tp_leserinnlegg

Leserinnlegg:

Hvordan kan din kommune bli mer demensvennlig?

Mennesker som har demens kan få en bedre hverdag dersom hver enkelt av oss bidrar med forståelse, respekt og støtte. Over 70 000 mennesker har demens i Norge, og mange kunnevært mer aktive og selvhjulpne, dersom samfunnet blir bedre lagt til rette.

Nasjonalforeningen - demensaksjonen.jpg

De fleste demenssykdommene, som Alzheimer, utvikler seg gradvis. De første årene er symptomene ikke så begrensende, men etter hvert vil de fleste få problemer hukommelse, språk og orienteringsevne. Da betyr forståelse og litt assistanse mye, i forbindelse med mange av dagliglivets aktiviteter.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. For et drøyt år siden ga det norske folk over 200 millioner kroner til vårt arbeid med demens. Med disse midlene har vi satt i gang forskning for å få mer kunnskap om hvordan demenssykdommene kan bekjempes, vi skolerer frivillige som vil gjøre en innsats som aktivitetsvenner, våre lokallag arrangerer en rekke aktiviteter og trivselstiltak, og vi sprer informasjon til pårørende og personer med demens.

Nå lanserer vi også kampanjen for et mer demensvennlig samfunn. Målet med kampanjen er at mennesker med demens skal møte forståelse, respekt og støtte fra de gruppene i befolkningen som de trenger hjelp fra. Det gjelder deg som står i kassa i nærbutikken, deg som kjører buss, jobber på bibliotek eller på kommunens servicetorg.

Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsker at personell i offentlig og privat servicenæring skal få opplæring i hvordan de best mulig kan møte mennesker med demens. Derfor inviterer vi alle norske kommuner til å bli med i vår dugnad for et mer demensvennlig samfunn. De første kommunene er allerede med, og målet er at alle norske kommuner skal beslutte å bli mer demensvennlig.

I løpet av de neste tiårene vil antallet som har en demenssykdom fordobles. De fleste bor hjemme og vil klare seg mye bedre og få bedre livskvalitet dersom vi alle gjør vårt for gi litt hjelp i hverdagen.

Nasjonalforeningen for folkehelsen bidrar med kunnskap og kampanjemateriell. Vi inviterer kommunene til å gjøre en avtale med oss og ta kunnskapen i bruk.


Av Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen