DSC_0872

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Onsdag ettermiddag var det kommunestyremøte i Rindal. Høyre la fram et forslag om fortløpende opptak i barnehagene, og det ble en del diskusjon rundt dette. Politikerne var betydelig mer samstemt om reparasjon av taket på kommunehuset.


Saksdokumentene til møtet finner du på Rindal kommune sin hjemmeside.


17 representanter møtte.


Møtet startet med spørretime.

DSC_0871.jpg

Magnar Dalsegg (H) påpekte at det har blitt færre politiske saker etter omorganiseringen av det politiske arbeidet, som ble gjennomført for et par år siden. Han spurte om det er noen man kan gjøre for å snu denne trenden, og for at politisk arbeid skal bli mer interessant å holde på med. Er det grunn til en ny gjennomgang av delegasjonsreglementet?

Åge Jonli (Ap) benyttet anledningen til å rose og takke alle som har bidratt til å få nyasfaltert vei gjennom bygda.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) støttet siste taler. Han sa også at han har merket seg at det er færre politikerne som er engasjert etter omorganiseringen. Det er ikke betydelig færre politiske saker enn det har vært tidligere, men det har vært færre saker i Driftsstyret og flere i Formannskapet i den siste perioden, sammenlignet med tidligere. Han sa at delegasjonsreglementet vil bli gjennomgått, og at det er grunnlag for å gå litt dypere inn i denne saken etter hvert.
 


040/17 - Godkjenning av møtebok


Møteboka ble enstemmig godkjent.

 

041/17 - Langtjønnåsen hyttegrend - endring og utvidelse av detaljreguleringsplan - sluttbehandling


Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. Saken har vært oppe i Formannskapet, der rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


Bakgrunn:
Firmaet Trollheimshytter DA v/Lars Helgetun og Harald Helgetun ønsker å fortette og utvide sitt hytteområde i Langtjønnåsen i Helgetunmarka i Rindal. 


Rådmannens innstilling:
Kommunestyret egengodkjenner vedlagte forslag til detaljreguleringsplan for Langtjønnåsen hyttegrend, i samsvar med reglene i Plan- og bygningslovens § 12-12. 


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

042/17 - Detaljreguleringsplan for Langvatnet opplevelsesområde - sluttbehandling


Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

Det er opplevelsesbedriften iTrollheimen AS som står bak planene for Langvatnet opplevelsesområde. Det er få innvendinger mot planene, og de innspillene som har kommet er stort sett godt ivaretatt. Lavvoen er første steg, og etter hvert skal det også bli bl.a. klatrepark og zip-line. Formannskapet har vært på befaring i området.

Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at dette blir en flott innfallsport til Trollheimen. Hun sa at hun setter pris på at dette er et privat initiativ, og at alle involverte er så positive til planene.

Magnar Dalsegg (H) syntes også at dette er et godt initiativ. Han spurte om hvordan kommunen kan sikre at Hølstovegen blir godt ivaretatt, også med økt trafikk.

Åge Jonli (Ap) sa at han vil gi stor ros til dem som har dratt i gang dette prosjektet. Klatreparker er populært over hele landet, og det blir fint å kunne reklamere med det i Rindal også.

Tove Flåtten (Krf) sa at hun synes det er et meget godt initiativ, men at hun er bekymret for parkeringsmulighetene.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at verneområdestyret skal på befaring i området i morgen (torsdag). En representant fra klima- og miljødepartementet skal også delta. Lørdag blir det Trollfest i Helgetunmarka, og alle er invitert.

Hølstovegen er ikke en kommunal veg. Kommunen velger ei vegnemnd. Statkraft bidrar med et driftstilskudd, og ellers er det bomavgift som finansierer vedlikeholdet av vegen.
 

Bakgrunn:
Firmaet iTrollheimen AS i Rindal ønsker å anlegge et natur- og friluftsbasert opplevesesområde ved Langvatnet i Helgetunmarka i Rindal. 

 

Rådmannens innstilling:
Kommunestyret egengodkjenner vedlagte forslag til detaljreguleringsplan for Langvatnet opplevelsesområde, i samsvar med reglene i Plan- og bygningslovens § 12-12.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

043/17 - Eierskapsmelding Rindal kommune 2017 - ny behandling


Bakgrunn:
Denne saken ble behandlet i kommunestyret i august 2017. Saken bel sendt tilbake til administrasjonen for innarbeidelse av signaler gitt av kommunestyret. Dette gjaldt først og fremst hvem som innkalles til formannskapet til samtale (eierrepresentant i stedet for styremedlemmer) og at alle årsmeldinger skulle refereres i kommunestyret. Saksbehandler har hatt kommunikasjon med ordfører og laget et nytt utkast til eierskapsmelding – datert september 2017. 


Rådmannens innstilling:
Vedlagte «EIERSKAPSMELDING – SEPTEMBER 2017 – RINDAL KOMMUNE» vedtas og oversendes til Kontrollutvalget. 


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 

044/17 - Tertialrapport 2. tertial 2017


Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Norlund. 

DSC_0875.jpg

- Vi har god kontroll på økonomien, men det er mest sannsynlig at vi havner på minussida med netto driftsresultat i år, sa Nordlund. Han la til at kommunen hadde et godt resultat i fjor, og man kan se det litt i sammenheng. Det ser ut som årets underskudd ikke blir så stort som budsjettert. Økonomisjefen la fram noen forslag til innsparinger for resten av året.

Den planlagte sykkel-løypa mellom Igltjønna og rutebilstasjonen ligger inne i årets budsjett, men arbeidet er fortsatt ikke igangsatt. Bjarne Nordlund påpekte at vi har kommet til oktober, så det er lite sannsylig at man rekker å få ferdig sykkel-løypa i år.

DSC_0880.jpg

Kirsti Barbo Landsem (Sp) etterlyste mer informasjon om området utleie av bygg, samt energiforbruk og kommunens energispareplan. Det har kommet henvendelser fra brukere på Rindal Helsetun om at det er for kaldt på rommene. Hun er også overrasket over at man ikke har kommet i gang med sykkel-løypa ved Igltjønna, siden den ligger i budsjettet og det har vært lovet at den skulle bli ferdig i år.

Åge Jonli (Ap) etterlyste også informasjon om kommunens energispareplan, og hvordan tiltakene fungerer. Han var også forundret og skuffet over at sykkel-løypa ved Igltjønna ikke er på plass. Det er mange som har ventet på dette.

Økonomisjef Bjarne Nordlund svarte at det har kommet en del klager på energisparetiltakene, men bare fra kommunehuset og helsetunet. I andre kommunale bygg har det fungert greit. På kommunehuset er det ganske enkelt å løse problemene. Men på helsetunet er det et mer komplisert system for oppvarming, og det har vært litt problemer med å få hele systemet til å fungere optimalt.

Når det gjelder kommunens utleievirksomhet så er det noen kommunale boliger som står tomme, og manglende husleieinntekter merkes på økonomien.
 

Bakgrunn:
Det er tid for tertialrapport for 2. tertial 2017.
Som økonomisjefen orienterte om under budsjettreguleringssaken i kommunestyremøtet i juni OG ved epost til kommunestyrets medlemmer i sommer, styrer nå Rindal kommune mot et vesentlig negativt netto driftsresultat i 2017.
Kommunen lever nå etter et budsjett som gir et netto driftsresultat på minus ca kr. 3,9 mill.


Rådmannens innstilling:
Tertialrapport for 2. tertial - inkludert oversikt over finansforvaltningen og forvaltningen av ledig likviditet - tas til etterretning. Rådmannen bes om å følge spesielt opp ansvar 162 resten av året, slik at forbruket på enheten kan ligge på et minimum og antatt merforbruk begrenses mest mulig. 


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

045/17 - Vedtekter for barnehager i Rindal kommune - revidering


Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch. Dette dreier seg om tilpasninger til nytt lovverk.


Magnar Dalsegg (H) la fram forslag om en endring under punkt 3 "Tildeling av plass": "Suppleringsopptak foretas hele året, men ikke i juni, juli og desember."  Forutsetningen om at det skal være ledig kapasitet fjernes altså.


Hege Gåsvand (H) sa at Rindal kommune bør klare å skaffe barnehageplass til alle som har behov for det. Dersom det blir så mange barn i barnehagen at det er behov for flere ansatte, så er det uansett positivt, og da må man prioritere dette, mener hun.

Rådmann Birgit Reisch sa at kommunestyret må være klar over at fortløpende opptak i barnehagene kan føre med seg ekstra kostnader.

Åge Jonli (Ap) mente at eventuelt fortløpende opptak i barnehagene vil føre til at man går bort fra hovedopptakene, og han vil gjerne ha en uttalelse fra barnehagestyrerne før man tar en avgjørelse på dette.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa han også ønsker en økonomisk vurdering før han går inn for dette forslaget.

Hege Gåsvand (H) forklarte at tanken bak forslaget er at det fortsatt skal være hovedopptak vår og høst, men at det skal være muligheter for ekstra opptak dersom et behov oppstår, f.eks. om en barnefamilie flytter hit.

Tove Flåtten (Krf) sa at hun er bekymret for virkningen på økonomien der som det ikke er plass i barnehagen.

DSC_0889.jpg

Mona Bolme Nonstad (Ap) sa at hun ikke ser behovet for hovedopptak dersom det skal være løpende opptak, og hun ønsker å vite hva enhetslederne mener om hvordan dette kan løses pedagogisk.

Økonomisjef Bjarne Nordlund sa at bemanningen i barnehagene i Rindal er på et minimum. Det er få kommuner som har så lav bemanning i barnehagene. Enhetslederne har vært tydelige på at de må ha en visst stabilitet i arbeidsstokken, og at de ikke kan ansette folk til og fra i små deltidsstillinger. Men det viktigste er at man legger inn nok penger i budsjettet.

Rådmann Birgit Reisch sa at enhetslederne trenger forutsigbarhet for bemanningen i barnehagene. Men dersom de får rom for å øke bemanningen til neste år, så vil saken kunne løses på en enklere måte.

Magnar Dalsegg (H) sa at om man gjør dette vedtaket så vil budsjettet måtte reguleres dersom det trengs. Men Høyre ønsker å prioritere dette.

DSC_0893.jpg

Etter et gruppemøte kom Hege Gåsvand (H) med et forslag om å utsette denne saken til neste kommunestyremøte.


Rådmannens innstilling:
Vedlagte forslag til reviderte vedtekter for kommunale barnehager i Rindal vedtas. 

 

Høyres forslag om utsettelse ble enstemmig vedtatt.

 

046/17 - Referatsaker og orienteringer


Plansjef Sivert Dombu orienterte om arbeidet med Seljebrekka. Hovedentreprenør er ferdig med sitt arbeid, og hele området er snart ferdig. Lekeapparater blir satt opp neste år. Opplegg for strøm har vist seg å bli 325.000 kroner dyrere enn den prisantydningen som Svorka la fram på forhånd.


Ordfører Ola T Heggem orienterte om diverse saker:

Departementet vil nå sette i gang en konsekvensvalgutredning for fv65 og Orkdalspakken. 

Nå det gjelder gangvegen i Løfall er det enda ikke dratt noen endelig konklusjon. Årsaken er at det er usikkert når Rindal blir en del av Trøndelag. Møre og Romsdal fylke vil ikke bygge en gangveg i Trøndelag. Siste ord er ikke sagt i denne saken, men det kan se ut som prosjektet henger i en tynnere tråd enn tidligere.

Det er muligens nye leietakere på vei inn i TK-bygget. Det blir for tiden også utført vedlikehold på bygget.

Det jobbes med muligheter for en hurtigladestasjon i Rindal sentrum. Svorka har sagt at de vil være med på finansiering i Rindal, slik de har gjort i Surnadal og Halsa.
 

047/17 - Delegerte saker

Det var ingen delegerte saker.
 

048/17 - Nytt tak på Rindal kommunehus - valg av alternativer


Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch. Rådmannen har ingen forutsetning for å si at det er forskjell på kvalitet eller holdbarhet på de ulike alternativene. Hun spør om man er villig til å bruke 2 millioner kroner ekstra på utseende på bygget. Utseende er uansett er smak og behag. Kommunen har dessuten mange andre og viktigere saker å bruke 2 millioner kroner på. 

Åge Jonli (Ap) sa at Arbeiderpartiet er, og har vært, klare på at de ønsker å få utført vedlikehold på bygget så fort som mulig. De ønsker ikke å bruke 2 millioner kroner ekstra på saltak. En slik betydelig endring på bygget vil nok også medføre ekstra kostnader ut over 2 millioner kroner.

Kjetil Løften (Sp) sa at han er enig i rådmannens instilling. Han er glad for at kommunestyret har tatt seg tid til å utrede saken, og etter å ha sett tegningene er han sikker på at det er best med fortsatt flatt tak på kommunehuset.

Magnar Dalsegg (H) sa at han også er glad for at man har tatt denne runden.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at for han er det viktig å tenke på hvordan Rindal sentrum framstår i sin helhet. Nå har man i alle fall et betydelig bedre beslutningsgrunnlag enn man hadde i forrige møte. Det har vært mye snakk om at det skulle vært saltak på kommunehuset. Han følte at det var nå eller aldri, og nå ser det ut til at svaret er "aldri".


Bakgrunn:

Dette saksframlegget er ført i pennen i et samarbeid mellom Nils Heggem og Bjarne Nordlund.

"Viser til vedlagt kommunestyresak 17/361-6 der hvor saken om utbedring av tak og himling på kommunehuset var oppe til behandling. Der ble det vedtatt følgende:
Kommunestyret ber administrasjonen komme tilbake til kommunestyret så snart som mulig, helst i septembermøte med grundigere rapport, kostnadsoverslag og framdriftsplan på et alternativ med saltak på begge bygga.
Det kan kjøpes tjenester til dette oppdraget."

Administrasjonen sendte ut tilbudsforespørsel til 3 leverandører om å få gjort dette arbeidet. Det kom inn ett tilbud, og dette tilbudet ble antatt.

Det er to hovedalternativer i saken (alt. 1 og alt.2) og ett «tilleggsalternativ» - alt. 3. Alternativ 3 utredes ikke i denne saken, fordi verken rådmann eller kommunestyret har bedt om dette alternativet. Konsulentfirma har laget dette på eget initiativ.

Når det nå som sagt er laget noen utredninger og skisser på alternativet, legges de imidlertid ved saken. Alternativet er med flatt tak og et påbygg der de plasserer eksisterende ventilasjonsanlegg. De har også plassert inn en heis, slik at manglende universell utforming blir opprettet. På tegningene har de også pyntet på fasaden for å vise hvordan det kan bli seende ut.

Kort om de to alternativene:

Alt 1 er det alternativet som ble lagt fram for kommunestyret i juni. Alternativet består i å renske av alt gammelt tak over betongdekke og så erstatte dette med nytt tak stort sett er som tidligere tak (retekke eksisterende kompakttak). Riktignok bygget etter nye prinsipper og ikke etter det som var vanlig i 1960-årene. NB! Det er kun den nordlige delen av kommunehuset dette gjelder. «Gammelbanken» skal det ikke gjøres noe med. Her er takpappen skiftet for noen år siden.
I tillegg må hele himlingen i 2. etg rives, betongen tørkes ut og så sette himlingen på plass igjen.
Byggetid fra start rivning til innflytting igjen er antatt ca 1,5 måneder. Dette alternativet er nesten utenkelig å sette i gang midt på vinteren. Det er aktuelt å starte opp på slutten av april 2018.
Det vurderes som mulig å bruke hele 1. etg under byggeperioden. Selvsagt vil det bli en del støy, men «til å leve med».

Prosjektet er kostnadsregnet til 1,8 mill. kroner inkl. mva. Mer detaljert oppsett finnes i vedlegget.

Alt 2 omfatter, som alt 1, å renska av alt gammelt tak over betongdekke og så bygge opp nytt saltak over hele kommunehuset – inkl «Gammelbanken». Se fasadetegninger. Dette fører til at mønehøyden vil få to nivåer.
Ventilasjonsanlegget som står oppe på taket må flyttes til midt på taket. Alternativet innebærer at det eksisterende innvendige nedløpet benyttes og at taket trekkes litt inn og blir uten utstikk. Dette mener konsulent er den beste løsningen med tanke på å ta vare på uttrykket på bygget og den byggestilen som var i den tiden det ble bygd.
Skiftning av himling i 2. etg er likt det som er beskrevet i alternativ 1. Byggetid fra start rivning til innflytting igjen er antatt til å vare i ca 3 måneder. På dette alternativet kan det være aktuelt å sette i gang på slutten av vinteren. Det er da kanskje mulig å starte opp i mars/april 2018.
Det vurderes som mulig å bruke hele 1. etg under byggeperioden. Selvsagt vil det bli en del støy, en del mer enn i alt 1, men «til å leve med».

Her er budsjettprisen på nesten 3,6 mill. inkl. mva. Detaljert oppsett finnes i vedlegget.

For begge alternativene er lagt til grunn at kommunestyret gjør vedtak nå tidlig i oktober, slik at anbudsprosessen kan starte opp og da trolig kan ha et avklart valg av anbud tidlig på nyåret 2018.

Rådmannen vil igjen minne kommunestyret om at bygget generelt er i forholdsvis dårlig stand (særlig sett i forhold til dagens alminnelige standard) og at det er viktig å tenke seg godt om før en gjør store kostnader på dette gamle bygget. 

 

Rådmannens innstilling: 
1. Kommunestyret vedtar å velge alternativ 1 (gjengitt i saksframlegget) som består av å retekke eksisterende kompakttak og skifte av innvendig himling i 2. etasje. 2. Budsjettramme er likelydende det som kommunestyret allerede har bevilget - 1,9 millioner kroner inkl. mva. 
3. Arbeidet med anbudsprosessen starter umiddelbart, men arbeidet på bygget oppstartes i april 2018. 
Det antas at lokalene i 2. etg på kommunehus 2 igjen kan tas i bruk rett etter ferien i 2018.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.