Leserinnlegg _150x150

Hvordan drepe all lyst til frivillig arbeid?

HVORDAN DREPE ALL LØYST TIL FRIVILLIG ARBEID?Sanitetskløver logo_200.jpg

 

 

På siste kommunestyre i Rindal var utleie av kommunale lokaler oppe som sak. Rådmannen hadde, etter drøftinger med kommunens enhetsledere, kommet fra til denne konklusjon: VI AVVIKLER UTLEIE AV KOMMUNALE LOKALER! (Med unntak av Rindalshuset)

 

Rådmannens saksutredning er på mange sider, som en kan lese i sin helhet på kommunens hjemmesider, men i korthet går den ut på at det av kommunens lokaler kun er Rindalshuset som kan leies ut, i tillegg til gymsalene ved Bolme barnehage og Øvre Rindal skole, hvis det har med fysisk aktivitet å gjøre.

 

Av dem som etter rådmannens innstilling blir helt utestengt fra kommunale lokaler er mellom andre Rindal Sanitetsforening, som hittil har hatt fri leie.

 

Forslaget er mildt sagt sjokkerende, og en må stille seg spørsmål om kommunens rådmann og enhetsledere er totalt historieløse.

 

Rindal Sanitetsforenings 100-årskrift, som kom ut i 2007 kan anbefales!

 

Der går det fram at det kort og godt er Rindal Sanitetsforening som har lagt grunnlaget for det helsevesenet vi har i Rindal i dag, fra de kostet utdanning på og lønnet den første sykepleieren i Rindal i 1908. Seinere kom enda en sykepleier og en barselpleier til på samme måte. Det var Rindal Sanitetsforening som tok initiativ til og kjøpte tomt for å få bygget sykeheimen i Rindal som stod ferdig i 1927. Siden fikk de ansatt helsesøster, fikk oppretta fødestue og spedbarnskontroll. Arbeidsterapien på helsetunet ble starta opp og lønna av saniteten de første åra, og da det ble svømmebasseng på Rindal skole var det Rindal Sanitetsforening som kosta ombygging og installering av avfuktingsanlegg, slik at bassenget kunne oppvarmes og brukes til revmatismebading, noe som var et stort økonomisk løft for foreninga. – Dette bare for å nevne noe.

 

Gang på gang har sanitetskvinnene tatt initiativ og fått ting i gang, og etter hvert har kommunestyret, som opp gjennom åra nesten utelukkende besto av menn, tatt til fornuft og innsett at dette bør kommunen ta over drifta av.

 

I de seinere åra har Rindal Sanitetsforening, som en av de første i landet, oppretta omsorgs-beredskapsgruppe, som trer inn og gir mat og omsorg til leitemannskaper og berørte ved leiteaksjoner og liknende hendelser.

 

Vi har hatt inntrykk av at vårt arbeid har vært lagt merke til og satt stor pris på av bygdas befolkning. I 2011 ble Rindal Sanitetsforening tildelt Driva-prisen for sitt engasjement i nærmiljøet. Det var vel også som en påskjønnelse for dette at foreninga ble tildelt overskuddet av en flott konsert i Rindal kirke, der alle utøvere stilte opp gratis.

 

Pengene som Rindal Sanitetsforening deler ut kommer ikke av seg sjøl, men er skaffet til veie ved at sanitetskvinnene gjennom mange år har lagt ned et stort frivillig arbeid for hele bygdas beste, ved å holde basarer, temakvelder, bistå ved arrangementer, lage og selge fastelavnsris, maiblomster og lodder. De fleste av gevinstene de lodder ut, lager de også sjøl.

 

 

I alle år har Rindal Sanitetsforenig gitt til dels store økonomiske bidrag til skoler, barnehager, helsetun, helsestasjon, fysioterapi, svømmehall og bofelleskap for psykisk utviklingshemmede. Når disse har hatt behov for utstyr det ikke har vært mulig å få skaffa innafor kommunens budsjett, har sanitetsforeninga vært god å ty til. Legger vi sammen alle bidrag er det snakk om millionbeløp.

 

Som takk for dette innstiller rådmannen, etter samråd med kommunens enhetsledere, på at sanitetsforeninga skal stenges ute fra alle kommunale lokaler.

 

Skjønner de hvilket signal de gir til alle som har stått på frivillig og ulønna for sanitetssaken i alle år? No er vi ikke svært redde for at rådmannens forslag går igjennom, vi har såpass stor tillit til politikerne våre at dette stoppes.

 

Men at de i det hele tatt får seg til å foreslå det? Eier de ikke skamvett?

 

 

For Rindal Sanitetsforening

Anne Skjølsvold, sekr.