Kommunestyremøte i Rindal onsdag
Tertialrapport, budsjettregulering, kommuneplan og revidering av finans- og økonomireglement sto på saklista til kommunestyret i Rindal onsdag. Det ble også tid til en liten debatt om omdømme, og orientering om drifta av Rindal skimuseum.
Saksliste og saksframlegg til hver enkelt av sakene finner du på Rindal kommune sine nettsider.
17 representanter møtte.
Møtet startet som vanlig med spørretid.
Bettina Røen Helgetun (Sp) spurte om skoleruta for neste skoleår kan behandles i år, slik at det blir enklere for foreldre å planlegge framover.
Ola T Heggem svarte at det er lagt opp til at skoleruta skal behandles i driftsstyret før nyttår.
Omdømme v/Ola T Heggem
Ordfører Ola T Heggem holdt et innlegg om omdømme. Han var inne på temaet i sommerpraten med Trollheimsporten i år. Ordføreren mener at det har skjedd noe med kommunens omdømme i løpet av det siste året eller to. Han føler at noe har skjedd, og at utviklingen ikke er så god som den burde ha vært.
Rindal kommune hadde et negativt regnskapsresultat i ett år. Man har også gjort en endring i skolestrukturen. Kommunestyret har foreslått bytte av fylke, og det er gjennomført en omorganisering i helse- og omsorgstjenestene. Alle disse vedtakene var nok upopulære hos enkelte, og man måtte regne med reaksjoner. Men ordføreren selv mener at disse vedtakene også vitner om handlekraft.
Ordføreren trakk fram mye positivt som skjer i rindalssamfunnet for tida. Blant annet Småtrolluka som får arrangørprisen i Sør-Trøndelag idrettskrets, og NM i terrengløp som arrangeres i Rindal kommende helg. Vandrefestivalen som ble arrangert her nylig fikk mye skryt.
- Verdsetter vi dette nok selv? spurte ordføreren.
Ordføreren luftet tanken om å gjeninnføre Fjellprydprisen, eller noen lignende. Fjellprydprisen var en liten oppmerksomhet til noen som har gjort noe positivt for rindalssamfunnet. Grunnleggeren av Trollheimsporten, Gunnar Bureid, fikk den aller første Fjellprydprisen.
Hege Gåsvand (H) minnet om intensjonen av "Tid til å leve", og at omdømmebygging er svært viktig.
- Vi er kanskje ikke så glad i å diskutere, men vi må tørre å ta de nødvendige kampene, sa Hege Gåsvand. - Hva kan vi gjøre for å få nødvendig kompetanse hit til Rindal? Det handler om å tenke nytt og være tidlig ute. Jeg har lyst til å trekke fram Rindal skole, de har vært flinke. De har mange søkere til lærerstillingene. Folk har lyst til å jobbe på Rindal skole. Dette må vi prøve å få til i de andre etatene også.
Magnar Dalsegg (H) trodde ikke at upopulære vedtak er årsaken til dårligere omdømme. Han satte fingeren på vi/dem-problematikken. Folk burde også tenke litt mer over hva de skriver på sosiale media.
- Vi må bruke media mer bevisst for å få fram det som er positivt. Så lenge vi er saklige og holder oss til fakta, så er det ikke farlig å være uenig, sa han. - Hva kan vi alle bidra med for at det skal bli bedre?
Magnar Dalsegg foreslo å innføre en "Tid til å leve"-pris.
Tove Flåtten (Krf) kjente seg ikke igjen i beskrivelsen. Hun mente at Rindal kommune sitt omdømme fortsatt er veldig bra.
Kristi Barbo Landsem (Sp) påpekte at lista har ligget veldig høyt tidligere, og vi har det fortsatt bra i Rindal. Rindalingene er nok ikke så flinke til å skryte av hverandre. Vi burde kanskje bli bedre på det, mente hun. Kanskje kan man også bli flinkere til å forklare årsaker og sammenhenger, og fremstille saker fra mer enn én side. Hun støttet tanken om en liten pris for positiv innsats.
- Rindalingene vil jo være best i alt, samtidig! Det er jo egentlig ikke mulig, men man kan ha det som et mål. Vi har alle et felles mål om å få det best mulig for alle i hele kommunen, sa rådmann Birgit Reisch.
Line Flåtten (Ap) var heller ikke enig i at omdømmet er dårlig. Også hun presiserte at bruk av media og informasjon er veldig viktig.
- Kommentarer på facebook får vi nok ikke gjort noe med. Men vi må ikke gå ut av denne salen og skule på hverandre. Vi må være enige om at vi er uenige, sa Line Flåtten.
- Ungdommen har en helt annen måte å kommunisere på. De er ikke redd for å si fra og stille krav, sa Hege Gåsvand (H). - Vi må ha en strategi for å møte dette også.
Hege Gåsvand minnet om at det aldri blir så bra at man ikke kan gjøre noe bedre, man må følge med i utviklingen. Hun la også inn et godt ord for Optimistkonferansen, og for å opprettholde den.
- Målet mitt var ikke å svartmale, sa Ola T Heggem. Han oppsummerte litt fra de ulike innleggene og takket for debatten. Kommunestyret kommer tilbake til denne saken på nyåret.
Drifta av Rindal skimuseum gjennom to år.
Kulturleder Morten Møller orienterte om drifta av Rindal skimuseum.
Rindal Skimuseum har vært i drift i litt over to år. Nordmøre museum har det faglige ansvaret og arbeidsgiveransvaret, mens Rindal kommune har ansvaret for den daglige drifta. To personer er ansatt i hel stilling ved museet. Disse to lønnes av Nordmøre museum. Ekstrahjelpstillingene, renhold og vaktmestertjenester lønnes av Rindal kommune.
Rindal skimuseums venneforening har ca 100 medlemmer, derav 15-20 aktive som møtes hver tirsdag. Venneforeninga gjør en kjempeinnsats for museet.
I 2016 ble åpningstida ved Skimuseet redusert, slik at det var åpnet kun i sommersesongen. Erfaringen viser at det går greit, siden besøket utenom sommersesongen året før ikke var det helt store. Skimuseet er åpent for besøk etter avtale hele året. De har en del besøk av grupper etter avtale, og det er en del andre arrangementer i lokalene.
Sak nr 056/16 - Godkjenning av møtebok
Enstemmig godkjent.
Sak nr 057/16 - Revidering av økonomi - og finansreglement for Rindal kommune
Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Norlund.
Det nye finansreglementet innebærer ikke store endringer fra tidligere. Det eneste som er justert litt er grensen for andel av lån med fast rente.
I økonomiregelmentet foreslås noen formelle endringer. De prinsipielle endringene innebærer liten endring i praksis.
Delen i økonomireglementet som gjelder investering har vært litt utydelig på ansvarfordeling og myndighet. Rådmannen foreslår nå å bruke NKK sin mal for denne type reglementer. Om man følger NKK sine retningslinjer er det ikke nødvendig at politikere er med i byggekomitéen i det hele tatt. Slike prosjekter er rådmannens ansvar. I rådmannens innstilling åpnes det likevel for at politikere kan velges med i byggekomitéen i enkelte store prosjekter, dersom kommunestyret ønsker det.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) la fram et forslag fra Senterpartiet om at kommunestyret velger en byggekomité, som kan involveres i investeringsprosjekter dersom kommunestyret mener at det er behov for det.
Magnar Dalsegg (H) la fram et forslag om at administrasjonen utreder et forslag om at deler av merforbruk innenfor et ansvarsområde kan overføres til neste år, dersom det ikke er gode grunner for merforbruket.
Line Flåtten (Ap) sa at Arbeiderpartiet i utgangspunktet er innstilt på å støtte rådmannens innstilling. Hun presiserte at det er viktig for enhetslederne å få tidlige tilbakemeldinger om hvilke politiske føringer som blir lagt.
Tove Flåtten (Krf) sa at hun vil støtte rådmannens innstilling. Hun vil ikke støtte Høyres forslag om at man kan dra med seg merforbruk fra ett år til det neste.
Økonomisjef Bjarne Nordlund presiserte at det er krevende å definere ansvarsområdet for en eventuell byggekomité i dag. Det er mulig at saken da må utsettes, for å definere byggekomitéens ansvarsområde tydelig nok.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) foreslo å utsette å vedta den delen av reglementet som gjelder byggekomitéen, og likevel gjøre vedtak for resten av reglementet i dag.
Etter et gruppemøte la ordfører Ola T Heggem (Sp) fram et nytt forslag fra Senterpartiet: Del 5 REGLEMENT FOR INVESTERINGSPROSJEKTER i økonomireglementet utsettes til kommunestyremøtet i desember. Dette innebærer at Senterpartiets tidligere forslag trekkes.
Høyres forslag ble vedtatt med 16 mot 1 stemme.
Senterpartiets forslag ble vedtatt med 16 mot 1 stemme.
Rådmannens innstilling med endringsforslagene fra Høyre og Senterpartiet ble dermed vedtatt.
Sak nr 058/16 - Tertialrapport 2. tertial 2016
Les saksframlegget på Rindal kommune sine nettsider for detaljert informasjon om økonomi og budsjettoppfølging for de ulike enhetene.
Sluttkommentar i saksframlegget:
I forhold til vedtatt budsjett er status etter 2. tertial at situasjonen er god i henhold til budsjett i drifta totalt, og det er ikke noe som tyder på overskridelse totalt sett i investeringsregnskapet. En enhet melder at enheten trolig får vesentlig merforbruk. Alle de andre enhetene ser ut til å få små avvik eller mindreforbruk. Det fremmes noen få budsjettreguleringer – (se egen sak). Likviditeten er bra nå fordi vi har «tatt opp lån på forskudd». Likviditeten vil trolig holde seg god også framover året. Vi styrer mot et netto driftsresultat som trolig er bedre enn det som ble vedtatt i desember 2015.
Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
Når det gjelder lønn ligger man så langt godt an i forhold til budsjett. Enhetene er flinke til å begrense lønnsutgiftene og holde seg innenfor budsjettrammene. På andre områder har det vært vanskelig å periodisere riktig, slik at man får rett bilde av den økonomiske situasjonen på dette tidspunktet.
Innenfor FVD/Bygg har det vært signalisert en betydelig budsjettsprekk. Men det viser seg nå at enheten har en god del inntekter over budsjett. Det ser derfor ut til at enheten vil kunne klare å holde seg innenfor budsjettet.
Det ser ut til at kommunen totalt sett vil komme ut med et bedre resultat enn budsjettert.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
Sak nr 059/16 - Budsjettregulering - oktober 2016
Bakgrunn:
Følgende områder/enheter har søkt om budsjettregulering:
- Kirke/Rindal sokn – Gjelder gjenoppbygging av tårnet på Rindal kirke etter brannen.
- FDV/Bygg vedrørende energi og planlegging av nytt tilbygg Rindalshuset – kr. 500 000 til energi og kr. 50 000 til planlegging og prosjektering av nytt tilbygg på Rindalshuset.
- Helse- og omsorg – ca kr. 300 000 til habiliteringsvirksomheten
Utover dette må kommunestyret ta stilling til bruk av pengene fra salget av leilighet på Øvre Dalen – kr. 2.032.000,-.
Se nærmere redegjørelse i saksframlegget på Rindal kommune sine nettsider.
Rådmannen innstilling går ut på å bevilge kr 360.000,- på drift til Rindal sokn, samt kr 50.000,- til planlegging og prosjektering av tilbygg på Rindalshuset. Energikostnader innen FDV/Bygg budsjettreguleres ikke. Rådmannens innstilling innebærer også at det ikke gjøres budsjettregulering innenfor helse og omsorg. Enheten ligger godt an i forhold til budsjett, og det anbefales at man tar den økte habiliteringskostnaden innenfor budsjettrammen som allerede er bevilget.
For Rindal kirke foreslår rådmannen å bevilge kr 151.456,- for å finansiere investeringer.
Salgssummen for leiligheten på Øvre Dalen foreslås satt på bundet fond. Kommunestyret får da senere ta stilling til bruk av disse midlene.
Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund. Han presiserte at jobben med utredning av påbygg på Rindalshuset allerede er gjort. Så pengene er brukt. Dette i tråd med tidligere vedtak i kommunestyret.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
Sak nr 060/16 - Kommunikasjonsplan 2016 - 2020
Rådmannen la fram forslag om å ta inn egne kulepunkter om Trollheimsporten som informasjonskanal. Intensjonen er at Trollheimsporten fortsatt skal brukes aktivt som informasjonskanal for kommunen.
Saken ble lagt fram av Tove M. Schei, som er rådgiver for informasjon og beredskap i Rindal kommune.
Rindal kommunes hjemmeside blir snart helt ny. Den nye hjemmesida blir mye mer tjenestebasert. Kommunen tar også nå i bruk sosiale media i større grad. Det er viktig at kommunen følger med i utviklingen når det gjelder kommunikasjonsteknologi på alle plan.
Bettina Røen Helgetun (Sp) presiserte at ikke bare Rindal kino, men også Rindalshuset, har egen nettside som kanskje kan trenge en oppdatering. Hun poengterte at ikke alle er på facebook, og ikke alle vil være på facebook, så det er viktig at informasjon blir gitt gjennom flere kanaler.
Rådmannens justerte innstilling ble enstemmig vedtatt.
Sak nr 061/16 - Referatsaker og orienteringer
Under referatsaker er det bl.a en klage på vedtak om skoleskyss. I svaret på klagen er det vist til en mulighet om å søke dispensasjon.
Ordfører Ola T Heggem orienterte litt om kommunereformen, og fylkesmennenes forslag som nylig er lagt på bordet. Ordføreren har sagt til NRK at det er enklere å innlemme Rindal i Trøndelag enn å innlemme hele Nordmøre i Trøndelag. Han presiserte at det ikke betyr at Rindal ikke ønsker å ha hele Nordmøre med inn i Trøndelag. Det er ikke et mål for Rindal å få ei fylkesgrense mellom Rindal og Surnadal.
Fylkesmennene imøtekommer Rindal sitt ønske om overføring til Trøndelag. Samtidig tilrår de at Rindal blir en del av Orkladal kommune. Ola T Heggem tolker ikke dette som at det er en forutsetning at Rindal bli en del av Orkladal. Han vil fortsatt jobbe for å gjennomføre kommunestyrets vedtak om at Rindal skal bestå som egen kommune. Selv er han mer overbevist enn noen gang om at det var rett å sende søknaden om overføring til Trøndelag på det tidspunktet da det ble gjort.