Tor Ålbu_1024x632

... under sildballfestivalen i Rindal

Interessant om å finne slekt...

- Start med det nære og ta utgangspunkt i det, sa Tor Ålbu da han kåserte og holdt foredrag over å finne slekt og slektsforsking under sildallfestivalen i Attanova Rindalshuset i dag. Rundt 30 hadde funnet vegen og viste stor interesse for temaet. Ålbu viste de store digitale mulighetene som har kommet de siste åra, der bygdebøker og folketellinger med mye meir og mye informasjon er scannet inn.

Tor Ålbu_715x441.jpgTor Ålbu holdt er detaljert og interessant kåseri, der han svarte på mye av det en er nødt til finne fram til, skal en komme videre.

Start med det nære
- Det er viktig å starte med det nære - foreldre, onkler og tanter, beste- og oldeforeldre, fjerne slektninger, naboer og andre kjente, sa han.

I fjor holdt han et seminar som et kurs om gotisk skrift en heil dag, så det er svært mye informasjon å øse av.

Namn viktig og vanskelig
- Hva skal en så spørre om? Namn er viktig og vanskelig. Han viste til at vår namnelov ikke kom før i 1923. - Samtidig er det små ting som fører en videre. Men er ikke namna skrevet bokstavrett, kan det bli vanskelig å finne folk, sa han og viste til bygdebøkene som en av de viktigste kildene.

- De som er scannet inn og lagt ut finner du på Nasjonalbiblioteket (nb.no), sa Tor Ålbu og viste fram fleire eksempel på hvordan du søker og finner folk.

- Det er i bygdebøkene du finner skjelletet, sa han og viste i tillegg til www.disnorge.no. Lokalt er Slektsforum for Indre Nordmøre et godt utgangspunkt. Du finner dem på Trollheimsporten.

Mange digitale kilder og folketellingene
- For å komme lenger må nyere kilder til. De finner du her på Arkivverket, fortalte han. - I Norge er det fritt fram å leite i denne kilden. Slik er det ikke alle plasser. Det er ofte en må betale. Her finner du folketellinger, kirkebøker, skifter og matrikler, blant anna, sa han og understreket at disse kildene er alfa og omega for en som leiter etter slekta si langt tilbake.

Tor Ålbu viste fram alle folketellingene (1801, 1865, 1875, 1885, 1891, 1900 og 1910) som eksisterte. - Det er sperrefrist på disse på minst 80 år, sa han og såg særlig på den siste tellinga fra 1910 med eksempel på søk. - Har en ikke korrekt namn, kan det bli vanskelig, fortalte han og anbefalte å begrense søkene mye. Ålbu viste et eksempel på at det i 1910 var 39 Ole Olsen i Surnadal.

Viste eksempler
Han viste et anna eksempel fra Aune og tellinga i 1801, da Rindal var en del av Surnadal. - Den gangen var det mye folk på Aune og nemnte Hans Hyldbakk som langt fra hadde fått med seg alle. - Men han hadde heller ikke tilgang eller oversikt på alle tellingene. Derfor var det mye som ikke kom med, sa Tor Ålbu.

Etterpå viste han eksempel fra kirkebøkene, der det viktige var døpte, konfirmerte, ektevidde og begravelse. Han gikk detaljert inn på fleire eksempler og fortalte historier - utrolig interessant og spennende. -Det var ofte mye som ble gjort, ikke alltid like korrekt i kirkebøkene. Mange kunne betale for at mora skulle oppgi en annen far, fortalte han.

Til slutt kom han litt inn på gotisk skrift, som du finner i eldre kilder. - Der driver jeg sjøl nå og ser på synderegisteret - som i dette tilfellet er leiermål.

Å komme inn på alle detaljer her er umulig!