Interkommunal barneverntjeneste
På felles kommunestyremøte for Rindal, Surnadal og Halsa i dag holdt enhetsleder Jens Tore Eggum en orientering om den interkommunale barneverntjenesten.
Den interkommunale barneverntjenesten i Surnadal, Rindal og Halsa har 12 tilsatte i 10,7 årsverk. De har faste kontordager i Halsa og Rindal.
Det er nylig gjennomført en del endringer i organiseringen. Agdenesmodellen ble innført fra 01.09.2013. Det er en ny økonomisk fordelingsnøkkel, og hjemmekonsulent inngår i avtalen.
Det drives forebyggende og tverrfaglig samarbeid, bl.a. gjennom barnehagene og BUP.
Det er et arbeid på gang mht felles barnevernvakt. Her er det mest aktuelt å knytte seg opp mot Trondheim.
Fra 1. februar er det kommunene som har ansvar for organisering av tilsyn med barn i fosterhjem.
Regnskapet viser at det er brukt 1,1 mill kroner mer enn budsjettert i 2013. Dette skyldes flere plasseringer av barn i fosterhjem og institusjoner.
Enhetsleder Jens Tore Eggum orienterte politikerne om den interkommunale barneverntjenesten
Etter orienteringa ble det åpnet for spørsmål. Ola Rognskog, ordfører i Halsa, sa at han har inntrykk av at den felles barnevernstjenesten fungerer godt.
Ragnar Halle (Surnadal Sp) etterlyste mer forebyggende arbeid. Han spurte om det er noe politikerne kan gjøre for å forebygge de økende tallene av barn i fosterhjem og institusjoner.
Surnadalsordfører Mons Otnes presiserte at man ikke skal få ned disse talla bare for å få få en finere statistikk! Det viktigste er å tenke på de som er berørt og trenger hjelp. Forebyggende arbeid er viktig her. Barnevertjenesten er heller er ikke der for å ta barna fra folk, men er der for å hjelpe. Vi må alle tørre å varsle, og tørre å si fra!
Barnevernet i Surnadal, Rindal og Halsa har også ansatte som jobber med folk i heimen, sa enhetslederen. Disse jobber også utenfor vanlig arbeidstid. Dette er noe man har god erfaring med.
Det ble også en kort diskusjon omkring bruk av sosiale media i barnevernssaker.