Ikke en dråpe i sikte
På tross av at det har falt noen få regndråper i Rindal og Surnadal mandag, regnes dette ikke som betydelig nedbør og skogbrannfaren er ikke redusert. - Det er forsvinnende lite, så det er i praksis like tørt i jorda, sier vara-brannsjef i Rindal Steinar Landsem.
Dalføret har vært vitne til flere skogbranner den siste tiden, fra storbrann i Romundstadbygda 22. mai til lyngbrann på Flesa og skogbrann i Todalen i helga. Lyngbrannen på Flesa (bildet over og nedenfor), som det ble meldt om fredag, blusset opp igjen lørdag morgen. Begge gangene var brannen udramatisk og kom raskt under kontroll, men viser viktigheten av at man fortsatt forholder seg til totalforbudet mot åpen ild.
Det er fortsatt meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt. Ikke en dråpe er i sikte på langtidsvarselet, og totalforbudet vedvarer inntil det kommer betydelige mengder nedbør og skogbrannindeksen senkes. Det gjelder til det kommer offisiell melding om opphevelse av forbudet, som annonseres på kommunenes hjemmesider.
Fra generelt til totalt
Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud i skog og mark, men det er da enkelte unntak slik som for små kaffebål, bål på tilrettelagte bålplasser og lignende.
- Når det nå innføres et totalforbud er det disse unntakene som faller bort og det blir dermed forbudt å gjøre opp all ild i og i nærheten av skog og mark. Risikoen for å starte en brann blir rett og slett for stor. Dette gjelder også bruk av for eksempel engangsgriller. Man kan fortsatt grille hjemme i sin egen hage så lenge det skjer på en forsvarlig måte, for eksempel ved bruk av gassgrill, sier Alf Magne Smørholm, brannsjef i Molde brann- og redningstjeneste i en pressemelding i forrige uke.
Vara-brannsjef i Rindal Steinar Landsem mener folk flest er opptatt av å overholde forbudet og vise hensyn:
- Mange har ringt oss og spurt om grilling, sier han til Trollheimsporten.
Begge foto fra Flesa: Norunn Holten.