Line Flåtten 7 crop

Ikke et personlig nederlag

Valgresultatet i Rindal viste et tydelig flertall til de rødgrønne. Line Flåtten synes det er trist at det ikke lot seg gjøre å få til et rødgrønt samarbeid. Hun fikk mange personstemmer, og føler at hun har tillit blant folket. Det at hun tapte kampen om ordførervervet tar hun ikke som et personlig nederlag.


Line Flåtten var Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Rindal i kommunevalget. Valgresultatet I Rindal viste nesten 85% oppslutning om de rødgrønne.

– Jeg er kjempefornøyd med valgresultatet! Arbeiderpartiet har fått inn 7 representanter i kommunestyret, og vi er veldig motivert for å ta fatt på en ny runde. De nye er også motivert. Jeg tror de gleder seg i til å komme i gang, sier Flåtten.

Som kjent tapte Arbeiderpartiet kampen om ordførerklubba da Senterpartiet og Høyre i Rindal ble enige om en avtale tirsdag kveld. Senterpartiet får ordføreren og Høyre får varaordføreren.


Ikke et personlig nederlag


Line Flåtten er en av dem som fikk flest personstemmer og slengere i kommunevalget.

– Jeg er takknemlig for hver stemme. Jeg føler absolutt at jeg har tillit blant folket, sier hun.

Arbeiderpartiet var tett oppunder Senterpartiet i valget. Det var ikke mange stemmer som skilte og begge partiene har fått like mange representanter i det nye kommunestyret.

– Det er veldig synd for Arbeiderpartiet at vi ikke fikk ordføreren. Vi gjorde jo et veldig godt valg, og hadde stor framgang, sier hun. – Men det er ikke noe stort tap for meg personlig. Jeg stortrives i den jobben jeg har.

Line Flåtten er jurist, og arbeider innenfor byutvikling i Trondheim kommune.

– Jeg er veldig glad i Trondheim, selv om den ikke ligger hjertet så nær som Rindal gjør. Det er svært interessant å få fortsette å jobbe med utviklingen av Trondheim fremover, og særlig med tanke på den veksten Trondheim er spådd. Også er jeg jo så heldig at jeg fortsatt får jobbe  i et av landets beste fagmiljøer innenfor plan- og bygningsretten.


Kampen om ordførerklubba


Line Flåtten påpeker at nesten 85% av velgerne i Rindal stemte rødgrønt, og mener at det ville vært i tråd med velgernes ønske å prøve få til et rødgrønt samarbeid. Men saken ble altså avgjort av Senterpartiet og Høyre allerede tirsdag kveld.

– Jeg var i dialog med Senterpartiet tidlig på tirsdag, og hadde avtalt et møte med dem onsdag kveld, forteller hun. – For oss var det naturlig å ta en prat med alle partiene. Det var tilfeldig at vi pratet med Høyre først.

Line Flåtten forteller at Arbeiderpartiets forhandlinger med Høyre på tirsdag ikke førte fram. Hun er svært bevisst på at Høyre hadde bare 11% av stemmene i Rindal, mot Arbeiderpartiets 40,8%. Det er viktig for henne selv, og resten av Arbeiderpartiets representanter, at de er valgt inn på bakgrunn av Arbeiderpartiet sin politikk. Derfor var det ikke naturlig å gi fra seg så mye makt at deres politikk måtte vike.

Hun synes det blir litt feil at Høyre nå har fått gjennomslag for så mange av sine krav.

– Vi må huske at det var bare en liten del av velgerne i Rindal som stemte for Høyre sin politikk, påpeker hun.


Tilbakegang for Senterpartiet


Senterpartiet gjorde et svært godt valg i Rindal for fire år siden, og har hatt rent flertall i kommunestyret i den siste perioden. I høstens valg hadde Senterpartiet en tilbakegang på 15,6%, og gikk dermed ned til 43,3%.

– Jeg legger merke til at ordføreren sier at Senterpartiet måtte forvente en nedgang i stemmetallene, siden de gjorde et så bra valg sist, sier Flåtten – Men de har mistet veldig mange stemmer. Det må jo tyde på at Senterpartiet ikke har gjort en så god jobb som velgerne forventet.


Fokus på kommunens økonomi


Arbeiderpartiet i Rindal vil jobbe for at Rindal fortsatt skal være en av landets beste kommuner å bo i. Det mener de også at kommunen har forutsetninger for. Line Flåtten synes det er viktig at kommunen ikke tar opp mer lån nå. Hun ønsker økt fokus på pleie og omsorg, og mener at den neste utbyggingen i kommunens regi må være på Helsetunet. Hun er redd for at innsparingene vil føre til økt bekymring og uro i kommunen.

– Jeg er også opptatt av å fortsatt jobbe mot uønsket deltid. Vi må arbeide for at de ansatte kan få de stillingene de ønsker.


Nødvendig å innføre eiendomsskatt


Når det gjelder eiendomsskatt forstår hun bekymringene fra næringslivet, og bekymringene for Rindal som hyttekommune. Eiendomsskatten blir jo ikke avpasset etter folks betalingsevne.

– Vi vil jo ha folk hit til kommunen, og innføringen av eiendomsskatt er ikke nødvendigvis det beste grepet i så måte. Men jeg tror ikke at vi kunne klart å dekke inn underskuddene på noe annet vis. Jeg betaler heller eiendomsskatt enn å forta økte innsparinger innenfor skole, barnehage og helse, slår hun fast.

Line Flåtten har uttalt at Rindal kommune har en «skakkjørt økonomi». Hun føler at dette har blitt et begrep i bygda, selv om det ikke var det som var meningen.

Hun trekker fram et vedtak om Rindal Vest fra 2011, som innebar at man skulle selge sju leiligheter før byggingen ble igangsatt. Meningen med dette var å teste markedet på forhånd.

– Personlig er jeg usikker på om det er rett at kommunen skal gå inn i slike prosjekter, sier hun.

Ofte kan det se ut som private utbyggere har mer kontroll på økonomien i prosjekter som dette, og er flinkere til å unngå overskridelser.


Vridning i fylkesspørsmålet


Det nye synet på søknaden om overflytting til Trøndelag er noe hun har følt på en stund. I november gjorde kommunestyret vedtak om å forberede en søknad om overflytting til Trøndelag. Det kom ingen reaksjoner på dette. I april ble det arrangert et folkemøte om kommunereformen, der fylkesgrensa ikke var nevnt. Line Flåtten forteller at hun følte at folket var enig med politikerne. I mai gjorde kommunestyret derfor et enstemmig vedtak om å søke overflytting til Trøndelag.

– Men Departementet var ikke begeistret for en slik søknad midt i kommunereformprosessen. Fylkesmennene var kritiske til den prosessen som ble gjennomført i kommunen vår og administrasjonen i Rindal kommune prøvde nok å holde oss litt igjen, fordi saken ikke var godt nok utredet, sier hun.

Etter hvert kom det tydelige signaler på at folket ikke hadde blitt hørt i denne saken. Da kom Arbeiderpartiet fram til at det var best å prøve å skille de to prosessene.

– Det viktigste for meg er at rindalingene føler at folket er med på det vi gjør, og at alle får være med og si sin mening, sier Line Flåtten.


Ny kommunestyregruppe


Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre har fått med nye folk i kommunestyregruppene sine etter valget.

– Jeg er først og fremst positiv til det. Det er fint at det har kommet med så mange nye folk, for det er alltid bra med nye øyne. Samtidig ser jeg at det kan bli krevende, når vi nå skal rett på budsjettbehandlingen. Det vil kreve enda mer av oss som har vært med før. Vi har store økonomiske utfordringer, så vi må prøve å være positive og hjelpe hverandre, sier Line Flåtten. – Det blir spennende. Jeg tror i alle fall at det blir en fin kommunestyregruppe, både for Arbeiderpartiet og for hele kommunestyret som helhet.