Innveno har aldri hatt større pågang: – Setter utrolig stor pris på den tilliten vi får
Etter en stødig, gradvis økning over tid, har oppdragsmengden til Innveno eskalert voldsomt så langt i 2020. Med rundt 40 aktive prosjekter, engasjerer de seg i alt fra oppstart av nytt fagskolestudie og ny digitaliseringslab, til nyskapende bruk av tre og kampen for 24-meters modulvogntog på fylkesveg 65.
Ingressfoto: Håkon Fredriksen (f.v.), Mari Bøe, Ole Kristian Simensen, Vegar Skei, Iren Sæterbø og Magne Løfaldli.
– Uten bedriftene og gode prosjekter hadde vi vært arbeidsløse. Det er en stor ære å få jobbe for bedrifter som tenker utvikling og innovasjon.
Ordene tilhører daglig leder i Innveno, Magne Løfaldli. Han er glad for at han og kollegaene får være med på å påvirke bedrifter i den retningen.
Og Innvenos påvirkningskraft, og involvering i prosjekter, har nok aldri vært større. Det er ikke langt unna at antallet aktive prosjekter de er part i har doblet seg i løpet av de to siste årene.
– Det har gått jevnt oppover, men nå i 2020 har det virkelig tatt av, sier Iren Sæterbø, som med glimt i øyet kommer med en klar beskjed til daglig leder Løfaldli:
– Nå må du roe deg litt ned, og ikke skaffe oss flere prosjekter.
Løfaldli ler, og svarer:
– Ja, nå har det altså blitt slik at jeg får beskjed om å slutte å selge inn prosjekt.
Innvenos mange prosjekter varierer i både bransje og omfang. De jobber sammen tett opp mot alt fra enkeltmannsprosjekt, gründere og deres ideer, til store internasjonale prosjekter - blant annet en kanadisk bedrift.
Så langt i 2020 ser de også en trend i at de får forespørsler fra et mye større geografisk område.
– Nå har vi bedrifter fra Molde til Trondheim, og bare i Trondheim alene har vi fire aktive prosjekter, sier Løfaldli.
Han forteller at to av bedriftene Innveno jobber med i Trondheim, har planer om å flytte en stor del av virksomheten sin til vår region. Dette skyldes i stor grad at distriktet har et godt næringslivs- og industrimiljø, tror Løfaldli, og legger til:
– I tillegg har arbeidsfolk herfra rykte på seg for å være seriøse, dyktige og stabile.
Løfaldli innrømmer at det er stas at pågangen av nye prosjekter er så stor.
Han peker på medarbeiderne Iren Sæterbø, Håkon Fredriksen, Mari Bøe, Vegar Skei og Ole Kristian Simensen som viktige for den positive utviklingen, og legger til:
– Myndighetenes råd om å bytte ut reise- og møteaktivitet med digitale samlinger og møter gjør jo at vi ikke har fått reist rundt den siste tida. Da blir det jo en del mer tid til salgsaktivitet og oppstart av nye prosjekter.
– Kan slå positivt ut for sysselsettinga i regionen
Innveno-gjengen er samstemte i at bruken av det digitale møteverktøyet Microsoft Teams har gjort hverdagen mer effektiv.
– Vi bruker jo nesten ikke tid på reise nå. Den tida man tidligere brukte til å kjøre til og fra Trondheim, for eksempel, kan man nå bruke til å sitte på kontoret og jobbe med prosjekter, sier Iren Sæterbø.
Hun får støtte av Håkon Fredriksen:
– Vi har hatt enormt mye aktivitet på Teams, og ser at møtene er mye mer effektive. Man mister selvfølgelig også noe når alt skjer digitalt, men når man er i en allerede oppstartet prosess mister man ikke så mye, synes jeg.
– Det å bli kjent med folk får man ikke gjennom digitale møter, og man mister småpraten. Det man får gjort, og kanskje mer effektivt enn før, er å avklare ting, oppsummere og sette nye mål, sier Løfaldli.
Han forteller at flere av Innvenos nye prosjekter kan slå positivt ut for sysselsettinga i regionen.
– Ja, hvis det vi ser i horisonten nå lykkes, vil det bidra til en økning av arbeidsplasser i distriktet. Samtidig er det alltid slik at man ikke kan regne med å lykkes med alt. Vi må tåle at en del prosjekter vi er inne i allerede i en tidlig fase, ikke alltid går så bra som vi trodde. Det som er sikkert er imidlertid at hvis man ikke prøver, lykkes man i hvert fall ikke.
– Det er nettopp det slike utviklingsprosjekter handler om - å avklare hva man skal satse videre på, og hvilke ideer man skal legge vekk, sier Håkon Fredriksen.
Håkon Fredriksen (f.v.), Mari Bøe, Ole Kristian Simensen, Vegar Skei, Iren Sæterbø og Magne Løfaldli.
Gir bedrifter mulighet til å teste automatisering
Innveno er med i det regionale samarbeidsprosjektet Woodworks! Cluster, som strekker seg fra Namsos til Nordmøre. Woodworks! Cluster har fokus på innovativ bruk av tre, effektivisering, digitalisering og robotisering.
Rent konkret skal Innveno og resten av nettverket blant annet jobbe for å kutte fordyrende mellomledd i byggebransjen, og la unge bygge bærekraftige boliger til lavere pris enn i dagens marked.
Løfaldli er en av to innleide prosjektledere for Woodworks! Cluster sin prosjektgruppe for bygg, og han tror Innvenos deltakelse i det regionale samarbeidet har åpnet nye muligheter og ført til konkrete oppdrag.
Pipelife, Talgø MøreTre og Innveno har nå fått selskap av El-Watch som medlem i Woodworks! Cluster.
– Det gir store muligheter, både for dem og de andre Woodworks-medlemmene, til å komme seg inn i konkrete utviklingsprosjekter innen sensorikk og lignende, sier Løfaldli.
Og den digitale utviklinga står sentralt for Innveno og i mange av deres prosjekter.
Vegar Skei og Ole Kristian Simensen jobber nå med digitalisering av hus, på oppdrag for en landsdekkende kunde. I tillegg har bedriften kommet langt i en prosess for å etablere digitale utviklingslaber i samarbeid med Proneo i Verdal.
– Planen er å etablere én lab i Surnadal og én i Verdal. Denne ideen kom direkte fra medlemmene i et av nettverkene våre, IN2innovation, sier Løfaldli.
De nye labene skal gi bedriftene mulighet til å teste hvordan automatisering og digitalisering fungerer i praksis.
– Det har vært en høy grad av sentralisering innen dette feltet, men nå lages det utviklingssenter også utenfor de store byene. Det er veldig interessant, fordi det gir bedriftene muligheten til å teste og prøve digitale og automatiserte løsninger, i stedet for å bare høre fine ord, sier Løfaldli, som håper å ha etablert konkrete elementer av labprosjektet i løpet av 2020.
De nye utviklingslabene skal være en forlenget arm av Sintef Manufactoring på Raufoss, mens Innveno også har hatt et godt samarbeid med Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad.
Også NTNU i Trondheim er en god samarbeidspartner for Innveno.
– De er en viktig kompetansepartner for oss, og den gode kontakten vi har med dem blir lagt merke til i vårt miljø, sier Løfaldli.
Starter deltidsstudiet "Digitale industrier"
Det er nå klart at Innveno i samarbeid med blant andre Fagskolen i Kristiansund i høst starter opp en fagskolepilot. Studiet heter «Digitale industrier», og er rettet mot folk som har fagbrev eller minst fem års relevant yrkespraksis.
Oppstart er 25. august, og online-deltidsstudiet består av 15 digitale samlinger, med fokus på oppgaveløsning og analyse av bedriften man jobber i, og hvilke muligheter den har.
– Målgruppa er fagarbeidere i jobb, og dette fagskoletilbudet skal være relevant for den jobben man har i dag, sier Håkon Fredriksen.
Han har også koordinert arbeidet med en høringsuttalelse om modulvogntog, som IN2innovation-nettverket har utarbeidet sammen med næringsforeninger og næringsforum i Surnadal, Rindal og Sunndal.
– Det handler om muligheten til å ha 24-meters vogntog på veiene våre, og i Møre og Romsdal snudde fylkestinget en negativ innstilling til et positivt vedtak. Og fylkesveg 65 ble nevnt spesifikt som eksempel i vedtaket, sier Fredriksen, og fortsetter:
– Vi er glade for at politikerne i Møre og Romsdal lyttet til næringslivet. Vi gjorde den samme jobben i Trøndelag, men selv om vedtaket ble moderert litt i forhold til den negative innstillinga, ble vedtaket der fortsatt negativt. Det er vi skuffa over.
Et annet prosjekt Innveno er aktivt med i, er bygging av Midt-Norge Travpark på Fannrem.
– Her må vi takke for stor velvilje fra Innovasjon Norge, som støtter prosjektet fordi det skal utvikles og bygges banebrytende arkitektur i tre. Det skal faktisk bli såpass revolusjonerende at det skal vises prospekt av det på en stor internasjonal messe i 2022, sier en over snittet travinteressert Magne Løfaldli, som med et smil om munnen innrømmer at han i dette prosjektet både nok har både Innveno-hatten og travhjelmen på.
Slik ser den ut, presentasjonen av det nye, digitale deltidsstudiet Innveno er med på å starte opp.
Innveno er medlem av Trollheimsporten.