Medieprosjekt på Rindal skole:
Jobber med Leger Uten Grenser
10. trinn ved Rindal skole jobber for tiden med prosjektet "Glemte kriser". Dette er et medieprosjekt fra Leger Uten Grenser. Elevene skal hjelpe til med å rette folks oppmerksomhet mot de glemte krisene rundt om i verden.
Klassen har jobbet med medieprosjektet i ei uke nå, og skal fortsette med det ut neste uke. I disse to ukene bruker de alle norsk- og samfunnsfagtimene til dette prosjektet. Målet er å få mer fokus på en del av de krisene som ikke får medieoppmerksomhet, og også å tenke litt på hvorfor ikke alt blir omtalt i media. Mange har sannsynligvis allerede mottatt flyers og sett plakater som elevene har hengt opp i forbindelse med dette prosjektet.
Tirsdag denne uka var hele ungdomsskolen med på et foredrag med en feltarbeider, Sara, som fortalte om sine erfaringer gjennom arbeidet i Leger Uten Grenser. Elevene forteller at det var veldig interessant å høre hva feltarbeideren har vært med på. Noen av gruppene har intervjuet Sara i forbindelse med prosjektet.
Lærer Oddrun Husby forteller at elevene er veldig engasjerte og positive i arbeidet. De har valgt mellom 10 av verdens glemte kriser, og endte opp med tre av disse. Det er Flukt i Mexico, fengselshelse i Malawi og dødfødsler. Elevene er nå inndelt i grupper, og hver gruppe jobber med ett av disse prosjektene.
Fotballkamp med "Rindalskjendiser"
Henrik, Karen, Vanja og Joakim jobber med fengselshelse i Malawi. For å sette fokus på sitt tema skal de arrangere en fotballkamp i Rindalshallen torsdag 27. oktober kl 18.30 - 20.30. Lagene blir 10.trinn mot "Rindalskjendiser". Så langt har blant annet både ordfører, rektor og flere lærere sagt ja til å være med, så de har snart hele laget klart.
Elevene i gruppa håper at mange vil komme og se på fotballkampen. - Dette blir veldig gøy!
Det blir gratis inngang på fotballkampen. Elevene i gruppa skal også bake boller og muffins for salg denne kvelden. Inntekten går til Leger Uten Grenser. De forteller at de må vente med matsalg til rett etter kampen. Og de må gjøre det utenfor Rindalshallen, siden de ikke får lov til å selge mat inne i fotballhallen.
F.v. Vanja, Joakim, Henrik og Karen med modellen av et fengsel i Malawi.
De viser fram en modell de har laget, av et fengsel i Malawi. Muffinsene de skal selge skal ligge oppi her, og symbolisere hvor trangt fangene har det i fengselet. Når folk kjøper en muffin symboliserer det at de redder en fange. Sammen med muffinsene skal de dele ut små lapper med informasjon om fangene i Malawi.
Elevene i gruppa synes at dette er mye morsommere enn vanlige skoletimer. De synes at de er mye mer aktive og kreative når de får holde på med denne typen arbeid. De synes også at det er veldig interessant å lære om Leger Uten Grenser.
Lager avis om flukt i Mexico
Emil, Marit, Fredrik, Sigurd og Tobias jobber med flukt i Mexico. De lager en avis. Deres prosjekt handler om at mange forsøker å flykte fra land i Sentral- og Sør-Amerika gjennom Mexico for å komme til USA. Det er en farlig reise.
I avisa skal de skrive litt om Leger Uten Grenser, men hovedmålet er å informere mest mulig om folk som er på flukt i Mexico. De har allerede en del av stoffet til avisa klart. De har kontaktet lokalavisa Driva, for å spørre om de kan få gi ut avisa si som et bilag i Driva. Men de har ikke fått svar enda. De har også vært i kontakt med Media+ i Surnadal, og spurt om de kan sponse trykkekostnadene. De forteller at Media+ var positive, men saken er ikke helt avklart enda.
F.v. Emil, Marit, Fredrik, Sigurd og Tobias lager avis.
Elevene i denne gruppa tror at de kan gjøre en god jobb med å spre informasjon. De liker å jobbe med noe som betyr noe. "Færre dør når flere vet", sier de. De synes at dette prosjektet er meningsfullt, og mye morsommere enn vanlige skoletimer.
Lager podcast om dødfødsler
Jonas, Jo Kim, Malin og Mathea jobber med dødfødsler. De forteller at dette er et problem over hele verden, men mest i Asia og Afrika. De har merket seg at dødfødsler ikke er det samme som barnedødelighet. Et av FNs tusenårsmål er å redusere barnedødeligheten. Men problemet med mange dødfødsler er det få organisasjoner som har tatt tak i. Leger Uten Grenser har satt fokus på dette. Det er unødvendig at så mange barn dør, før og under fødselen, når det er så lite som skal til for at det blir bedre.
Nå ønsker denne gruppa å nå ut til så mange som mulig med informasjon om hvordan man forebygge dødfødsler, og hvordan man kan hjelpe Leger uten Grenser med forebyggende arbeid. De har også merket seg at organisasjonen Leger Uten grenser trenger mange forskjellige folk, ikke bare leger.
Gruppa jobber nå med å lage en podcast. De har blant annet intervjuet feltarbeideren Sara, som holdt foredrag for dem tidligere i uka. Dette blir med i podcasten. De har også fått kontaktinformasjon til ei i Leger Uten Grenser som har jobbet mye med å redusere antall dødfødsler. De har sendt henne en mail og skal stille henne noen spørsmål.
F.v. Jonas, Jo Kim, Malin og Mathea lager podcast.
De fire på denne gruppa synes at dette er et viktig prosjekt. Det er interessant å jobbe med dette, og de får lære om mye som de ikke visste var så alvorlig. Det er så absolutt verdt å bruke noen norsk- og samfunnsfagstimer på dette, synes de. Det er bra å kunne være med og gjøre en forskjell.
Elevene har opprettet flere facebooksider og instagramkontoer i forbindelse med prosjektet:
Instagram:
10glemtekriser
Fluktframexico
Glemte_kriser16
Fengslene_i_malawi
Prisonhealthmalawi
Facebook:
Dødfødsler en glemt krise
Fengselshelse Malawi
Malawi: De glemte fangene