kroner.
Fra nyttår har HAMOSkonsernet stifta et nytt transportselskap i lag med to andre renovasjonsselskap i Trøndelag. Lokalt her går transporten over til nyselskapet fra 1. mai, og de fleste som har transporten nå, blir med over i det nye selskapet.
Strategien for HAMOS er å gå fra å være et renovasjonsselskap til å bli et miljøselskap som setter seg stadig høyere mål.
Miljøløftet til HAMOS:
Alle nye tiltak skal gjøre det lett å gjøre rett!
Utviklinga i samfunnet går nå fra å være en lineær økonomi til en sirkulær økonomi; alt som blir produsert skal resirkuleres. EU har ambisiøse mål for den sirkulære økonomien, og det påvirker Norge.
- Plastavfall MÅ bort, mener Berdal. I 2050 kan det bli mer plast i hava enn fisk!
Dette må vi ta innover oss. Emballasje skal ta vare på maten, for eksempel, men nå tenker produsentene mer på at den skal øke salget.
Våtorganisk avfall, som kloakkslammet fra Rindal, går nå til biogassanlegg i Trøndelag. Halvparten av bussene i Trondheim kjører på biogass fra dette anlegget som HAMOS er medeier i. Matavfall kan også gå dit.
Det er nå laga et utkast til felles renovasjonsforskrift for HAMOS-kommunene. Der viste Berdal oss Avfallspyramiden:
1. Redusere avfallsmengde.
2. Tilrettelegge for ombruk.
3. Materialgjenvinning.
4. Utnytte energien.
5. Deponi – siste skanse!
Det blir noen endringer i de nye forskriftene som nå er ute på høring. En tar sikte på sluttbehandling før påske.
Drftsstyret skal behandle dette i Rindal kommune.
Til slutt gjorde Berdal oss oppmerksom på noe som nesten er en offentlig hemmelighet: Gjenvinner’n!
Gjenvinner’n er en avfallstaxi. Du kan bestille den til å hente avfall hjemme hos deg, og det er gratis! - Tilbudet er så godt at vi tør ikke å reklamere for det, sa Berdal, men nå er det i alle fall noen flere som vet om det!