Hele gjengen

Innovativt ved Rindal Helsetun

Demensavdelingen ved Rindal Helsetun er først ut i Norge med å bruke lys til behandling av demente. Lysene ble montert i fjor sommer, og torsdag var representanter fra leverandøren Glamox, samt montør til stede for å foreta den offisielle igangsettingen.

Bildet over: F.v: Tormod Folstad fra firmaet Vintervoll har montert lysene, Anne Kari Brødreskift, Lars-Fredrik Forberg og Øystein Espnes fra Glamox, Aud Helgetun og Ragnhild Stavne Bolme fra Rindal demensforening.  

Anne Kari Brødreskift, sykepleier ved demensavdelingen, leste om Kalfaret sykehjem i Bergen der dette er et forskningsprosjekt, og mente det måtte være en god ide til demensavdelingen i Rindal. Med midler etter bisettelsen av Jon Langli, og Rindal demensforening, ble dette en realitet. I tillegg har Rindal kommune betalt monteringen av lysene. Rindal Helsetun ble da pionerer, som første helsetun i Norge med en kommersiell installasjon av "Human Centric Lightning"; menneskeorientert belysning.

Lars-Fredrik Forberg fra Glamox forklarer at eldre ofte har nedsatt syn, og at mindre lys treffer netthinnen. De anbefalte lysnivåene er høyere enn hos yngre mennesker med normalt syn. Lys kontrollerer vår biologiske klokke, og påvirker døgnrytme, motivasjon, konsentrasjon, produktivitet, humør, søvn, velvære og aktivitetsnivå. Lyset styrer også vår kortisol- og serotoninbalanse, og dermed vårt stress- og lykkenivå. Lysterapi kan ha en positiv effekt på søvnmønsteret til personer med demens og bipolare lidelser. Undersøkelser viser at søvneffektiviteten øker ved bruk av lysterapi, og at depresjon og agitasjon blir betydelig redusert. Mentalt og fysisk velvære kan også bli forbedret, og bruken av sovemidler kan reduseres. Lysterapien kan også ha fordeler hos de ansatte ved avdelingen, da den blant annet kan motvirke søvnløshet og forbedre generell velvære.

Armaturene ved demensavdelingen i Rindal har kaldhvitt og varmhvitt lys. Kaldhvit lyseksponering må være nøye tidsbestemt, og det kaldhvite lyset, som skal kopiere dagslyseffekten/soloppgang, skal derfor brukes fra kl. 9 - 18, mens det varmhvite, som skal simulere solnedgang, skal brukes etter kl. 18. 

Lars-Fredrik Forberg fra Glamox spår at dette er standard innen 5 år. 

- Min mening er at ingen nye bygg blir bygd uten denne løsningen. Rindal Helsetun er svært innovative som tar i bruk dette allerede nå, sier Forberg.

Anne Kari og Ester i kaldt lys.jpg

Anne Kari og Ester i varmt lys.jpg
Det er vanskelig å fange effekten av lyset på kamera, men disse damene er på det øverste bildet fotografert i det kaldhvite lyset, og i det varmhvite lyset på det nederste bildet. F.v: Anne Kari Brødreskift og Ester Landsem.