Stopp rømlingene:
Kjempespringfrø, svartelistet og uønsket
Ola Eirik Bolme i Statens naturoppsyn kommer med et lite hjertesukk over håndteringen av kjempespringfrø, som er en svartelistet og uønsket art i Norge. Han minner om at HAMOS har lagt til rette for at folk kan bli kvitt plantemateriale fra uønskede fremmedarter på en forsvarlig måte.
Et lite hjertesukk:
Jeg var innom gjenbruksstasjonen til HAMOS på Stokkøyan for å deponere noen sekker med plantemateriale fra kjempespringfrø i kontaineren som er satt ut til formålet. Honnør til HAMOS som har lagt til rette for at folk kan bli kvitt plantemateriale fra uønskede, svartelistede fremmedarter på en forsvarlig måte.
Og her kommer hjertesukket:
Like ved kontaineren hadde noen dumpet et lass med kjempespringfrø i det ordinære hageavfallet. Dette var sikkert gjort i god tro for å bli kvitt planta, men vil isteden være med på å spre kjempespringfrø til deler av kommunen der arten ennå ikke har klart å spre seg. Dalføret fra omtrent Sunna til Storholt er så vidt jeg vet fortsatt fri for kjempespringfrø.
Kjempespringfrø dumpet hos HAMOS
Det er faktisk ikke så vanskelig å ta knekken på kjempespringfrø. Det krever litt konsentrert innsats over et par år. Plantene må slås ned når de første begynner å blomstre først på juli. Siden må feltet følges opp hver fjortende dag med å fjerne nye planter som kommer opp utover sensommeren og høsten. Poenget er å forhindre at plantene setter frø i løpet av sesongen. Så gjentas prosedyren året etter og du skal være kvitt planta.
Hvis mange nok finner seg et felt med kjempespringfrø til neste år som er overkommelig å skjøtte gjennom sesongen så kan vi få gjort en skikkelig jobb for å redusere spredningen av denne aggressive planta.
Kjempespringfrø (Alle foto: Ola Eirik Bolme)
NB! I år er det for sent å gjøre noe. Plantene har satt frø og det vil gjøre vondt verre med å prøve på noe tiltak. Frøkapslene eksploderer ved den minste berøring og bevegelse, og hundrevis av frø vil bli kastet flere meter rundt.
Dersom planta har rukket å sette frø kan du tre en sekk over planta og samtidig røske den opp. Da er det viktig at denne sekken blir putta i kontaineren for fremmedarter til HAMOS på Stokkøyan.
Ola Eirik Bolme