Julekort i juli
Heldigvis er det mange som har vanskelig for å kaste ting, og som har tatt vare på gamle kort, men ofte blir nok også slike trykksaker sett på som verdiløse og går rett i søpla når folk ordner opp i døsdbo eller flytter. Det er synd, for i slike gamle både jule- og prospektkort ligger det mye kulturhistorie. Så for all del: Kast ikke gamle kort!
Gamle kort er nå populære samleobjekter og de rette korta kan oppnå gode priser på auksjoner. Mange samler på prospektkort med spesielle tema eller motiv, som biler, båter, fly, tog eller togstasjoner, eller kort med en spesiell historie. for den del. Når det glelder julekort, kan noen samle på bunadskort, mens andre jakter på kort med griser, eller kort fra en bestemt kustner.
Det første trykte julekortet er fra 1843 og ble laga av forretningsmannen Henry Cole i England som syntes det ville ta for mye tid å skrive personlige hilsener til alle sine forretningsforbindelser og i stedet fikk trykt et kort. På 1880-tallet ble de første julekorta trykt her i landet, men skikken med å sende julekort tok ikke av før i 1883. Da først ble det tillatt å sende private kort uten konvolutt i posten. Inntil da hadde det vært stor skepsis til at alle kunne lese åpent hva en hadde skrevet.
Her i landet har vi hatt mange gode julekorttegnere og illustratører, Trygve M. Davidsen, Jenny Nystrøm, Nils Hansteen, Nils Bergslien og Kjell Aukrust er noen av disse. De første Aukrustkorta som kom ut på 30-tallet kan i dag bli betalt med i et par-tre tusen kroner.
Under krigen ble julekort med nisser i store, røde nisseluer brukt som anti-tysk propaganda, inntil de tyske myndighetene forbød å tegne røde toppluer. Men like etter krigen, ble nissekorta trykt opp igjen og ble, naturlig nok, svært populære.
På museet i dag fikk folk sine kort "bedømt" av Asbjørn Ersvik ( over til høyre) som har hatt gamle kort som interesse i mange år. Han låner kort, skanner korta og samler dem i kataloger etter kunstnere. I dag var Stein Sættem med stod og for skanninga. Men her var det så mye å ta av at karene lovte å komme igjen.
Konsentrert om gamle kort. Asbjørn Ersvik, Ragnhild Stavne Bolme og Johanne Løset
Mange møtte opp med gamle kort i dag
Asbjørn Ersvik viste bilder og fortalte julekortets historie
Fra et gammelt kortalbum
Noen samler på kort av kongelige. Her populære kort fra 1905 med dronning Maud og kong Haakon
Nok en vellykka museumsdag er gjennomført. Ragnhild Stavne Bolme, Kari-Elin Bolme Løfaldli, Ann Elin Hess Brønstad, Asbjørn Ersvik og Stein Sættem.
Vil du lese mer om postkort og kortauksjoner kan du for eksempel kikke innom Postkortsidene
Det kan oppnås gode priser for de "riktige" korta. Bare se HER