Jobber for lik rett
I forbindelse med Operasjon Dagsverk jobber omtrent 250 elever fra Surnadal vidaregåande skole i solidaritet for ungdom i Argentina, Chile og Peru. Trollheimsporten besøkte en håndfull av elevene som i dag jobbet for lik rett for alle ungdommer.
På sine Facebooksider beskriver Operasjon Dagsverk årets prosjekt slik:
Å kunne bestemme over egen kropp og seksualitet er en menneskerett. I Argentina, Chile og Peru møter ungdom motstand når de krever kunnskap om disse temaene. Mangel på grunnleggende helsetjenester, prevensjon og oppfølgning etter seksuelle overgrep er med på å bryte deres rettigheter. Operasjon Dagsverk og Amnesty International skal sammen med norske elever sørge for at ungdoms stemme blir hørt og sikre deres rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet.
- På skolen har vi snakket om at pengene blant annet kan bidra til et bedre helsetilbud til ungdom, med fokus på blant annet prevensjonsmiddel. Slik kan man forhåpentligvis redusere antall foreldre som egentlig ikke har rukket å bli voksne selv enda, og som ikke har et stabilt miljø for å oppdra et barn, sier Synne Solem.
Synne tilbringer dagen sin på Surnadal Service Senter, eller Esso, på Skei sammen med medeleven Eskil Mogstad. Begge jobber fra før på bensinstasjonen på helg, så arbeidsoppgavene var de allerede godt kjent med.
- Vi har allerede fylt inn varer og ryddet i hyllene så det ser fint ut, og andre dagligdagse gjøremål som å stå for matservering. Vi har for eksempel laget og servert en del burgere og pølser, forteller Synne som er i full sving med å smøre på flere av de populære baguettene de selger på stasjonen.
Eskil hjelper en svært takknemlig eldre dame med å fylle dieseltanken. - Det er bare å spørre, så hjelper vi selvfølgelig, smiler Eskil.
Videre på kulturhuset treffer vi Inga Ragnhild Skogseth og Svanbjørg Reidunn Sogge som bruker dagen på å jobbe for Kulturskulen på Indre Nordmøre, nærmere bestemt dramagruppa. Arbeidsoppgaven innebærer å skrive manus til en forestilling, og målet er å fullføre hele manuset i løpet av dagen. Jentene forteller at et manus på en times forestilling ofte ender på 100 sider, så de har nok å fylle dagen med.
- Vi begynte med å planlegge hva som skulle skje, og nå har vi kommet et godt stykke med skrivingen. Oppsettet av manus er vi godt kjent med etter å ha gått på drama i mange år, og vi har skrevet småsketsjer før. Vi får hjelp og råd fra dramalærer Gerd Ingrid Kvendset (Ingas mor) dersom vi trenger det, forteller jentene som synes oppdraget går veldig bra.
- Vi har hentet inspirasjon fra ungdomskulturen i Surnadal, forteller de. F.v. Svanbjørg Reidunn Sogge og Inga Ragnhild Skogseth.
Duoen begynte å ta dramatimer allerede i 1. og 2. klasse på barneskolen, og er nå i sitt første år på Surnadal vidaregåande skole. Etter omtrent ti år med erfaring fra kulturskolen er det utvilsomt at hobbyen er noe jentene setter høyt, og de innrømmer begge at ambisjonene om å slå igjennom som skuespiller er tilstede. Likevel har de forståelse for at det å komme seg gjennom nåløyet som er en drøm som ytterst få får muligheten til å realisere.
For Intersport Olaf Moen Eftf. AS har det nærmest blitt en tradisjon å støtte Operasjon Dagsverk. På sportsbutikken på AMFI-senteret finner vi Ingebrigt Løfaldli (bildet over), som er i full sving med å gjøre butikken klar for den kommende vintersesongen.
- Jeg har blant annet byttet ut fotballsko med skisko, forteller Ingebrigt.
I tillegg til å støtte et viktig prosjekt, er mange av elevene enige i at det er godt med et avbrekk fra den normale skolehverdagen. I tillegg får man se hvordan en dag i arbeidslivet kan se ut, og er en mulighet for elevene til å vise seg frem og skaffe flere kontakter.
- Jeg hadde lyst til å jobbe på Intersport fordi jeg er veldig sportsinteressert, spesielt fotball. Jeg tror dette kunne ha vært en god sommerjobb, mener Løfaldli.
Jo Kvande Hansen forklarer Ingebrigt hvordan man går frem ved mottak av varer.
Da det var tid for å finne en arbeidsgiver til OD-dagen, var Kristine Holte ute etter å utnytte muligheten til å prøve noe helt nytt og annerledes enn hun var kjent med fra før. Valget falt dermed på Midtigrenda Barnehage, hvor Kristine fikk erfare en annerledes dag med mange nye inntrykk.
- Det har virkelig vært kjempetrivelig! Dagen har vært morsom, og tiden har gått raskere enn skoledagene gjør, forteller Kristine, og innrømmer i likhet med de andre at det kan være helt greit med et avbrekk fra skolebenken av og til.
Kristine Holte