Ikke fornøyd med at distriktene taper penger
Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) er ikke fornøyd med at Surnadal kommune taper penger med det nye inntektssystemet som regjeringen har innført. Det er i distriktene verdiskapingen skjer, så det er ikke rett at distriktene blir taperne, mener hun.
Ordfører Lilly Gunn Nyheim sier at kommunen fikk et varsel om det nye inntektssystemet i forrige uke, men tallene har kommet denne uka. Det hele er nok ikke helt avklart enda, men tendensen er at de store byene får mer, og små kommuner taper. Unntakene er små kommuner med svært store avstander, og øykommuner. Halsa og Smøla, for eksempel, vil få mer penger fra Staten i det nye inntektssystemet. Mens Rindal og Surnadal er tapere.
- Surnadal kommune taper 1.794.000 kr. Mange andre kommuner på Nordmøre taper også. Det er vi ikke glade for. Vi vil jo at det skal bo folk i hele landet, sier Nyheim.
Frivilling eller ufrivillig alene?
Hun forklarer at det fortsatt er mye usikkerhet rundt hvordan inntektssystemet slår ut, og hvordan tallene beregnes. Hva vil det si å være frivillig alene? Og hva er ufrivillig alene? Om Surnadal ønsker sammenslåing med Rindal og Halsa, og Rindal og Halsa sier nei, er Surnadal da frivillig eller ufrivillig alene, undrer ordføreren. Det kommer jo an på definisjonen.
På samme måte er det uklart hvordan store avstander beregnes, er det langs offentlig veg eller i luftlinjer? Avstandene slår jo positivt ut for Halsa, men ikke for Surnadal og Rindal.
- Det er det mest tettbygde kommunene som tjener på dette. Oslo vil få 160 millioner mer, sier Nyheim.
I dagens inntektssystem er basistilskuddet like stort for alle kommuner. Dette skal nå endres. I det nye inntektssystemet går det blant annet på folketetthet, og det gjør at de store byene får mer enn før.
- Dette er sentraliseringspolitikk, uten tvil. Nå er det pisken som er framme for å tvinge kommunene til å slå seg sammen, slik føler jeg det, sier Nyheim. - Det virker nesten som om reglene er laget så kompliserte at det ikke skal gå an å finne ut av det. Men det klarer vi jo.
Burde brukt gulrøtter i stedet
Ordføreren forsikrer at Surnadal fortsatt skal klare å drive godt, med gode tjenester, slik at innbyggerne har det bra. Hun mener at hele kommunereformprosessen har gått alt for fort, og at ting skjer i feil rekkefølge. Det skulle vært folkeavstemning samtidig i alle kommuner, og like tidsfrister for alle.
- Jeg tror at Sanner og co kanskje blir litt nervøse når de nå ser hvor mange kommuner som sier nei. Regjeringen burde brukt gulrøtter i stedet, og gitt oss mye mer tid. Dette rår vi jo ikke over. Men vi skal fortsette å påvirke for å få til endringer.
Ordføreren er slett ikke fornøyd med at småkommunene taper penger. Det er jo i distriktene verdiskapingen skjer, og da er det ikke riktig at distriktene taper penger, mener hun.
- Men vi skal selvsagt jobbe for å endre inntektssystemet, og reversere mye av dette som regjeringen har innført. Og det skal vi klare med et regjeringsskifte ved neste Stortingsvalg, sier Lilly Gunn Nyheim.
Arkivfoto