Rindal kommune digitaliserer:
IKT i barnehagene
Digitalisering kommer for fullt, også i barnehagene. Alle barnehagene i Rindal har en storskjerm med touch-funksjon, som kan brukes som interaktiv tavle. Skjermen kobles til en PC. Barna kan f.eks. tegne på skjermen, eller bruke ulike læringsprogrammer.
Styrer Randi Folden ved Øvre Rindal barnehage forteller at de har hatt en slik storskjerm på storbarnsavdelinga Ruten i over et år nå. Alle barnehagene i Rindal har en slik storskjerm. I tillegg brukes andre digitale hjelpemidler som iPader, digitale kamera og telefoner i barnehagehverdagen.
Alle barnehagene i Rindal har en slik storskjerm/interaktiv tavle
Rindal kommune har en egen IKT-plan for barnehagene. Her står det bl.a.:
Barnehagen er en del av utdanningsløpet og i sentrale føringer er det krav om at barna skal ha en viss digital kompetanse til skolestart. Det er derfor forventninger og krav i samfunnet til at barnehagen skal bruke digitale verktøy i både pedagogisk og administrativ sammenheng.
Barnehagen må legge til rette for at hvert enkelt barn blir så godt rustet som mulig til å møte samfunnet også når det gjelder den digitale verden.
Med tanke på sosial utjevning spiller barnehagen også en rolle.
Mål for arbeid med barna:
Bruke IKT i naturlige sammenhenger i barnehagen
Sikre sosial utjevning, alle lærer et minimum og har digitale opplevelser som andre barn
Bruke IKT til Smart læring, til leik og opplevelser for alle barn
Tegning på interaktiv skjerm (Foto: barnehagen)
Lek og læring på iPad (Foto: Barnehagen)
Animasjonsfilmog musikkvideo
Barna i barnehagen kan bruke storskjermen til å tegne, f.eks. kort til foreldrene. Når man tegner på skjermen kan man skrive ut tegningen med en gang. I tillegg brukes ulike lek-/læringsprogrammer. Storskjermen kan også brukes til å vise film. På fredag var det førskolegruppa som fikk vise sin selvlagede animasjonsfilm om bukkene Bruse til alle de andre barna i barnehagen.
Hanne Iren Bolme forteller hvordan de går fram for å lage animasjonsfilm. De begynner med å vise barna animasjonsfilm som andre barn har laget. Så bestemmer de hvilken historie de vil fortelle, og snakker litt om hvordan det skal gjøre det. Neste skritt er å tegne bakgrunnen på et stort ark. For å ta bilder brukes iPader og en egen app. Figurene flyttes litt og litt for hvert bilde. På iPaden kan man hele tiden se hvordan figurene var plasser på forrige bilde. Til slutt legger man på stemmene. I år er det fem førskolebarn, og det passet bra med historien om bukkene Bruse. Alle fikk en stemme hver - En forteller, ett troll og tre bukker.
Hele barnehagen var invitert til å se på anmasjonsfilmen med bukkene Bruse, som førskolegruppa har laget.
Tidligere har de laget musikkvideo med 4-åringene. Da fikk barna velge en sang. De fikk se på den originale musikkvideoen, og så bestemme hvordan de ville danse og hva de ville gjøre i videoen. Til slutt kunne de se videoen på storskjerm.
Digitale hjelpemidler til utforsking, lek og læring
Randi Folden forteller at storskjermen brukes til utforsking, lek og læring. Eksempler på dette kan være kunst, kultur, kreativitet og språk. At ting gjøres mer visuelt kan gjøre læringa enklere. Slik er det også med andre digitale hjelpemidler som barnehagene bruker. De kan f.eks. ta med seg en iPad på tur, de kan ta bilder med den i naturen, eller de kan filme. Nå de kommer tilbake til barnehagen kan de se på bilder og film og snakke om det de har sett. De kan også søke opp informasjon om ting de har sett på nett.
Personalet i barnehagene har vært på kurs for å lære mer om mulighetene med storskjerm og iPad. Randi Folden forteller at barnehagene i Rindal samarbeider. De har kurs sammen og lærer av hverandre.