Klar for folkeavstemming
Søndag 29. mai og mandag 30. mai er det folkeavstemming om kommunereformen i Rindal. Ordfører Ola T Heggem gir oss en liten oppsummering før valget. Det har vært åpent for forhåndsavstemming på kommunehuset den siste uka, og ordføreren avga sin stemme i dag.
En hektisk uke
- Jeg er glad for at vi har fått gode tilbakemeldinger på informasjonsbrosjyren vår. For den har vi jobbet mye med, og vi syntes den ble bra selv også, sier Ola T Heggem.
Han forteller at det har vært hektisk den siste uka, med mange møter med lag og organisasjoner og folkemøter. Og det var i alle fall god oppmøte på begge folkemøtene. Det synes han lover godt i forhold til valgdeltakelsen. Han synes også at det var bra engasjement og stor grad av saklighet på folkemøtene.
- Vi har konkludert med at det har vært gode møter.
En hastverksprosess
Ordføreren synes fortsatt at det er veldig mange spørsmål, og langt i fra like mange svar.
- Det må vi bare forholde oss til, både de som skal delta i folkeavstemminga og vi som skal stemme i kommunestyret. Vi må etter beste evne ta standpunkt ut fra de opplysningene vi har der og da. Men det at det er så mange spørsmål og såpass få svar, det sier noe om at det er en dårlig prosess, der ting kommer i feil rekkefølge. Det er dårlig forberedt, det er en hastverksprosess der hovedmålet er å få det unnagjort i løpet av en Stortingsperiode, sier Heggem.
Gode forhandlinger
Han understreker at han oppriktig mener at det finnes pluss- og minussider ved alle tre alternativene. Og han har forståelse for at folk synes det er vanskelig å veie dette opp mot hverandre.
- Selv om jeg har kommet til min konklusjon så har jeg ikke brukt noe energi på å snakke ned intensjonsavtalene. For avtalene er bra. Vi føler selv at vi har jobbet godt i forhandlingsutvalget. Vi har støttet og backet hverandre på en fin måte. Vi fikk med en del punkter, en del konkretisering, som var viktig for oss. Men i det store og hele er disse avtalene ganske like de avtalene som er rundt omkring i landet.
Han forteller at det var godt klima i forhandlingene i begge retninger.
- Vi hadde en bedre prosess på Orkdalssida, det er vi veldig enige om. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Meldal og meldalsordføreren. Vi har hatt veldig like problemstillinger som vi har tatt opp, sier Heggem. - Men når jeg sier at det har vært en bedre prosess på Orkdalssida så sier jeg ikke at det har vært dårlig klima på Møresida. Jeg har aldri opplevd dårlig klima når jeg har vært sammen med Lilly Gunn Nyheim og Ola Rognskog. Kjemien mellom ordførere og mellom politikerne er god, understreker han.
Ordføreren framhever også at forhandlingsutvalget har jobbet tett og godt sammen. De har også samarbeidet godt med rådmann Birgit Reisch og plansjef Sivert Dombu, som har vært med på prosessen.
- Vi har fremstått samlet, og med tyngde, sier Heggem.
Holder seg til partiprogrammet
Han mener at det har kommet inn få nye momenter etter at Senterpartiets partiprogram ble skrevet, og det Sp gikk til valg på i fjor høst. Det har nesten ikke kommet noen nye oppgaver til kommunene. Inntektssystemet har heller ikke gitt store utslag for Rindal sin del.
- Så jeg ser ingen grunn til ikke å stå for det som vi sto for i valgkampen, og som vi gikk til valg på, at vi skal arbeide for at vi fortsatt skal bestå som egen kommune. Det står også i programmet vår at vi skal fullføre prosessen med overflytting til Trøndelag. Det skal vi også følge opp. Hvis vi får gjennomslag for vårt syn så skal det jobbes med det, ut i fra en situasjon som egen kommune.
Ordføreren ser noen utfordringer med å være alene og være liten.
- Vi tok ett forbehold, hvis vi skulle bli små alene. Men det ser ikke ut for at vi blir alene, sier han. - Hvis Stortinget skal følge opp sitt eget vedtak om ikke gjennomføre dette med tvang så blir det mange små kommuner igjen i Norge. Jeg hører at noen er redd for at Fylkesmannen i Møre og Romsdal kan tvangssammenslutte oss på Nordmøre hvis vi ikke tar et klart valg om Orkdal. Jeg er heller ikke trygg på det. Fylkesmennene truer jo både med ett og annet. Men når de sier at de skal forholde seg til Stortingsvedtaket så må vi også forvente at de gjør det. Da skal det ikke brukes tvang. Jeg er også ganske trygg på at for Rindal sin del så kommer de to fylkesmennene til å snakke sammen. Så hvis rindalingene er tydelige på spørsmål nr 2, at de ønsker Orkdal hvis vi skal slå oss sammen, så frykter jeg ikke at det blir sammenslåing på Møresida, selv om det ikke finnes noe hundre prosent fasitsvar på dette heller.
Om nullalternativet
Ola T Heggem velger nullalternativet, og grunnene til det har han også snakket om i media tidligere.
- Ja, det er utfordringer. Men vi har løst dem på en grei måte så langt. Vi har et tjenestetilbud som vi er godt fornøyd med, og innbyggerne er godt fornøyd med. Jeg er ganske trygg på at vi i 2016 har god kontroll på økonomien igjen, at vi har gjort vedtak som fører til at vi har bra kontroll på økonomien. Og så er det ikke minst dette med at alle kommuner bruker utviklingsmidler i stort grad i kommunesentrene sine. Det er et viktig moment for meg at vi fortsatt kan prioritere og at vi selv kan bestemme hva vi vil bygge ut og satse på av ulike infrastrukturtiltak og ulike tilbud lokalt i Rindal. Jeg er skeptisk til at en slik satsing på lokalsamfunnet vårt kan skje med en kommuneledelse som sitter en annen plass.
Han trekker også fra planene som Rindal kommune har for boligutbygging. Friborg skal rustes opp, og det blir flere boenheter i det gamle meieriet. Dette hadde ikke vært mulig uten langsiktige leieavtaler med kommunen, og en kommune som satser på dette lokalsamfunnet.
- Så denne saken her dreier seg ikke om meg, det dreier seg ikke om person. Det dreier seg egentlig ikke om kommunegrenser heller. Det dreier seg om framtida for lokalsamfunnet. Og da har jeg kommet fram til at det fortsatt er best at vi styrer den sjøl, sier Heggem.
God valgdeltakelse gir større innflytelse
Ordføreren understreker at ved et bra oppmøte ved folkeavstemminga vil føre til at den har mer innflytelse på politikerne.
Ved god valgdeltakelse står også Rindal sitt standpunkt sterkere overfor Fylkesmennene og Storting og regjering. Nettopp derfor er det så viktig at flest mulig stemmer. Med et oppmøte på f.eks. 30% kan man ikke så lett påstå at det er folkemeninga som kommer fram.
Mulig å svare bare på det første spørsmålet
Kommunen har fått en del spørsmål om det er mulig å bare svare på det første spørsmålet på stemmeseddelen. Ordføreren presiserer at det er oppfordret til å svare på begge spørsmålene, men seddelen blir ikke forkastet om du bare svarer på det første spørsmålet.