Ola T 2015_690x449

Leserinnlegg:

Kommunal økonomi

Det er en kjent sak at Rindal kommune er i en krevende, økonomisk situasjon. Og det er selvfølgelig ikke gunstig for kommunestyreflertallet og ordføreren å legge fram et underskuddsregnskap i et valgår. Men sammen med administrasjonen har vi etter beste evne analysert situasjonen, funnet årsakene og vedtatt tiltak med betydelig virkning på kort sikt og ikke minst for åra framover.

Underskuddet i 2014 kom litt overraskende på oss og det var faktisk ikke mulig, uten en merkbar svekkelse av tjenestene, å gjennomføre tilstrekkelige tiltak for unngå underskuddsbudsjett også for 2015. Vi har veldig god kontroll på utgiftene hittil i år og jeg har stor tro på nullresultat i 2016 og overskudd i samsvar med målsettingene fra 2017 og framover.

Etter at regnskapet for 2013 ble lagt fram med solid overskudd våren 2014, ble vi som sagt overrasket over prognosene vi fikk presentert etter ferien i fjor. Inntektsnedgang bla på grunn av redusert elevtall og reduserte skatteinntekter og utgiftsøkninger i barnehage, eldreomsorg og barnevern i tillegg til et betydelig bidrag til realiseringen av fotballhall, resulterte i underskudd. De faktiske tall viser en inntektsøkning på 1 % og en utgiftsøkning på 6 % fra 2013 til 2014.  

Noen tiltak ble satt inn med både øyeblikkelig og langsiktig virkning, men vi valgte i stor grad å opprettholde tjenestetilbudet til rindalingene. Etter mange år med greie overskudd er fondssituasjonen vår slik at det er mulig å kjøre med underskudd i noen få år, men selvfølgelig ikke over tid. Med et sterkt, politisk ønske om å videreføre tjenester og utviklingstiltak som rindalingene i undersøkelser har vist at de setter pris på, ble de «to store grepene» fra forrige periode, eiendomsskatt og skolestruktur, plukket fram igjen. To omstridte tiltak som vi selvfølgelig vet det ikke er gunstig å gjennomføre i et valgår, men som vi likevel valgte å gjøre.

I løpet av et knapt år har vi gjort vedtak som sikrer kommuneøkonomien i åra framover. Alternativet var å redusere tjenestetilbudet både innenfor lovpålagte og andre områder betydelig, eller å tømme alle fond med fare for å havne på Roebecklista. Vi valgte altså ansvarlighet og handlekraft framfor lange utredninger, reduserte tjenestetilbud og uansvarlighet. Det er mulig vi skal straffes for dette, men vi mener fortsatt det var riktig slik situasjonen var og for så vidt er.

Med bakgrunn i reduserte elevtall, måtte skolebudsjettene reduseres. Kommunestyret valgte, nesten enstemmig å gjøre det gjennom strukturvedtak. Noen er veldig uenige med oss i dette, men jeg opplever at de fleste faktisk mener det var riktig.

I denne perioden har vi brukt ganske mye penger på kommunale investeringer og utviklingstiltak. Mange av disse prosjektene vil betale seg selv, noen på kort sikt andre på lengre sikt. Men uansett, med dagens rentenivå er det slett ikke økte finansutgifter som har ført oss inn i denne situasjonen. De utgjør bare en brøkdel av det som måtte dekkes inn. 

I nabokommuner som Surnadal, Kristiansund og Hemne må sittende Arbeiderpartistyre forsvare underskudd og krevende, økonomiske utfordringer. Her i Rindal blir Senterpartiet angrepet av det samme Arbeiderpartiet og av andre. Slik er politikken og slik er dynamikken mellom posisjon og opposisjon. Men jeg forventer at AP i Rindal synliggjør overfor velgerne hvilke forslag de har kommet med og hva de har stemt i mot som hadde bidratt til en bedre økonomisk situasjon enn den vi faktisk har. Det hadde også vært interessant å vite om AP kan dokumentere andre årsaker til budsjettutfordringene enn det som jeg har beskrevet i dette innlegget. Men enda viktigere er å få greie på hva AP har tenkt å gjøre for å rette opp situasjonen i åra framover. Det er vanskelig å lese ut av programmet deres hvilke forslag og tiltak som er tenkt utover de vedtak som kommunestyret allerede har fattet og som AP har støttet. Etter mitt syn blir det litt for enkelt å bruke uttrykk som «skakkjørt økonomi og økonomi ut av styring», uten å kunne dokumentere at egen politikk hadde ført til andre resultat bakover i tid og ikke minst til bedre resultat i framtida. Slik ordbruk, som i realiteten først og fremst er en sterk kritikk av administrativ ledelse og selvfølgelig av sittende ordfører og kommunestyreflertallet (det siste er nok meningen), betinger klare alternativer.

 

Rindal, 27. august 2015.

Ola T Heggem

Ordfører/ordførerkandidat SP